Miért nemzetietlenít a BKK?

orsPár napja ismét eltűnt egy budapesti szimbólum. Több évtizeden keresztül a budapesti metró egyik jól ismert és kedvelt jelképe volt a ” Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak” figyelmeztető hang és a hozzá tartozó rövid szignál. Kevés olyan ember van az országban, illetve az idelátogatók között aki ne ismerné ezt. Általam ismeretlen okból  a BKK ismét eltávolította ezt a nemzeti jellegű szimbólumot .  Nem először történt ez. Hiszen – ha jól emlékszem- másfél éve már próbálkozott a BKK ezzel. Akkor nagy vita alakult ki házon belül és végül győztek azok, akik támogatták a továbbélést és Szalóczky Pál hangjával, felkerült az Alstom metrók utastájékoztató rendszerébe. Az ajtózáródásra figyelmeztető hang eltávolítását akkor  a BKK azzal próbálta meg indokolni, hogy hátráltatja a járművek indulását és az ajtózárást az alacsony kihasználtságú állomásokon. Aki naponta utazik a kettes, piros metróvonalon, az tudja, hogy ez az állítás nem takarja a valóságot, hiszen egy állomás kivételével – Pillangó utca – az összes megállóhely utasforgalma nagy, a vonatok kihasználtsága jelentős.

Nézzük mi a helyzet e téren a világban. Az egyik legismertebb szignál, amely egy város jelképévé vált, az a New York -i metróhálózat ajtózáródást jelző utastájékoztató hangja. Itt-tudomásom szerint – a szöveg és a bemondó hangja is jogvédett. A “STAND CLEAR OF THE CLOSING DOORS, PLEASE ” több zenekart és filmest is megihletett, de nem hiszem, hogy van olyan világjáró aki ne ismerné ezt a mondatot.  

Ha már az ismert hangoknál tartunk, van egy másik nagyon ismert hang, igaz az nem az ajtók záródására figyelmeztet, de egy város, egy metróhálózat szimbóluma lett. ez a “ Mind the gap !

Prága –  Itt is jól működik az ajtózárásra figyelmeztető hangos utastájékoztatás. Ebben a városban a hangbemondás hosszabb mint a budapesti, mégsem panaszkodnak arra, hogy lassítaná az utasforgalmat, illetve  akadályozná a járművek pontos indulását. “Ukončete, prosím, výstup a nástup, dveře se zavírají ”  Prágában az új Siemens vonatokon sincs felesleges sípolás . A baleset megelőzés már jó ideje biztosított az ajtók automatikus visszanyitásával. Sem hallás, sem mozgássérült utas nem rekedhet az záródó ajtók között.  

Moszkva – Az egykori szovjetúnió minden utódállamában megmaradt a moszkvai minta és szóban jelzik az ajtók záródását. 

Bukarest – Haladjunk tovább a határaink mentén. Itt is van az ajtók záródására figyelmeztető utastájékoztató hang, majd sípolással kísért zárás. 

Szófia – A városban újonnan beszerzett szerelvények közlekednek, amelyeken a régiekhez hasonlóan van ajtózáródásra figyelmeztető  hangbemondás.  

München – A helyi szokásoknak megfelelő az ajtó záródására figyelmeztető hangos utastájékoztató szöveg. Engem kicsit zavar az ezt követő “hajókürt”.

Bécs –  A német nyelvterületen elfogadott hangos utastájékoztató szöveg előzi meg az ajtózárást. 

Milánó – a nemrég átadott 5-ös vonal új vezető nélküli járművein is van hangos figyelmeztetés. A hosszú sípolás oka, hogy a peron és a kocsi ajtók nem azonos időpontban záródnak. 

Oslo – A kettes vonalon van hangos utastájékoztató hang amely figyelmeztet az ajtók záródására. Elég egyszerű, minden finomkodást nélkülöző, de van. Ezen a vonalon sem találkoztam idegen nyelvű, hangos  utastájékoztatással.  

A fent leírtak tükrében, nem igazán értem, hogy valójában mi is az oka annak, hogy Vitézy Dávid ennyire megpróbál egy újabb magyar utastájékoztató hangot eltüntetni. Mint látszik nem volt egyedi, sőt inkább többségben van az ajtók záródására figyelmeztető utastájékoztató szöveg. New York és London ezeket a hangokat még a város népszerűsítésére is használja -sikerrel. Elég megnézni, hogy hány film, zenei album épül ezekre mondatokra.  Szintén érdemes megnézni, hogy hányan pózolnak, utánozzák ezeket a mondatokat a nyaralásról készült videóikon. A Youtube-n  nézelődve arra kellett rájönnöm, hogy a nemzeti nyelven kívüli hangos utastájékoztatás egyáltalán nem annyira elterjedt a világban, mint ahogy arról a BKK próbál meggyőzni minket.

Végezetül halljuk, mivel lettünk szegényebbek a BKK – nak köszönhetően.  Szalóczy Pál :

 

Illetve a még finomabb változat.

8 hozzászólás érkezett ehhez : “Miért nemzetietlenít a BKK?

 1. Palacsinta- eddig még mindig helyesírási hibákba kötöttél bele. Többször leírtam diszgráfiám van, azért írok..
  Hiba javítva.

 2. Nekem a kisföldalatti dallama és ajtózáródást jelző szövege a kedvencem. Remélem nem tűnik el végleg majd az új kocsik után. Egyébként én az új metrón kívül a HÉV-en is bevezetném a “Kérem vigyázzanak…” szöveget.

  1. Axeleda – Az új kocsibeszerzés nem a közeljövőben lesz a kisföldalatti vonalán. Egyedi járművekről van szó és ezért nagyon drágák lesznek. Az, hogy a hangok megmaradnak-e, tőlünk utasoktól függ.
   Írni kell a Bkk-nak és választott önkormányzati képviselőinknek ezügyben.
   Amíg mindenki hallgatva veszi tudomásul, hogy a BKK mindent megszüntet ami hagyományos és budapesti addig nem állítja meg senki őket.

   Panasszal lehet élni a : bkk@bkk.hu email címen
   Javasolom a fenti cím mellé ide is elküldeni a panaszt : kobanyakispest9@gmail.com
   Ez utóbbi Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesének címe.

  2. A HÉV-en már van rá lehetőség, a vezető dönti el, hogy kívánja e használni vagy sem. Általában nagy forgalmú megállókban szokták használni, valamint néhány vezető a végállomásokról indulva. Bár nem tudom, hogy megvan e még, ugyanis kb 1 hónapja az összes szerelvényen lecserélték az utastájékoztató hangokat. (egy rakás szar lett, érteni nem lehet belőle semmit).

   Amúgy ez az ajtózár szöveg így hangzott: “Kérem az ajtóknál vigyázzanak, az ajtók záródnak, a vonat indul!

   (mindezek a csömöri és gödöllői HÉV-re vonatkoztak (H9 – H8), hogy a többin hogy volt, nem tudom)

   1. Petiteto – örülök, hogy van/volt ilyen utastájékoztató hang. Ezek szerint a kérdés csak az, hogy ezek használatára a BKK miért nem ad ki utasítást….

    1. Ez egy nagyon jó kérdés. De szerintem nem hogy nem ad ki erre utasítást, hanem egyenesen ki is vették ezt a lehetőséget, mert mióta az új utastájékoztató hangok feltűntek, azóta a megálló bemondásokon kívül minden egyéb tájékoztató eltűnt.

     Tehát például ezekkel azóta egyáltalán nem találkoztam:
     – Vonataink mindkét vágányon, mindkét irányban közlekedhetnek, ezért kérjük, fokozottan figyeljenek a vágányokon való átkeléskor!

     – Vonataink féktávolsága 300 méter is lehet, ezért kérjük,fokozottan figyeljenek a vágányokon való átkeléskor!

     – Az ajtók feletti nyomógombok nem leszállás jelzésére szolgálnak, ezért kérjük, hogy csak indokolt esetben jelezzenek vele. Köszönjük!

     – Kérem az ajtóknál vigyázzanak, az ajtók záródnak, a vonat indul!

     1. Van pár eltűnt, vagy ritkán használt utastájékoztató hang, amelyek időnként felbukkannak egy-egy járművezetőnek köszönhetően…

      A fejlécen a “HANG” gombra kattintva találsz pár régi, nem használt hangot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .