Merre fejlődjön tovább a MÁV alkalmazás

A kezdeti nehézségek után, határozottan felfelé ívelő pályán halad a MÁV, azonos névre hallgató mobilalkalmazásának  sikere.  Mint tudjuk, a siker, újabb fejlesztés nélkül nem tarthat örökké.  Mobiltelefonunk alkalmazásain végig nézve láthatjuk, hogy azok folyamatosan frissülnek  és évente néha több fő verzió is megjelenik.  A mai dinamikusan változó világunkban , a felhasználók igénylik és várják a frissítéseket. A helyes fejlesztészi irányt mindig a felhasználói visszajelzések, az összegyűlt felhasználói adatok és a versenytársak fejlesztéseinek közös elemzése alapján érdemes kitűzni. Szintén ajánlott körülnézni a szobájuk sarkában, alkalmazásokat fejlesztők között is, mivel gyakran jut az eszükbe olyan, ami egy nagy cégnek sajnos nem. Van egy nagyon fontos feltétele a fejlesztésnek, soha nem szabad egy vasúti mobilalkalmazást kizárólag vasútasra, vagy egy BKK mobilalkalmazást kizárólag egy régi BKV-s elvárásai alapján fejleszteni. Sajnos rengeteg a szakbarbár, aki a saját munkájában ugyan kiemelkedő tudással rendelkezik, de nem ismeri a felhasználót, magát az utast. A két tudást fontos összeolvasztani, ötvözni, hogy egy kedvelt és jól mobilhasználható alkalmazás jöjjön létre.

Első lépés  : Nézzünk körül saját mobilunkban.  

Budapestiként mindennapjaim része a buszok, villamosok induláásnak áttekintése. Az emberek kiszámítható módon viselkednek, még akkoris, ha ezt sokan tagadják. A Google sikeresen megjósolja, hogy mikor indulok munkába és figyelmeztet, hogy lejár a munkaidőm és busz 5 perc múlva indul haza. Ha 3 nap nem indulok el a reggeli buszhoz, meg is kérdezi, hogy  miért nem, hogy változtattam-e az ingázási szokásokat. Ez ma 2020-ban a mindennapok része.
Vissza a mobilomba. Letöltöttem ugyan a BKK FUTÁR alkalmazását, de az mindenre jó kivéve arra amit a legtöbb budapesti naponta tesz: INGÁZÁSRA. Sokan , több alakalommal  jelezték, hogy a megállóhelyi indulások összes online adatának egyidejű megjelenítés inkább zavaró, mint segítség. Az ingázó utas  általában az otthonától egy irányba indul el, gyakran több viszonylattal. A BKK futár csak egy megálló összes, irány és végállomás független viszonylatát listázza ami rengeteg felesleges adat amiben keresni kell.
Ennek ellenkezőjét teszi a AppCorner kft, Budapesti Menetrend alkalmazása, amelyben elég egyszer összeálltani a napi ingázások listáját és a kezdőképernyőn mindig csak az általunk használt visznylat és irány jelenik meg online adatokkal. Erre van szüksége az utasnak!

Én szerencsés vagyok mert a buszokon és villamosokon kívül, vonattal is bejutok a belvárosba, nagyon kedvező menetidővel ( BKK 40-50, MÁV 10-15 perc). Itt is fontos számonra az egyszerűség. A Budapesti Menetrend sajnos nem fér hozzá a MÁV online adataihoz, ezért csak menetrendi adatokat tud megjeleníten, ami ugye semmit nem ér, ezért MÁV utazásnál Vass Gábor , Oroszi Róbert  TELVIRA alkalmazását használom, amely szintén egyszerűen listázza az induló vonatokat, késésekkel együtt és csak egy további kattintás kérdése, hogy lássam a vonat merre jár, mikor kell elindulnom a megállóhely felé, hogy elérjem a vonatomat.
Miért nem a MÁV alkalmazást használom?  A válasz nagyon egyszerű. Budapestiként bérlettel vonatozom, városhatáron belül, így számomra az online  “menetrendi”, vonatkövetési  adatok a lényegesek, amit a TELVIRA pontosan eljuttat hozzám.  A MÁV saját alkalmazása jegyváltásközpontú, ami esetemben csak vidéki utazás alkalmával érdekes.

A MÁV  mobilalkalmazása díjmentesen letölthető  a QR kód beolvasásával, vagy  a Google play áruházból.  “A MÁV-START alkalmazása hasznos segítséget nyújt utazása megtervezéséhez, amihez az alkalmazásból a jegyét is megvásárolhatja. Mindent tud a vonatokról: az utazás időpontja, az indulási és érkezési hely, valamint az igénybe vehető kedvezmények kiválasztását követően segít az optimális útvonal kiválasztásában. Emellett a menetrend alapján információt ad az esetleges átszállásokról és az állomásokról, megjeleníti a menetjegy árát, jelzi a pótjegyváltási kötelezettséget. A jegyeket egy gombnyomással a kosárba teheti, majd bankkártyával kifizetheti. A vásárlási beállítások, adatok elmenthetők, így a következő alkalommal még egyszerűbb lesz a vásárlás. A MÁV applikáció használatával a vonatok aktuális helyzetét is könnyedén nyomon követheti a valós idejű adatokat használó térképen.”  Ajánlott Android verzió: 5.0+

Második lépés : Jelöljük ki a célcsoportot.

Mint a fentiekből is kiderül a felhasználók nem sorolhatóak egy csoportba. Van aki utazást tervez és jegyet vált a mobilalkalmazáson belül és van aki csak a meglévő bérlete mellé keres  utazási információkat. Ezt a két csoportot érdemes  külön kezelni, hiszen teljesen mások az igényeik. A bérletes ingázó alatt itt nem csak a budapesti de az összes MÁV bérlettel utazó vidéki utast is értem, hiszen ők is csak havonta, évente váltanak bérletet, a többi időben csak utaznak és csak a vonatkövetési adatokra, indulási helyre (vágányszám) van szükségük.

Harmadik lépés: megjelenés.

Ez az összetevő, a 21. században fontosabb szereppel bír mint eddig bármikor. Egy könnyen átlátható, színeiben harmonikus alkalmazást mindenki szívesebben használ, mint egy olyat amelyben túlságosan sok a szöveges információ. A legördülő menü 1995-ben korszerű volt, de 2020-ban a rengeteg kijelzőméret miatt már nem támogatható megoldás. 
A kezdőképernyő esetén lehetőséget kell adni az opcionalitásra. Legyen választható, hogy mi jelenjen meg az alakalmazás elindításakor. Mint feljebb is jeleztem, van aki  két állomás  indulási adatait szeretné látni és van aki útvonalat tervez és jegyet vált. Ezt a beállítások egyszerű kezeléséval el kell választani egymástól.

Negyedik lépés:  használhatóság

Ez az aminn áll vagy bukik az egész!  A felesleges fő és almenük sokasága elriasztja a felhasználókat. Emlékszem rá, hogy még a MÁV telefonos ügyfélszolgálata sem tudta, hogy lehet külön IC pótjegyet váltani az alakalmazásban. Ha az sem tudja akinek ez a feladata, hogy találná meg a “mezei” utas .

Ötödik lépés: a szabályozási környezet helyes kialakítása

Mit kell ez alatt érteni? A MÁv mobilalkalmazásában menetjegy, csak a MENETRENDI indulás előtt váltható. Ez egy kőbe vésett szabály ami ellehetetleníti a kőnnyű használataot. Most ránézve  monori vonalra látok egy 40 percet késő vonatot (felsővezeték-szakadás). Ez azt jelenti, hogy a vonat hozzám 40 perc múlva érkezik meg, de én már most sem tudok rá jegyet váltani az alaklamazásban. Ezügyben többször fordultam már a MÁV-hoz.
Szintén gondot okoz a jegy visszaváltása, ha a vonatunk késik és mi egy másik pályaudvarról utaznánk tovább. Ez is konkrét eset, Vácról induló zónázóval  szemben menesztett nemzetközi vonat esete volt, ahol mivel a menetjegy Vác-Győr szakaszra szólt és a vonat a menetrend szerint VÁC állomásról elindult, így a Győr felé megváltott jegy és pótjagy nem mondható le, nem váltható vissza, mivel az utazást megkezdték.  Itt is automatikusan a rendszernek több jegyet generálva kéne a a teljes útra szóló menetjegyet előállítani és lehetővé tenni, hogy ha a MÁV hibájából nem érem el a vonatot akkor a jegyet vissza tudjam váltani. Ezek mind szabályozási alapú hibák.

Pár példa  régiónk vasúttársaságainak mobilalkalmazásaiból

A RegioJet (Csehország) vasúttársaság mobilalkalmazása látható az alábbi képeken. Tudni kell, hogy a RegioJet az idén nyártól Budapestről is indít majd vonatokat Bécsbe. Mint látszik a mobilalkalmazásuk magyar (konyha) nyelven is elérhető. A RegioJet esetében  jól látható, hogy az állomásra érkező vonat hányadik kocsijában vár minket az ülőhelyünk és szabadon választhatunk különálló , páros, vagy zártabb fülkeszerű ülőhelyek közül. A RegioJet vonatain található “csendes szakasz”, ahová tilos gyerekkel felszállni és van külön családi szakasz is a gyerekekkel utazóknak.  A jegyek ára a kiválasztott szakaszon a következő: Prága – Brünn 4,0€, 5,9€,  8,9€ és  10,5.€ . A legalacsonyabb árért plüss ülés jár és ingyenes ásványvíz.  A 8,90€-s  árért már egyszemélyes bőr ülés jár szórakoztató videoportállal, tea, kávé ingyen és étkezést is kérhetünk a helyünkre.
Fontos számomra, hogy az utas már  felszállás előtt pontos kocsiképpel rendelkezik. Pontosan tudja, hol ül, merre  van a mosdó.

LeoExpress (Csehország) mobilalkalmazása, helyválasztással.  A mobilalkalmazásban rátekintéssel könnyű tájékozódni. Azonnal egyértelműen látszik, hogy a beérkező vonat  hányadik kocsijában található a helyünk, merre lesz a mosdó. Választhatunk egyszemélyes  ülőhelyet vagy  a kettes ülés  ablak felőli oldalát. Eldönthetjük, hogy az utazási iránnyal szemben, vagy háttal foglalunk helyet, legyen-e saját asztalunk. 
Fontos a választás lehetőségének biztosítása. Az azonos vonaton magasabb jegyár ellenében  korlátlan étel és italfogyasztást is kérhetünk. A LeoExpress esetében ugyan hatalmasak az árkülönbségek az egyes “osztályok” között de  mégis vannak utasok és 2019-ben már nyereséggel közlekedtek a társaság vonatai. A példán jól látható az azonos távolságra 6.20 Eur  legolcsóbb és 59,50 Eur a legdrágább jegy, vagyis majdnem  tízszeres a jegyárkülönbség.

A CD –  Múj Vlak (Csehország) mobilalkalmazása végig vezeti az utazni vágyót a jegyváltás folyamatán, de elég leegyszerűsített formában teszi ezt. Egyszerű, eldöntetndő kérdések sorozata vezet el magáig a jegyig.  Marketing hiba, hogy nem kínálja a drágább, többletszolgáltatást nyújtó kocsiosztályokat, mint az előző két  vasúttársaság mobilalkalmazása. A cseh nemzeti szolgáltatónál is alap az ülőhely  tetszőleges kiválasztása a kocsirajz alapján.  A képen jól látható, hogy 21-es kocsi, ahová a jegyünk szól a mozdony utáni első kocsiban található, a menetirány szerinti bal oldalon, a menetiránnyal háttal. Könnyen megtalálható az ajtó és a mosdók elhelyzetkedése is nyilvánvaló, ezek sokak számára fontos információk, főként az idősebb korosztály esetében.

Szlovák vasúttársaság mobilalkalmazása ( Ideme vlakom) – ahogy csökken a konkurencia száma, úgy egyszerűsödik a jegyváltás is. Első ránézésre tetszetős az alkalmazás, de grafikus ülőhelyválasztást csak az első osztály esetében kínál. Nem látható a teljes vonat. Nem derül ki, hogy  a mozdonyt követő hányadik kocsiba szól a jegyünk. Az alkalmazás Szlovákia esetében nem meglepő módon kizárolag egy nyelvű, míg a cseh vasúttársaságok esetében azonnal az angol illetve a magyar nyelvű változat nyílt meg.

Változó látásmód

A fővárosban a FUTÁR elindulása óta jól látható egy szemléletváltás. Ez a papír alapú offline menetrend és az internet alapó online adatok közötti folyamatos eltérés miatt alakult ki. Egyre kevesebb ember hajol le a papír menetrendet böngészni, hiszen az Budapest esetében, lényegében tarthatatlan menetrendet tartalmaz. A közterületi FUTÁR kijelzők elterjedése óta az utasok ezeket és a mobilalkalmazásokat figyelik, azok alapján indulnak a buszhoz, villamoshoz. 

A MÁV esetében is sokan indulnak el a vasútállomásra a mobiljukon jelzett online adatok alapján, főként a redszeres késésekkel rendelkező vonalakon. Ami számomra 2020-ban érthetetlen, hogy a MÁV még a megállóhelyeken sem a valós indulás kijelzésére összpontosít, hanem a menetrendi indulás + késés kijelzésére alapozva jelennek meg az információk. Igen, tudom, hogy ez régi szabályozás miatt van így, de egy  három soros vágányi kijelző esetében megtévesztő, ha a felső sorban nem a vágányon álló vonat adatai jelennek meg, hanem egy 20 perce késő vonaté. Ha  három vonat késik és menetrend szerint de a negyedik (más útvonalaon) érkezik az állomásra, akkor a vágányon álló vonatot a kijelző ki sem írja, hiszen a tábla a menetrendhez ragaszkodik és a sorrendben negyedik vonat már lecsúszik a kijelzőről.
Az itt leírt jelenség fel sem merült akkor amikor a vágány mellett nem volt kijelző, sőt még a Pragotron kijelzőknél sem, hiszen azt emberi kezeléssel mindig az érkező vonathoz igazították. A MÁV új (kék) kijelzői már több vonatot jelenítenek meg és itt létrejön ez a kellemetlen jelenség.

Összegezzük mivel lehetne javítani az alkalmazást és felhasználó, azaz utasbaráttá tenni azt :

 1. Több grafikus és kevesebb szöveges felületet használjunk.
 2. Válasszuk szét a jegyváltást és a mindennapi ingázást- választható kezdőképernyő lásd Budapesti Menetrend alkalmazás-kedvencek.
 3.  Érthetőbb , nem vasúti szóhasználat, vasúti rövidítések mellőzése ( pl: KOK -KocsiOsztály különbözet)
 4. Grafikus helyválasztás, pontos kocsi és vonatkép alapján.
 5. Amennyiben több szolgáltatási szint is választható, azok marketing célú bemutatása és ajánlása a jegyváltás folyamatában lásd RegioJet, LeoExpress.
 6. Induló/érkező vonatok vágányszámának pontos, online kijelzése az alkalmazásban.
 7. Push üzenetek küldése vágányszám változás, késés vagy egyéb lényeges az utazást éríntő változás kapcsán.
 8. Budapest esetében a Budapest bérlettel használható vonatok láthatóbb jelölése. 
 9. Budapest esetében , amennyiben valaki bérlettel utazik az utolsó állomás, megállóhely feltűnő jelzése az alkalmazásban, illetve PUSH üzenet köldése az utolsó fővárosi megállóhely előtt.
 10. Régi, elavult elvekre épülő vasúti szabályok felülvizsgálata, módosítása.
 11. Ne menetrendi, hanem Online adatok használata a jegyváltási szabályokban- valós indulásig lehessen jegyet váltani, ami a késések miatt fontos lenne.
 12. Megfontolni, hogy a vonat valós indulását követő 10 percben is lehessen jegyet váltani mobilalkalmazásból!
 13. Soha nem másoljunk, mindig járjunk egy lépéssel a fejlesztésekben mások előtt.

Frissítés:
Az Omnibusz  értesülései szerint, a MÁV nyitott arra, hogy a menetrendi indulásnál később induló vonatra, a valós indulási időig lehessen a jövőben  elektronikus úton is jegyet váltani.

Képek : MÁV, RegioJet,CD,LeoExpress,IdemeVlakom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .