Miért van szükség a második kijáratra

Kőbánya alsó megállóhely felújítása kapcsán már felvetettem, hogy szükség volna megépíteni a megállóhely peronjának, másik végén is a kijáratot. Örömteli hír, hogy a MÁV rendet próbál tenni a hosszú ideje elhanyagolt fővárosi  megállóhelyei terén. Ma 2019-ben már elsőrendű feltétel az akadálymentesítés. Aki rendszeresen olvas, tudja én nem vagyok híve a liftépítésnek azokon a területeken, ahol ez egyszerűbben, egy lejtővel kiváltható. Igen tudom, a felvonó kényelmesebb, de rosszak a tapasztalataim a karbantartásuk terén.  Mi a fontos egy kerekesszékesnek vagy egy gyerekkocsit toló anyukának?  Igen, a megbízhatóság. Egy mozgásában korlátozott utasnak elsőrendű, hogy olyan útvonalon tudjon közlekedni, amely  minden körülmények között használható. A legtöbb egészséges embernek csak kényelmetlenség, ha a lift nem működik, de egy a vonatról leszállt kerekesszékes, felvonó nélkül nem tudja elhagyni a peront. Így már jól érezhető, hogy miért fontos, hogy esetünkben Kőbánya alsó minden körülmények között használható legyen.   Ez a vasúti megállóhely a Liget és a Mázsa tér felett helyezkedik el, ahol rengeteg egyéb  közlekedési eszközre lehet átszállni . A villamosmegállók  akadálymentesek, mint ahogy a buszmegállók is, csak a vasúti megállóhely nem az.

Nézzük milyen fejlesztések várhatóak a Mázsa téren. Aki érdeklődik Kőbánya fejlődéséről az tudja, hogy a több mint egy évtizede elbukott projekt után végre kormánytámogatással  egy sportuszoda és egy sportcsarnok épül majd meg. Mindkét létesítmény akadálymentes megközelíthetősége, ma már feltétel.  Kőbánya alsó vasútállomás utasperonja nagyon hosszú és véleményem szerint megépíthető lenne a második, lejtősen kialakított kijárat is, amely segítené az utasok könnyebb mozgását. A rajzon 2-es számmal jelölt kijárat közvetlen átszállást biztosítana a 3-as villamosvonalra a Mázsa téren, vagy töltés másik oldalán a 117,151, 217E viszonylatokra.

Az uszoda és az úttest túloldalán megépülő sportcsarnok  nézőtere 4000 fő befogadására lesz alkalmas. Úszóbajnokaink ebben az új sportuszodában tartják majd edzéseiket.

A képen jól látszik, hogy az általam javasolt új kijárat ideális helyen  található, hiszen az utasperon közepénél helyezkedne el a kijárat, ahol buszmegálló és akadálymentes gyalogátkelőhely található a Vaspálya utcai oldalon, míg a jelenleg elérhető látványterv alapján Mázsa téren a sportuszoda előtti térségbe érkezne a 3-as villamos megállójához közel.
Fontos tudni a döntés meghozásához, hogy Monor, Lajosmizse irányba közlekedő vonatok ma úgy állnak meg Kőbánya alsón, hogy a Pongrác/Korponai utcai peronlejárattól az utasok sok esetben 10-20 métert kell gyalogolniuk az utolsó kocsihoz, felszálláshoz. A vonatok kijelölt megállóhelye a  Vaspálya utcai oldalon található. Ennél csak rosszabb a helyzet, ha Desiro motorvonat áll meg Lajosmizse felé haladva. Ilyenkor az utasok , szó szerint futnak a vonat után.  
Közismert tény,  hogy az utasok szeretnek a kijáratokhoz közel leszállni. Erre jó példa a fejpályaudvar felé haladó vonatok telítettsége. A fejpályaudvari jelleg miatt az első kocsik mindig tömöttek, míg a vágány végétől távol esők csak félig telítettek. Ugyanezt a jelenséget minden metróval utazó is ismeri, ezért tervezik a metróállomásokat úgy , hogy a lépcső minden állomáson más ponton érje el a peront.

Miután Kőbánya alsó esetében mind a 4  kijárat más, tömegközlekedési kapcsolattal rendelkező pontra esik, így az utasok feltételezhetően 4 irányban hagynák el a peront. Zugló megállóhellyel ellentétben, ahol a teljes közösségi közlekedés , Thököly útra korlátozódik, Kőbánya alsón a fent leírtak miatt érdemes megépíteni a második kijáratot is, vonzó közlekedési kapcsolatokat teremtve.

Időközben böngésztem egy kicsit a világhálón és találtam pár tanulmányt  a Liget-Mázsa tér fejlesztése kapcsán.  Többeknek feltűnt, hogy a Mázsa téren a kerítéssel körbevett telek  Liget tér közeli sarka ívelt.  A fenti kép megmagyarázza , mi okozza az ívet.  Az új  lámpás körforgalom miatt a vasúti felüljárót teljesen át kell alakítani, mivel a híd nyílása  nem megfelelő, azt szélesíteni kell. Az is jól látszik , hogy Kőbánya alsó a fejlesztési tervben 4 vágányú vasútállomásként szerepel, három feljárattal ezen az elképzelésen. Az összes tanulmányban szerepel a 4 vágányúsítás, mint elkerülhetetlen fejlesztés,  tehát  ezt akár tényként is kezelhetjük hosszabb távon, így minden adott ahhoz, hogy megépülhessen Kőbánya alsó  Vaspálya utcai kijárata.

Források: 

3 hozzászólás érkezett ehhez : “Miért van szükség a második kijáratra

 1. a Korponai utcát kellene valahogy bevonni a közlekedési “vérkeringés”-be!

  Alagút a Kolozsvári és a Horog utcák között?

  Így lehetne busz sáv a Pongrác úton is.

 2. “Zugló megállóhellyel ellentétben, ahol a teljes közösségi közlekedés , Thököly útra korlátozódik”

  Aha, csak hogy ott is csak az egyik oldalára!

  Ha valamikor lesz ott metróállomás, nem lenne jobb irányhelyesen vezeti a forgalmat? (Amúgy a jelenlegi buszos átszállásnál is komfortosabb lenne, ha a vasútállomás a Thököly út felett lenne, fel/lejáratokkal mindkét oldalra.

  Sőt a Thököly út felett egy hatalmas (az 1-es villamosról is látható) utastájékoztatót is el tudnék képzelni az indulási időkkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .