Miért bosszantó a Blaha villamosvégállomása

Aki naponta száll át a Balaha Lujza téren villamosról-villamosra vagy villamosról – metróra az ismeri azt az érzést, amikor a 28/62/37 villamos az orra előtt megy el, mert a járművek indulási helye nem a körút torkolatában van mint az egyéb járatok esetében megszokott, hanem kb  száz méterrel beljebb.  A távolságon tűl külön bosszantó az is, hogy a végállomáson várakozó villamosok néha beállnak az indulási helyre és ott akár perceket is várakoznak, míg máskor csak megállnak, felveszik az ott várakozókat és már indulnak is tovább.

Pár éve szóba került a Népszínház utca egy szakaszának sétányosítása, így teljesen időszerű átgondolni a Blaha Lujza téri 37/28/62 végállomását. Természetesen a legegyszerűbb az lett vona, ha a Blaha Lujza tér átépítése kapcsán a villamosvégállomás  át került volna Corvi áruház elé, ahol bőven lett volna hely egy új villamosvégállomás kiépítésére. Ez sajnos már elúszott.

A fenti képen , megszűnt az autóbuszforgalom is a gépjárműforgalommal egyidőben a Népszínház utca, II. János Pál pápa tér és a  körút között. A villamosvégállomás elfoglalhatja a teljes utcaszélességet , így két járdasziget is létrahozható. Megmaradt  a ma is használt körúti vágánykapcsolat a 4-6 villamosok be és kiállásához. Jelentősen lerövidül a rágyaloglás a körúti és a  Népszínház utcai villamosok között és lértejött egy többlet vágány a végállomáson.

A „B” változatban  megmaradt az autóbuszforgalom a Népszínház utcában, de a mai hosszú járdasziget átmozgatásra került. Mivel autóforgalom már nincs, csak az autóbuszok közlekednek erre, így kialakítható volt egy harmadik vágány.  Az I. vágányról az utasok a járdára szállnak le a Meki előtt, míg a II és III. vágány közé került a járdasziget, amely a körút felől közvetlenül elérhető a kijelölt gyalogosátkelőn keresztül.

Kép: Vitézy Dávid Facebook

2 hozzászólás a következőhöz: “Miért bosszantó a Blaha villamosvégállomása

 1. Állítólag a 99-est, és/vagy a 217E-t elvileg tervezik valahogy Buda felé hosszabbítani a BKK-nál, és így a végállomást kipaterolni onnan.

  A Blahával kapcsolatban még nem is az átvezetés elmaradásával van a probléma, hanem az, hogy a fővárosi vezetők azt nyilatkozzák, hogy nincs ellehetetlenítve az átvezetés, miközben látványosan nem lett beletervezve ez a nyomvonal a Blaha felújításába.

  Természetesen ez előre ki van találva, senkinek ne legyen kétsége, ha kész a felújítás, a téren megnőnek a fák, teraszok meg kávézók lesznek, köztérrel, ahogy azt tervezik, akkor ott már soha nem lesz átvezetve villamos, mint ahogy a Kálvin téren sem. Józsefvárosban sem támogatták az átvezetést, pedig pont az ő érdekük lenne hosszútávon egy Kőbánya-Astoria-Döbrentei tér irányú villamos.

  Valószínű, hogy a kilencvenkilences is ennek alternatívájaként menne majd egyszer Budára.

  A villamos meg talán jobb helyen volna az iskola felőli oldalon, nem az üzletek mellett.

  1. Civilized Person – amennyiben JÓzsefváros sétányosítja a Népszínház utcát, teljes szélességében a Blaha és a II. János Pál pápa tér között, úgy tág faltól falig végállomás is megépülhetne, ami segítene mindenkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük