Mi a gond a klímabérlettel ?

Német mintára az egyik hazai zöld logós párt is  célként tűzte ki, a klímabérlet bevezetését. Az említett párt, ötezer forintban jeleölte meg , az egész ország területén érvényes bérlet árát.  Ezzel szeretné csökkenteni a városi dugókat, illetve a magas üzemanyagárak miatti lakossági terheket csökkenteni. Ezzel minddel egyet is lehet érteni. Egy apró gond van az egész elképzeléssel. Ez a gond már Németországban is jelentkezett az ottani klímabérlet bevezetésekor. Ez a kapacitáshiány és a nem megfelelő infrastruktúra.
A budapesti agglomerációból  érkező autós jelentős része, nem kényelmi szempontból választja ezt a közlekedési módszert, hanem kényszerből. A klímabérlet bevezetése számukra továbbra sem jelentene alternatívát, hiszen nincs megfelelő közösségi közlekedés az adott régióban.
Mi a helyzet azokkal a térségekkel ahol van vasút?  Aki gyakorlatban is használja ezeket, az pontosan tudja, hogy a reggeli csúcsidőszakban már ma  is nehéz lehet felférni ezekre a vonatokra. Én magam Kőbánya alsó és a Nyugati pályaudvar között ingázom és a saját tapasztalatomat írom le. Ezt tudnia kéne a kőbányai származású képviselőnek is aki az arcát adva kampányol a klímabérlet mellett.

Elméletben egyetértek a klímabérlet elképzeléssel, de úgy tűnik számomra, hogy azt nem gondolta  végig senki, még annak megálmodói sem.  Nehogy  az a vád érjen, hogy nem  csak Budapestben gondolkodom, nézzük meg az ország többi részét. Én úgy látom ott a klímabérlet egyáltalán nem járna előnyökkel, hiszen sok helyen  egyáltalán nincs, vagy rendkívül ritka a helyi közösségi közlekedés.  Ebből logikusan adódik, hogy azokat még ingyen sem használnák jelentősen nagyobb számban. Ami nincs az nem lehet alternatíva.
A helyközi közlekedésben szintén ugyanez a  gond. Két kistelepülés  között ahol napi 2 vagy 3 pár busz közlekedik, én nem tudom elképzelni, hogy az ott élők között jelentősen megnőne azok száma akik a saját autójuk helyett a buszt választanák.

Összegezzük a fentieket. A  klímabérlet jó ötlet, ott ahol  van erre kiépített infrastruktúra.  Én személyes tapasztalataim alapján úgy látom, hogy ez kevés helyen van így.  Nem tudom, hogy hány autós ülne át buszra vagy vonatra de az biztos, hogy a közlekedési cégek bevétele jelentősen visszaesne, miközben kapacitást kell bőviteniük.

Még egy érdekesség ami a Klimabérlet ellen dolgozik ma Budapesten. Az ötletgazda zöld logós párt ott van abban a fővárosi önkormányzatban, amely mindent megtesz azért, hogy ne legyen vonzó a budapesti közösségi közlekedés.

 •  Nagy forgalmú vonalakon vezetett be elsőajtós felszállást
 • Az újonnan megrendel autóbuszok esetében csökentette az ajtószámot ami  megnöveli az utascsere idejét, ezzel megnöveli a menetidőt.
 • Nagyon bonyolut és körülményesen használható mobilbérletet vezetett be
 • Az opciós CAF villamosokat nem hívja le, pedig azok versenytárgaláson meghatározott ára  a hasonló járművek mai árának töredéke, miközben szükség van ezekre a járművekre.
 • Klímavészhelyzetet hirdetett ki a főváros vezetése első rendelkezéseként, de a 9-es busz azóta is dízel járműként közlekedik a troli felsővezeték alatt, pedig már a vonalra rendelt trolibuszok is megérkeztek -tudomásom szerint.
 • A nap legfrissebb híre, hogy a Főváros képtelen áramot  szerezni a villamosok, trolik, metrók üzemeltetésére.

Én teljes mértékben egyetértek azzal az elképzeléssel, hogy a nagyvárosok esetében a közlekedőket az autóból át kell ültetni a tömegközlekedésre, de ennek a feltételeit előbb biztosítani kell!   Amíg ezek a feltételek  nincsenek meg addig a klímabérlet nem több mint politikai  eszköz arra, hogy egy párt megpróbáljon szavazókat szerezni.

A német klímabérlet 9 euróért, ahogy én látom egy nyári utazási kedvezmény volt júniustól, augusztus végéig és az azt használók  nyaralásra, országjárásra használták fel, nem munkahelyre történő ingázásra. A német bérlet sem volt érvényes IC, IC+ vonatokra. Hasonló helyzet alakult ki Németországban, mint anno  Szlovákiában, ahol a diákok  ingyenes utazása miatt a személy és gyorsvonatok túlzsúfoltá váltak és az utazni vágyók átszoktak az IC illetve a magán vasúttársaságok járataira.  Ez -én úgy gondolom- nem csökkenti az autóval közlekedők számát, csak az eddig is tömegközlekedők szerveződnek  át, vagy ha úgy tetszik kap egy részük kedvezményt.
Az ilyen kedvezmény nem javítana Budapest dugóin és alternatíva hiányában a közlekedési módot váltok száma is kétséges számomra.

Mire volna szükség, hogy közlekedési módot váltsanak az agglomerációban élők:

 • Egységes gondolkodásra. Kezdetben a központi régió közlekedésfejlesztésének egy kézbe adása. Erre  két lehetőség van. Az egyik egy országos közlekedésszervezőre bízni a BKK helyett a főváros és a teljes agglomeráció közlekedésszervezését. A másik a BKK-t megbízni a központi régió közlekedésszervezésével. Persze mindlét esetben szakemberekre kell bízni a feladatot!  
 • Egységes tarifa és jegyrendszer.  Kezdetben a központi régióban megvalósítani az egységes jegy és tarifarandszert. Egy jeggyel lehessen Székesfehérváron eljutni , helyi járattal a vasútállomásra, onnan Budapestre , majd ugyanezzel a jeggyel metrózni a belvárosban és vissza.
 • Az elővárosi vasút fejlesztése, sűrítése. A meglévő vasúti kapcsolatok fejlesztése az agglomeráció felé, minden irányba.  
 • Villamosvonalak megépítése a közeli elővárosokban. A főváros villamosvonalait több esetben érdemes kivinni az agglomerációba, akár TramTrain jelleggel, a HÉV vonalak fejlesztése, nyomvonalmódosításokkal, új irányokkal.
 • Végig Buszsávon közlekedő elővárosi gyorsjáratok létesítése.  Az autós akkor fog tömegközlekedni, ha a busz gyors, kényelmes és sűrűn közlekedik!
 • A metróhálózat fejlesztése. Budapest metróhálózata fejlesztésre szorul, minden irányban.
 • Sebességnövelés – a fővárosi viszonylatok esetében.  Aki korábban született az tudja, hogy a tömegközlekedésnek volt dinamikája, ma egy alvó német kisváros szintjére esett vissza.
 • Az elsőajtózás azonnali eltörlése – Az elsőajtózás, a belassult tömegközlekedést, még tovább lassította. Az állandósult viták, feszültségek elriasztják a fizető utasokat is.   A bliccelők kiszűrése nem az utasok, járművezetők feladata!
 • A QR kód beolvasásának eltörlése-  A mobilbérlet nagyon hasznos, de a QR-kódos értelmetlen bohóckodás rendkívüli módon elveszi az utasok kedvét a mobilbérlet használatától, amely a legzöldebb megoldás lehetne.

Mint a fenti képernyőmentésen is jól látszik, a klímabérletet  kezdeményező, pénzt fordított a domain név megvételére, egy adatlap létrehozására, melyen adatokat tud gyűjteni, de egy sort nem írt az elképzeléseiről, terveiről. Arról miként és milyen forrásokból tervezi azt megvalósítani…  A honlap nem tartalmaz menüt, kizárólag a támogatók adatait szeretné megszerezni. Így nehéz érdemben vitázi azzal amit a zászlójukra tűztek. Számomra hiteltelenné teszi a klímabérletet mint kezdeményezést.

Szeretném hangsúlyozni, hogy elképzelhető, hogy a klímabérlet koncepciót még akár támogatni is tudnám, ha az  teljes, kidolgozott koncepcióként létezne és azt mi a választók is megismerhetnénk.  

Mi a ti véleményetek a klímabérletről?

7 hozzászólás a következőhöz: “Mi a gond a klímabérlettel ?

 1. Ha jól emlékszem, pár éve a MÁV-csoport tarifaközösségeket ígért.
  Te is valami hasonlóra gondolsz?

  1. Simorka Zoltán létezik egy városi megállapodás de ma csak a MÁV, VOLÁN fogadja el a BKK bérleteit a főváros területén, fordítva ez nem működik.
   Én egy prágai típusú egységes tarifarandszert támogatnék, ahol egy jeggyel tudsz utazni függetlenül a szolgáltatótól! Vitézy Dávid is ezt támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük