Miért bosszantó a Blaha villamosvégállomása

Aki naponta száll át a Balaha Lujza téren villamosról-villamosra vagy villamosról – metróra az ismeri azt az érzést, amikor a 28/62/37 villamos az orra előtt megy el, mert a járművek indulási helye nem a körút torkolatában van mint az egyéb járatok esetében megszokott, hanem kb  száz méterrel beljebb.  A távolságon tűl külön bosszantó az is, hogy a végállomáson várakozó villamosok néha beállnak az indulási helyre és ott akár perceket is várakoznak, míg máskor csak megállnak, felveszik az ott várakozókat és már indulnak is tovább.

Pár éve szóba került a Népszínház utca egy szakaszának sétányosítása, így teljesen időszerű átgondolni a Blaha Lujza téri 37/28/62 végállomását. Természetesen a legegyszerűbb az lett vona, ha a Blaha Lujza tér átépítése kapcsán a villamosvégállomás  át került volna Corvi áruház elé, ahol bőven lett volna hely egy új villamosvégállomás kiépítésére. Ez sajnos már elúszott.

A fenti képen , megszűnt az autóbuszforgalom is a gépjárműforgalommal egyidőben a Népszínház utca, II. János Pál pápa tér és a  körút között. A villamosvégállomás elfoglalhatja a teljes utcaszélességet , így két járdasziget is létrahozható. Megmaradt  a ma is használt körúti vágánykapcsolat a 4-6 villamosok be és kiállásához. Jelentősen lerövidül a rágyaloglás a körúti és a  Népszínház utcai villamosok között és lértejött egy többlet vágány a végállomáson.

A „B” változatban  megmaradt az autóbuszforgalom a Népszínház utcában, de a mai hosszú járdasziget átmozgatásra került. Mivel autóforgalom már nincs, csak az autóbuszok közlekednek erre, így kialakítható volt egy harmadik vágány.  Az I. vágányról az utasok a járdára szállnak le a Meki előtt, míg a II és III. vágány közé került a járdasziget, amely a körút felől közvetlenül elérhető a kijelölt gyalogosátkelőn keresztül.

Kép: Vitézy Dávid Facebook

15 hozzászólás a következőhöz: “Miért bosszantó a Blaha villamosvégállomása

 1. Állítólag a 99-est, és/vagy a 217E-t elvileg tervezik valahogy Buda felé hosszabbítani a BKK-nál, és így a végállomást kipaterolni onnan.

  A Blahával kapcsolatban még nem is az átvezetés elmaradásával van a probléma, hanem az, hogy a fővárosi vezetők azt nyilatkozzák, hogy nincs ellehetetlenítve az átvezetés, miközben látványosan nem lett beletervezve ez a nyomvonal a Blaha felújításába.

  Természetesen ez előre ki van találva, senkinek ne legyen kétsége, ha kész a felújítás, a téren megnőnek a fák, teraszok meg kávézók lesznek, köztérrel, ahogy azt tervezik, akkor ott már soha nem lesz átvezetve villamos, mint ahogy a Kálvin téren sem. Józsefvárosban sem támogatták az átvezetést, pedig pont az ő érdekük lenne hosszútávon egy Kőbánya-Astoria-Döbrentei tér irányú villamos.

  Valószínű, hogy a kilencvenkilences is ennek alternatívájaként menne majd egyszer Budára.

  A villamos meg talán jobb helyen volna az iskola felőli oldalon, nem az üzletek mellett.

  1. Civilized Person – amennyiben JÓzsefváros sétányosítja a Népszínház utcát, teljes szélességében a Blaha és a II. János Pál pápa tér között, úgy tág faltól falig végállomás is megépülhetne, ami segítene mindenkinek.

 2. Miért kell ide végállomás?

  Mi gondot okozna, ha a villamos kanyarodna a Körútról a Népszínház utcába, és fordítva. Kicsit hosszabb vonalon közlekednének a tuják. 27-es mondjuk a Kalef felől, a 38-as pedig a Petőfi híd felől. Kis váltótechnikával megoldható lenne. És megszűnne a Népszínház utcai káosz.

  1. Csanád Bálint Zavart okozna a körúti villamosok közlekedésében. A kétpercező 4-6 közé nehezen lehet berakni a 28-ast. Talán a hétvégén még elférne. A ugye itt hétköznapi csúcsban van 37/28/62.

 3. És ha nemes egyszerűséggel megszűnne végállomásként működni és be lenne kötve a vonal élesben is a 4-6-os vonalára, mindkét irányba?

  1. Dudi Ez ugyan logikus, de megzavarná a körúti 4-6 forgalmát. A 2 percenként közlekedő villamosok közé nehéz beszúrni a 28-ast, mégha sokan örülnének is ennek. Lehet egy hétvégi próbát megérne.

 4. Jó lenne kiközlekedtetni a körútra valahogyan, tudom nem egyszerű, de az végleges megoldás lenne. A túloldalon a volt bástya mozi előtt lenne hely, ott kiszélesíteni a körutat.

  1. Matuzsálem A gond az, hogy a 4-6 forgalmát, haladását erősen befolyásolná. Sokakban felmerült ugyanez pl a Moszkva /Széll Kálmán tér felé.

 5. Miért nem süllyesztik le a Népszínház utcai megállót a Blaha alá, direkt kapcsolatba a Metróval?

 6. Nem igazán értem mi a baj ezzel a végállomással! 20 évig laktam a József krt – Népszínház utca sarkán lévő házban, a József krt 8-ban. Csak a járdákat kellene rendbe hozni! A végállomás Népszínház utcai végébe pedig egy zebrát felfesteni! A 4-6-osról átszállóknak, és fordítva is, egy pár métert kell gyalogolni. Inkább a villamosokat kellene lecserélni alacsony padlós változatokra!

 7. „A „B” változatban megmaradt az autóbusz forgalom a Népszínház utcában, de a mai hosszú járdasziget átmozgatásra került. Mivel autóforgalom már nincs, csak az autóbuszok közlekednek erre, így kialakítható volt egy harmadik vágány. ”
  Ez csak akkor igaz, ha nem buszvégállomás lenne, hanem csak sima buszmegálló, de akkor az utascsere idejét az autósok is kivárhatják és 1 sávon fenntartható az autóforgalom is. Gondolom, a buszvégállomás teljes megszüntetése a hosszú vonal miatt nem megoldható, mert a sofőrök pihenőidejét nem tudják hol kiadni és a pihenő alatt a járműveket tárolni.
  Szerintem nem is a villamos végállomás az igazán bosszantó (azzal csak az a bosszantó, hogy a Blaha felújításával bebetonozták vagy 20 évre 🙁 ), hanem a buszvégállomás. Valahová kintebb kellene helyezni: a Teleki téri benzinkút mellett vannak rosszul kihasznált területek, esetleg a Kálvária téren megszűnő benzinkút helyén, vagy a Kőbányai út és a Golgota tér környékére.

  1. Sequator A népszínház utca torkolatát lezárnák teljesen, sétány létesülne villamosokkal. Buszok onnan elkerülnének. Tehát faltól-falig lehet tervezni.

 8. Sztem úgy kéne átszervezni a tömegközlekedést, hogy mindenkit a saját külön igényei szerint tudjon szállítani.
  Ja ilyen már, autónak hívják.
  Akkor nem szóltam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük