Miért ragaszkodunk a párnához

ules_van_hoolA mai rövid eszmefuttatásom teljesen értelmetlennek tűnhet minden Budapesten kívül tömegközlekedőnek. Egy speciálisan BKV-s problémáról szeretném megosztani veletek a véleményemet. A Budapesti Közlekedési Központ tegnap nagy örömmel mutatta be az első új Mercedes autóbusz Magyarországra érkezését. A buszok belső tere esztétikus, de meddig.  Budapesten, tapasztalatom alapján a téves szemlélet  következtében a járművek állapotáért senki sem felel.  Pár járművezető  facebookon egyértelműen állítja, hogy az ő dolga csak annyi, hogy a járművet  leközlekedtesse a két menetrendben szereplő végállomás közt. Ez egy vidéki közlekedési társaság esetén elképzelhetetlen. Minden pesti számára jól ismert a piszkos, koszos, nedves -finoman fogalmaztam- ülés a járműveken. A most megérkezett új buszok ülései esztétikusak, de  nehezen tisztíthatóak. Nem hinném, hogy a Mercedes arra számítva tervezteti a járműüléseket, hogy azoknak majd állandó lakói lesznek, akik azt majd szükségleteik elvégzésére is használják.

praga_for_cityÍrtam már Prága város járműbeszerzéseiről. Érdekes véletlen, hogy az újonnan beszerzett villamosok “fapadosak”. Nem kell megijedni, a képen is jól látható a modern letisztult forma. A legnagyobb előnye a könnyű tisztíthatóság. Elég egy nedves ruha és a szennyeződés könnyen eltávolítható. Akár a végállomáson a járművezető is megteheti ezt. Igen, tudom most minden budapesti járművezető azonnal tiltakozni kezd, pedig ez Budapesten kívül mindenhol működik. A járművezető felel a járműve tisztaságáért, épségéért. Ez az Európa szerte elfogadott szabály előbb vagy utóbb nagy valószínűséggel meg fog majd jelenni a  budapesti közlekedést lebonyolító szolgáltatóknál is. A mai helyzet amikor semminek sincs gazdája hosszútávon tarthatatlan.

ules_tatraAz esztétikai szempontokat figyelmen kívül hagyva, mi a különbség a kárpitozott és a műbőr borítású ülések között?  A kárpitozott ülések nehezen tisztíthatóak és az utasok számár nehezen megállapítható, hogy az valóban tiszta-e . A képen is látható fa, vagy a metróról ismert műbőr borítás előnye, hogy azonnal szemmel látható a felület szennyezettsége és ami még fontosabb az utas saját maga le tudja törölni az esetleges szennyezőbést! Ez most azért aktuális, mert az új villamosok beszerzése folyamatban van. Fontos volna hogy könnyen tisztíthatóak legyenek és a tisztaság  látszatát keltsék. Sajnos én nem hiszek abban, hogy a párnás, textíliával borított üléseket rendszeresen tisztítják.


Kép1: BKV-figyelő blog
Kép 2-3: Prágai közlekedési vállalat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .