Merre tovább Zugló?

Az idén, az új MÁV vezetésnek köszönhetően végre elindultak a budapesti vasúti korszerűsítési munkák. Elsőként a Keleti pályaudvart tették rendbe,  majd Kőbánya alsó és Zugló felújítása is elindult. Ennek kapcsán szeretnék pár  gondolatot papírra vetni.  Gyakran kapom azt a kritikát, hogy túlzottan nagy időtávokban gondolkodom és mindig előre nézek. Ez tényleg így van. Sokan legyintenek, hogy á, az soha nem épül meg és amikor elkészül, kiderül, hogy nem készültünk fel rá.  Erre jó példa, hogy 12 éve az új komáromi Duna híd kapcsán leírtam, hogy komoly közlekedési gondot fog okozni. Akkor csak legyintettek, ma meg az átadás előtt 6 hónappal minden érintett a másikra mutogat, hogy Ők erre nem is gondoltak.
A rövid kitérő után nézzük Zuglót.  Ma Zugló megállóhely hatalmas utasforgalmat bonyolít le. Hogy alakul majd ez a jövőben, figyelembe véve az elérhető fejlesztési terveket?  Látnunk kell, hogy Zugló utasforgalma a BKK járataira átszálló utasok miatt magas. Jellemzően a vonattal érkező utasok a belváros felé folytatják útjukat.  A megállóhely környékén nincs olyan lakótelep amely nagyobb városon belüli forgalmat indikálna.

Amennyiben csak a pillanatnyi helyzetet vesszük figyelembe ésszerűnek tűnhet Zugló megállóhely bővítése, teljes átépítése.  Azonban amint  bele lapozunk a távlati tervekbe, azonnal más kép rajzolódik elénk.  Zugló vasútállomás előtt és után is megépül majd a jövőben egy olyan megállóhely, amely az utasok számára vonzó átszállási kapcsolatokkal rendelkezik majd. Ebből feltételezhető, hogy a mai zuglói utasforgalom jelentősen csökkenni fog, hiszen a két új metrókapcsolat sokkal előnyösebb lesz, mint a dugóban buszozás.
Mi veheti át Zugló forgalmát?  Én úgy vélem, hogy TÖRÖKŐR  állomás sokkal kényelmesebb és gyorsabb megoldást képes majd biztosítani a belváros felé. Az elhelyezkedése miatt az Újpest megállóhelyről ismert közvetlen MÁV peronról induló és a metró peronjára érkező lift is megépíthető az elérhető tanulmányok alapján.  Törökőr  M2/H9 közvetlen kapcsolata miatt a keleti országrész Kelenföldje lehet a jövőben.   
A mai Zugló megállóhely utáni új Városliget  állomás is sokkal jobb kapcsolattal rendelkezik majd mint Zugló az M1 közvetlen metrókapcsolat révén.

Törökőr esetében én egy az eredeti tervnél olcsóbb megoldást javasolnék. Magát a megállóhelyet amely az eredeti terv szerint a Kerepesi út felett helyezkedne el, azt inkább Kőbánya tehet területére helyezném, így az állomáson várakozó vonatok kikerülése, előzése is megoldható a felüljáró cseréje, vágánybővítés nélkül. Természetesen a kapacitásbővítés legjobb módja plusz két vágány megépítése a teljes szakaszon, de  Törökőr megépítése esetén nincs szükség Zuglóban és Kőbánya felsőn további peron megépítésére, hiszen az áthaladó vonatok ezeken a megállóhelyeken nem állnak meg, csak akadály nélkül áthaladnak. 

Természetesen a legjobb megoldás a Városliget -Köki szakasz teljes átépítése és  4 vágányos forgalomra történő átalakítása lenne. Ebben az esetben viszont már érdemes lenne elgondolkodni a vasútvonal egyes részeinek felszín alatti vezetésén, de legalább több különszintű  kereszteződés kialakításán, hiszen a vasút ma Zugló és Kőbánya több területét is kettévágja , megnehezítve a közlekedést. Gondoljunk például az Erzsébet királyné útjára, ahol csak gyalogos forgalom van.

Hogy látom én Zugló jövőjét? A legjobb hasonlat erre a mai Kőbánya alsó. Egy helyi érdekű vasúti megállóhely.

Olvasd el ezeket is :

4 hozzászólás érkezett ehhez : “Merre tovább Zugló?

 1. A uskás F. metróállomás a “Törökőr” állomástól, kb. 600 méter lenne, a Pillangó u. kb. 500 méter.
  Túl sok, ezért szerintem felejtős.

  Esetleg az M2-es metróvonal nagyszabású átépítésével lenne értelme:

  Pillangó u. mexünik, helyette új állomás az Albertirsai és Pongrác utcák között (Törökőr), + még egy új állomás a Róna utcánál.

  A legfontosabb közlekedési projekt a gigaalagút Rákosrendező és Kelenföld között, mindent ennek a fényében kellene tervezni!

  1. Winter is coming – A 600 méter nem lenne egyedi, lásd M4 ! Ez a metróállomás minden elérhető projektben szerepel. Mivel az M2 a jelenlegi állás szerint felüljárón halad majd át az Örs vezér terén, így biztosítani kell a megfelelő, biztonságos emelkedést. Itt inkább a Pillangó utca a kérdés.

   A vasúti alagútprojekt lényege épp a városi vasút elmélete. A Monorról érkező vonat úgy halad majd át a város alatt, hogy lényegében metrószintű összeköttetést képez, illetve akár KÖRMETRÓ-nak is nevezhetnénk.

   Köki – M3
   Törökőr-M2
   Városliget – M1
   Nyugati-M3
   Széll Kálmán tér M2
   Kelenföld- M4

   Ha ezeket figyelembe veszed akkor jól kirajzolódik a vasúti alagút előnye.
   A Nyugati előtt a pálya süllyesztésére van elegendő hely a Városliget után, de megfontolandó lehet a hosszabb föld alatti pályavezetés is.

   Látom kormányszerverről írsz, így biztosan tudod, hogy a kormány már jóváhagyta és pénzt is zárolt a Kőér utcai felüljáró megépítésére. Ezt én átgondolnám, hiszen ezzel csak a Kőér utca Vaspálya utca feletti átvezetése valósul meg, míg ha a vonatot ássuk be ezen a szakaszon akkor a Kőér utcából minden irányba szabadon lehetne haladni, ami sokkal jobb megoldás lenne.

 2. Melyik megoldás az olcsóbb? Magasvasút zárt csőben, vagy föld alatt kéregvasútként?
  Mindenképpen csökkenteni kellene a vasútvonalak terület elválasztó hatását.
  Kezdetben kerékpáros, gyalogos áttöréseket ahová csak lehet.
  A környező ingatlanok érték emelkedésével lehet számolni!

  1. Winter is coming – A magasvasút lehet olcsóbb, de valódi hasznot a kéreg alatti vezetés hozna.
   A gyalogos áttörések tervben vannak például a Pongrác út estében. A teljes beásásnak is vannak azonban hátrányai, hiszen Kőbánya teher térségének tárolóvágányai hasznosak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .