Mik a fontos információk?

FUTÁR monitor - illusztrációA metrópótlás miatt egyre gyakrabban kényszerülök a 9-es busz helyett az Örs vezér tere felé kerülni, ahol a metróról a villamosra szállok át. Eközben figyeltem fel arra, hogy a város egyik legnagyobb közlekedési csomópontjában nem teljesen logikus a tájékoztatás. A FUTÁR kijelzők ugyan működnek, de a megjelenő adatok nem mindig jelennek meg azok prioritásának sorrendjében. Mik ezek a prioritások?  Az elsőrendű prioritás a kötött pálya. Esetünkben ez a legnagyobb továbbutazót elszállító HÉV, majd a villamosok.  Az utasok jelentős része HÉV-vel utazik tovább. A metró kijáratával szemben az aluljáró lejárata felett található két nagy FUTÁR kijelző, amely szinte folyamatosan villog az induló járatok miatt.  Az elhelyezése jónak tűnik annak aki nem jár arra naponta, és nem ismeri, mekkora a tömeg azon a lépcsőn és mennyire csúszásveszélyes ősszel, télen.  Balesetveszélyes a csúszós, vizes lépcsőn úgy lefelé haladni, hogy közben az ember nem a lába alá, hanem felfelé néz, keresve induló járatát. Itt még meg sem említettem, hogy a tömeg  sodorja magával az embert.  Lent az aluljáróban van egy FUTÁR monitor az Árkád felé vezető folyosó sarkán, amely számomra még furcsább. Ezen a folyosón keresztül  érhető el a 3/62-es villamosok megállója. A villamosok indulását azonban nem jeleníti meg ez a monitor.

Én javasolnám a BKK-nak a véletlen megjelenítések helyett a prioritásokat szem előtt tartva történő megjelenítést. A lépcsőnél lévő kijelzők esetében az egyiket a H8 és H9 HÉV legközelebbi indulásával kezdeni, ezután a 3, 62, 62A villamosok indulásával folytatni .

Mivel egy kiemelt nagy forgalmú csomópontról van szó, én javasolnám még pár kijelző telepítését. Fontos , hogy látható helyre kerüljenek, hiszen a megállókban várakozva, szinte sehol nem lehet látni a FUTÁR oszlopokat, mivel az utasvárók , vagy egyéb tereptárgyak kitakarják azokat..

Bízom benne, hogy a BKK új vezetése megérti a FUTÁR hibáit és nagyobb kapacitású kijelzők beszerzésével valódi utastájékoztatást biztosít majd.  Eddig a BKK soha nem vette figyelembe, hogy az utasok a legtöbb esetben csak elsuhannak ezek mellett a FUTÁR monitorok mellett, amelyek betűmérete kisebb.

A Deák Ferenc téri metróállomáson az aluljáróba vezető mozgólépcső mellett még egyszer sem sikerült megnéznem, hogy mikor indul a következő 9-es busz, mert nincs időm megállni, megkeresni a 9-es buszt, majd a megfelelő iránt. Arról nem is beszélve, hogy az általam már sokszor bírált lapozás miatt az esetek 30%-ban nem az indulások, hanem valamilyen forgalmi zavar van a monitoron, amely épp azért mert a tömeg sodor magával idő hiányában teljesen olvashatatlan.

Sokkal hatékonyabb lenne több kijelző kihelyezése az aluljárókba, a megfelelő irányba és a lapozás  teljes megszüntetése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .