Metrótroli Budapesten

Miután Budapest főpolgármestere klímavészhelyzetet hirdetett,  elérkezettnek látom az időt , hogy Budapest is létrehozzon a teljes várost átszelő mertótoli-vonalakat. Erre az is alapot ad, hogy a fővárosban  pár éve megtorpant a metróépítés, így valami megoldást kell találni a gyors  közösségi közlekedés biztosítására. A legegyszerűbb ilyen átmenős járatok a 9-es, 5-ös, 7-es. Ezek a város két szélén lévő pont között teremtenek összeköttetést a belvároson keresztül. A nagy távolságok és a nagy kapacitásigény miatt ezeken a vonalakon ma (2022) tisztán akkumulátoros autóbuszok közlekedését nem javasolnám, az elég rossz tapasztalatok miatt.  Szerencsére a környezetünkben egyre több város fedezi fel a trolibuszok előnyeit a helyi közösségi közlekedésben és Budapesten is elindult valami ebben az irányban.

A 9-es busz trolisításáról már írtam a napokban és abból kitűnik, hogy a viszonylat pesti oldalán a trolisítás gond nélkül megvalósítható.  Én úgy vélem, hogy hibát követnénk el, ha ezt a trolisítást nem vinnénk végig a teljes vonalon, a budai végállomásig. Aki nem ismerné a vonalat, a beágyazott videón láthatja, hogy  9-es ma főként  elkülönített buszsávon közlekedik, tehát a gyors haladás biztosított, pár szakasztól eltekintve, ahol ez forgalomtechnikai megoldásokkal orvosolható.

A 9-es viszonylatra merőleges tengely az 5, 7, 8E, amely szintén megérett már a környezetkímélőbb üzemre való áttérésre. A pesti szakasz egyértelmű, kérdés , hogy Budán melyik vonal trolisítása járna a legtöbb haszonnal.  Természetesen  mindhárom trolisítása lenne környezeti szempontból a legoptimálisabb, de ne legyünk telhetetlenek.

Mindkét vagy akár három új troliviszonylat fontos közlekedési folyosó és a belvárost jelentős környezetszennyezéstől szabadítaná meg. A legolcsóbb a 9-es trolisítása lenne, míg legnagyobb költsággel a 8E járna.

Magát a metrobusz koncepciót a költséghatékonyság szülte. Az alapja a sűrű járműkövetés, a sok ajtó és az akadálymentes utascsere biztosítása és a zárt pálya volt. Egyszerűen olcsóbb a felszínen a közlekedés többi résztvevőjétől elkülönített sávon autóbuszokat közlekedtetni, mint alagutat fúrni.
Budapest esetében már ismerjük a metróvillamost, hiszen a 4-6 viszonylatunk a legtöbb városban már rég  metró lenne. Itt az idő továbblépni és  szintet lépve a klímavédelem jegyében meghonosítani a metrótrolit. Buszsávon, a járművekkel együttműködő lámpaprogrammal segíttett haladás, hosszú járművek, sok ajtóval, kiszámítható, egyenletes menetrenddel.
Ezeket a viszonylatokat természetesen jó lenne külön jelölni, hogy egyértelmű legyen, ez egy új gyors kategória. Azért nem beszélek gyorsjáratokról, mert trolibusz révén nehéz és költséges lenne megoldani a párhuzamosan közlekedő többi troli kikerülése. Igy inkább a dinamikus vezetési stílussal, történő haladásra helyezném a hangsúlyt. Sajnos az elmúlt évtizedekben nagyon „nyugdíjas” stílusú lett Budapest közösségi közlekedés. Teljesen elveszítette a dinamikáját. Ma már nem csak a villamosok, de a metrók is teljesen elveszítették dinamikájukat a lassú ajtómozgás miatt. Sokan emlékszünk még a megállóba már nyíló ajtókkal érkező villamosokra, metrókra, melyek dinamikát, a sebesség érzetét adták.

Kép: BKK

4 hozzászólás a következőhöz: “Metrótroli Budapesten

 1. Pár évvel ezelőtt a Közlekedő Tömegnek is volt hasonló terve Budapest trolibusz közlekedésével kapcsolatban.

  1. Simorka Zoltán- A közlekedő tömeg elképzelése nem volt teljesen végiggondolva. A Liget tér- Örs Vezér tere viszonylat nem azonos kapacitásigényű és pontosan legfontosabb rész hagyta volna ki, vagyis a budai utasokat. A metrotroli lényege a várost teljesen és lényegében egyenes vonalon haladó, gyors kényelmes utazási lehetőség. ezt a 9-es mai vonala megvalósítja. A kilences kettévágásával a budaiak a Nyugati pu.-ig jutnak el és nem a belvárosba. Ez volt anno a legfőbb indok a két viszonylat összevonására.

   A Belváros és a Városliget között a kisfüldalatti sokkal jobb megoldás. Régebben felvetettem a PFS-nél végállomásozó trolik Liget térig történő közlekedtetését, amely sok új kapcsolatot jelentene.

  1. Simorka Zoltán- A 9-es az egyik legnagyobb utasforgalmú vonal, míg a Zuglói párja nem. Én a vonal budai fejlesztését tartom támogathatónak. Szerintem ez a fővárosiak valódi érdeke.

   A Közlekedő tömeg javaslata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük