Miért rossz döntés a hullámvasút

Régi vita zajlik a fővárosban az M2 metróvonal  és a Gödöllői HÉV összekötésével kapcsolatban. A mai írásom , nem is arról szól, hogy  szükség van-e a gödőllői HÉV-ek  közlekedtetésének a Déli pályaudvarig, vagy nem. Az írás alapja az a gondolatkísérlet, hogy mindenki támogatja ezt a tervet és a kérdés kizárólag az, hogy miként valósuljon meg ez az elképzelés.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a Gödöllői HÉV vagy az M2 metró, két módon hidalhatja át az Örs Vezér tere jelentős autóforgalmát. Az egyik a föld alatti vezetés, míg a másik  a tér feletti felüljárón történő átvezetés. Elméletben létezik egy harmadik, a szintbeli keresztezés, de ez egyrészt butaság lenne, másrészt a metróüzem szabályai ezt nem is teszik lehetővé.

Most nézzük, hogy mi a gond az olcsóbbnak bemutatott magasvezetésnek, ami valójában egy „hullámvasút” lenne. A metró a létesítendő Törökőr metró és vasútállomás  után jön fel a felszínre a Pillangó utca térségében, majd emelkedni kezd, hogy az Örs Vezér tere felett , átíveljen a Nagy Lajos király , Fehér és a Kerepesi utak kereszteződésén. Itt létesülne egy magasállomás, majd a pálya ismét sülyedni kezd és a mai Rákosfalva megállóhely előtt a földfelszín alá süllyed és a vasút alatt létesül a következő megállója. 
Csak nekem tűnik úgy, hogy a metrót teljesen feleslegesen visszük át hídon az Örs felett, amikor előtte és utána is a föld alatt halad majd?

Speciális budapesti helyzet. Az M2 vonalon Alstom Metropolis szerelvények közlekednek, melyek több alkalommal nem tudtak pontosan megállni, tűlcsúztak a Pillangó utcai állomáson.  Ennek legismertebb példája 2016. december 5.-én történt.  Ekkor két egymást követő metrószerelvény koccant össze.  Az adott szakaszon azóta is jelentős sebességkorlátozás van , de ennek ellenére a Metróért egyesület beszámolója szerint 2022 januárjában ismét túlcsúszott egy vonat a Pillangó utcai állomáson.
Arra, hogy ez nem egyedi eset a 2016-os baleset  vizsgálati jegyzőkönyvében is van egy utalás. Idézem:

1.18 Korábbi hasonló esemény
Az eseményt megelőző napokban összesen 4 vonat nem tudott megállni Pillangó
utca állomáson, valamint több vonat veszítette el a kapcsolatot a pálya oldali
rendszerekkel. A Vb vizsgálata alapján megállapítható, hogy az események
bekövetkezésében szerepet játszott a pálya csúszóssága is.”

Aki kíváncsi a teljes jegyzőkönyvre , ide kattintva olvashatja el.

A fentiek alapján, oda emelkedőt, felüljárót építeni, ahol rendszeresek a gondok a pontos megállással, teljesen ésszerűtlen. Mi biztosítja, hogy a hullámvasútként lejtőn fel, lejtőn le közlekedő vonatok, nem fognak a jövőben megcsúszni és nem lesz szükség a téli időszakban rendszeres metrópótlásra.
A felszín alatti pályavezetés biztosan költségesebb lenne, de biztonságos, eseménymentes üzemet biztosítana.
A felsín alatti vezetés kényelmesebb átszállást is biztosítani a környező buszokra, trolikra villamosokra, sőt akár a3/62 villamos is egy ilyen állomásépítés kapcsán a felszín alá süllyeszthető lenne, még kényelmesebbé téve az átszállást.

Sajnos engem nem győz meg az állítás, hogy a világ számos pontján vannak ilyen hullámvasút múdjára vezetett metróvonalak, mivel én naponta utazom az M2-vel és látom, hogy 2016 óta még mindig nem sikerült megoldani, hogy a vonatok a végállomást  normális sebességgel érjék el!

Látványterv: BFK

3 hozzászólás a következőhöz: “Miért rossz döntés a hullámvasút

 1. Van benne valami, bár szerintem az M2-HÉV összekötéssel akkor kellene foglalkozni, ha legalább a legfontosabb 7-8 kötöttpályás fejlesztés megvalósul, és még mindig marad pénz ilyenekre is. Sajnos Magyarországon hihetetlen arányérzékkel tudunk óriási pénzösszegeket beleborítani évtizedes gigafejlesztésekbe, amelyekből akár 5-10 más, hasonlóan fontos, ám jóval olcsóbb és ésszerűbb fejlesztés megvalósítható lenne.

  1. PD_FAN- Ezzel a fejlesztéssel a legfőbb baj az, hogy valójában sokkal egyszerűbb megoldás lenne egy akadálymentes átszállóhely.
   A HÉV-ek esetében a BFK ma a Flirt szerű alacsonypadlós járműveket készül beszerezni. A Kálvin térre is ilyen motorvonatok közlekednek majd , illetve ott HÉV és elővárosi vonatok felváltva közlekednek majd.
   Az M2+GHÉV vonalán azonban nem közlekedhet alacsonypadlós , Flirt szerű motorvonat, mivel az M2 magasperonos, tehát oda csak metró padlómagasságú vonatok járhatnak be. EZ azt jelenti, hogy teljesen egyedi járműveket kell majd beszerezni ami drágává teszi az egész elképzelést.

   Vitézy Dávid írja valahol, hogy az M4 esetében a legnagyobb hiba az volt, hogy az alagutat nem nagyvasútra tervezték, így most az M4 részben zsákutca. Én ezzel részben értek csak egyet és támogatom az M4 befejezését Újpalota és a budai szuperkórház között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük