Mi a helyzet Kassán ?

Folytatom a szomszédos országok közlekedésének bemutatását, összehasonlítását. Az idén Kassa tölti be Európa kulturális fővárosának szerepét, ezért vélhetően többen keresik majd fel a várost Magyarországról is.  Kassa városában időalapú és szakasztípusú jegyeket is kombináló papír és elektronikus de idő alapú tarifarendszer működik. A kártyák bérletként vagy elektronikus pénztárcaként is használhatóak. Az elektronikus pénztárcák használata több mint 10 évre nyúlik vissza Szlovákiában.Pillanatnyilag a régi már elavultnak tekintendő csipkártyákat cserélik újra. A legolcsóbb jegy a maximum 4 egymást követő, de átszállás nélküli utazásra jogosító szakaszjegy. Ennek ára 50 eurocent (kb.150 Ft) készpénzben fizetve, illetve 48 eurocent kártyával fizetve. A teljes árú alapjegy amely 30 perc utazásra jogosít átszállással  60 eurocent (kb 180 Ft) . A 60 percnyi akár több átszállásra is jogosító jegy  ára  70 eutocent (kb: 210 Ft). Az ország jogszabályainak megfelelően  az összes jegyfajtának létezik 50%-os kedvezményes  változata. Ezek a gyermek 6-16 éves kora közt, nyugdíjasok és egyéb a törvény által felsorolt személyek. Huszonnégy órán keresztül használható napijegy ára 3,20 € (Kb.:960 Ft) és a hetijegy ára 10,20 € (kb.: 3060 Ft).  A havibérlet ára 20 euró (kb.: 6000 Ft), a negyedéves 53 € a 180 napos bérlet 100 €.  Nem kell nagy fejszámolás  annak megállapítására, hogy bizony Kassa közlekedési hálózata is olcsóbban vehető igénybe mint a budapesti. A havi bérlet majdnem a felébe kerül és  egy óra alatt azért Budapestet keresztül lehet utazni, ami kassai díjszabással csak 210 forint lenne. Természetesen SMS-ben is lehet jegyet váltani.

A papír alapú jegyek esetén a felszállás után a jegyet azonnal érvényesíteni kell. Szlovákiában általános az ajtó záródását követő 10. másodperc. Jegyellenőrzés esetén ezután már nem működnek a jegykezelő készülékek. A kártya alapú bérleteket sem a felszállás után sem a leszállás előtt nem kell a kártyaolvasóhoz érinteni, kivéve ha az utas kíváncsi bérlete érvényességére, vagy a pénztárcára töltött egyenlegének összegére.  Amennyiben a csipkártya elektronikus pénztárca funkciójával szeretnénk utazni, mert nincs bérletünk, úgy a felszállást követően a jármű jegykezelő készülékéhez érintve vásárolunk jegyet. A jegykezelő készülék mindig a vonal végállomásáig ad nekünk jegyet, vagyis általában 60 perces útért fizetünk. A leszállásnál abban az esetben, ha 30 percnél többet utaztunk és nem akarunk átszállni egy másik járműre nincs semmi teendőnk, a kártyát nem kell a leolvasóhoz érintenünk. Amennyiben 30 percnél  vagy 4 megállónál rövidebb utat tettünk meg, úgy a jármű elhagyása előtt a csipkártyát a leolvasóhoz érintve a le nem utazott jegyrész ára visszakerül a kártyánkra -mivel az utazásom belefért az egy tarifasávval alacsonyabb díjszabásba, így a rendszer visszaadja az eredetileg vásárolt 60 perces és a valóban leutazott 30 perces jegyár közti különbséget.  Amennyiben át szeretnénk szállni egy következő járműre, úgy a leszállásnál nem érintjük a kártyát az olvasóhoz, ezt majd csak a következő járműre történő felszálláskor tesszük meg. A felszállásnál a készülék kijelzőjén megjelenik, hogy átszálltunk, a hátralévő idő amit még felhasználhatunk, valamint annak a megállónak a neve ameddig érvényes az előző járművön váltott jegyünk. A hátralévő idő és az utolsó megálló megállapításánál a rendszer figyelembe veszi az esetleges járműkésés miatti csúszást. Senkit sem érhet hátrány egy késés vagy egy közlekedési dugó miatt. Ez nagy előny!

Szlovákiában általános, hogy a menetrendi utazási időt kell kifizetni és nem a valós járművön töltött menetidőt.  Tömören ennyit kell tudni a kassai elektronikus jegyrendszerről. A közlekedési vállalat még keresi arculatát és most próbál meg egységes járműfényezést alkalmazni. A korábbi gyakorlat szerint a földgáz üzemű járművek zöldek voltak míg a többi jármű még a csehszlovák szabvány szerint piros-fehér. A járműpark a régi Ikarus autóbuszokon kívül cseh vagy szlovák gyártmány. Itt jól működik az előre tervezett gyári felújítás. A villamosok esetén az akadálymentesítést egy középső alacsony padlószintű elem beiktatásával oldják meg a felújítás keretén belül amit a Krnovské Opravny végez, illetve folyik az új járművek folyamatos beszerzése is.

Hagyomány a volt Csehszlovákia utódállamaiban a villamosok keresztelője. A nevet viselő járművek közelebb kerülnek az emberekhez és jobban vigyáznak rájuk.  VERONIKA keresztelője :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .