Mi a helyzet Prágában ?

A Budapesti Közlekedési Központ magalakulása óta szenzációként tesz közzé híreket arról, hogy sikerült beszerezni 20 használt autóbuszt , vagy hogy jól halad metróépítés.  Megnéztem mi is a helyzet  a környező országokban. Értelmetlen lenne Budapest helyzetét Bécs helyzetével összehasonlítani, hiszen nem azonos a két város 20. századi fejlődése. Almát csak almával lehet összehasonlítani, körtével értelmetlen.  Lássuk mi is a helyzet Prágában. A cseh főváros lakossága 1,2 millió fő. A havi felnőtt bérlet ára forintban kb. 5500 forint, a diák 2600 ft. Az alapjegy kb. 320 forint amellyel 90 percen keresztül utazhatunk akár több átszállással is. Érvényes a buszra, villamosra, metróra, vonatra és a siklóra. A napijegy ára kb. 1100 forint. Mint a fentiekből is kitűnik a napi-  illetve “vonal-” jegyek ára összehasonlítható a budapesti tarifákkal, viszont kirívóan nagy az eltérés a havi bérlet árában. Prágában egy hónapon keresztül fele ennyi pénzért közlekedhetünk mint Budapesten. Természetesen a 90 percig érvényes jegy is nehezen összehasonlítható a budapesti vonaljegy árával, de ha csak azt nézzük mennyibe kerül egy darab jegy akkor nincs különbség. Még mielőtt megköveznének elismerem, hogy a mindennapokban természetesen ebben a kategóriában is drágább Budapest hiszen mondjuk, ha valaki a Nyugati pályaudvartól villamossal indul az Aréna Plazaba és lyukaszt, akkor prágai áron 320 forintjába kerülne, míg a BKK tarifája alapján  –villamos (4-6) + Busz (7,5,173,178)+Troli (80,80A) – ugyanez 960 forintba kerül.Ebben az esetben már megéri napijegyet váltani.  Megállapíthatjuk, hogy az árak tekintetében Prága bizony jelentősen olcsóbb. Prágában természetesen SMS-ben is tudunk jegyet váltani. Amennyiben a telefonunkról véletlenül töröljük az utazásra jogosító sms-t, ezt a szolgáltatótól utólagosan is pótolhatjuk. Ennek díja pótdíja kb. 30 forint. Havibérlet illetve a “bérletszelvény” is megvásárolható elektronikusan és feltölthető az  OPENCARD utazási igazolványra.

Most lássuk a járműveket. Prága városában három teljes értékű  metróvonal üzemel, amelyeket évente újabb állomásokkal bővítenek ki. Itt is, mint Budapesten eredetileg orosz szerelvények közlekedtek amelyeket helyben felújítottak és a teljes belsőterüket kicserélték.  Ezek a szerelvények sem  örök életűek. Folyamatban van cseréjük helyben gyártott Siemens M1 (Siemens Kolejová vozidla) szerelvényekre. Az autóbuszpark is folyamatosan frissül. A régi Karossákat új cseh gyártmányú SOR járművekre cserélik. A közlekedési vállalat szerződést írt alá a SOR Lidbchavy társasággal 720 autóbusz legyártásáról. A megrendelt autóbuszok közül 465 darab alacsony padlós 12 méter hosszú 4 ajtós jármű, a többi csuklós.  A villamosvonalak fejlesztése is folyamatos de a villamosszerelvények  is cserélődnek. A legutolsó szerződés 250 darab Skoda T15 ForCity szállításáról köttetett meg. Itt is igaz, hogy a helyben gyártott és szervizelt  jármű helyben ad munkát és helyben fizet adót. Sajnos erről Budapesten folyamatosan megfeledkeznek.

A 14-es villamosvonal füvesített pályával, néhol alagútban vagy épp völgyhídon a város felett.

Az új Siemens M1 szerelvény a Prosek állomáson, az érkező szerelvényre figyelmeztető villogó biztonsági sávval. Citibank reklámmal teljes felületén.

A prágai jegyek :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .