Megoldódhat a Kőbányai út forgalma

2018. szeptember 28.-án a Fogadóóra című műsorban Kőbánya  polgármestere D. Kovács Róbert elmondta, hogy a Köbányai út melletti területek  fejlesztése miatt szükségessé vált a Kőbányai út teljes vonalán a közlekedésszervezés átgondolása. Az érintett terület legnagyobb hátránya, hogy a 28/62-es villamosok vágányai, azok telekhatárán futnak ezzel veszélyessé téve azok nagyobb számú látogatóval történő biztonságos elérését. Pillanatnyilag az Operaház műhelyháza és próbatermeinek építési munkái haladnak nagy iramban a befejezésig. Az épület átadását 2019 februárjára tervezik. Az mindennapi üzem jelentős számú  látogatót vonz majd. Ha belegondolunk az Eiffel csarnokban teljes zenekar, énekkar és a műszak ,dolgozik majd a műhelyek szakemberein kívül. Ez egy színpadi próba alkalmával alkalommal több száz fő !  Mivel itt helyezkedik majd el az Operaház jelmez és díszlet raktára is, Egy naponta nyerges vontatók hajtanak majd ki csak az Operaháztól a Kőbányai útra.  Mivel a 28-as villamos mindennek mondható, csak kényelmesnek és biztonságosnak nem, ezért az Erkel színház és az Eiffel csarnok között a művészek és a műszaki dolgozók is feltételezhetően gépkocsival közlekednek majd. Ez akár 3-400 parkoló járművet jelent. Jobb a helyzet az Operaház és az Eiffel csarnok között közlekedő 9-es autóbusszal, de én az Eiffel csarnok kapcsán minimum napi 200 autóval számolok. Ezen túl az egykori Északi Járműjavító három részre történő felosztása után új utcák alakulnak ki, amelyek szintén keresztezik majd a villamos pályáját. Aki gyakran utazik a 3-as vonalon az tudja, hogy naponta akár több alkalommal is történik baleset a Nagy Lajos mellett futó villamospálya miatt. Megpróbálták csökkenteni a keresztező utcák számát, de helyzet jelentősen nem javult. Ott is a villamospálya középre helyezése lesz majd a végső megoldás.

A villamospálya áthelyezését Józsefváros is kezdeményezte , ha jól emlékszem 15 éve. Azóta nagy változás történtek mind Józsefvárosban, mint pedig Kőbányán, így közelebb kerültünk az elképzelés megvalósításához is.

Amit fontos lenne végig gondolnunk az a villamos és az autóbusz  helye az úttesten. A középperonos, füvesített villamospálya tetszetős ugyan, de nem teszi lehetővé a villamos és az autóbusz egy sávban történő közlekedtetését. Aki ismeri a környéket, tudja, hogy a 9 / 217E gyakran és hosszú időt tölt a dugóban. Ez nem szerencsés megoldás. Feltételezem az Operaház Eiffel műhelyháza és a Közlekedési múzeum is inkább a füvesített villamospályát  fogja támogatni esztétikai okból. A középperonos megálló is kevesebb helyet vesz el a közútból, ezért valószínűsíthetően az lesz a nyerő, de bízom benne, hogy születik majd megoldás az autóbuszok zavartalan haladására is.

Nem szabad elfelejteni, hogy az Eiffel csarnokban rendszeresen opera illetve balett előadások lesznek, valamint zeneiskola is létesül, tehát az utasforgalom nőni fog.

Szintén az említett tévéműsorban hangzott el, hogy a napokban folyt egyeztetés a másik köbányai álom megvalósításával kapcsolatban . Ez a 9-es busz trolisítása. Úgy tűnik a polgármester úr szavaiból, hogy a trolisítás a közeljövőben megvalósulhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .