Megint pótlás

busz_3-62_VAz egyes villamos pályafelújításához kapcsolódóan a 28-as villamos rövidített útvonalon közlekedik a Blaha Lujza Tér és a Könyves Kálmán körút között.  A kereszteződésen való áthaladást sávlezárás is nehezíti. A BKK felismerve a problémát, holnaptól buszsávval szeretné könnyíteni a közösségi közlekedést. Ezzel egy nagy baj van. A Kőbányai úti dugó eddig is mindennapos volt. Én magam ezért soha nem utaztam a 9-es busszal a kora esti csúcsban. A buszsáv gyorsítani fogja a Kőbányai úti autóbuszok haladását, de nem segít az egyes villamos pályafelújítása miatt lelassult buszközlekedésen.  Mi okozza a problémát.  Lényegében az egyidőben folyó munkák miatt Kőbánya központja teljesen elszigetelődött.

Nézzük, merre lehet kijutni Kőbányáról:

  • Kőbányai út ( 9-es busz ) – pályafelújítás miatt az Egészségháztól a Könyves Kálmán körútig folyamatos a dugó. Nincs buszsáv, viszont van sávlezárás.
  • Élessarok (3-as villamos -M2 felé) – A villamospálya átépítése  miatt nehézkes a közlekedés az Örs vezér tere felé. A sárgán villogó lámpa sokat gyorsított a közlekedésen.
  • Pongrác út  (95-ös busz- M2 felé) -Menekülő útvonal, sokan erre próbálják meg elkerülni a dugót, ezért dugó alakul ki. A sort a Kerepesi úti lámpa okozza.
  • Bihari út (3-villamos- M3 felé) – Pályafelújítás miatt, nehézkes a közlekedés. Átszállással érhető csak el.
  • Gyömrői út (151-es busz -M3 felé) – A Sibrik Miklós úti felüljáró építési munkálatai miatt nehézkes a közlekedés. Sávlezárás, megállóáthelyezés.
  • MÁV  – kiszámíthatatlan és egyenletlen közlekedés.

A leggyorsabb kijutást a MÁV vonatai biztosítanák, elméletben, de kiszámíthatatlan a vonatok közlekedése és menetrendjük nagyon egyenletlen.  A második helyen a 3-62 villamospótlóval történő eljutás áll az Örs vezér tere felé. Itt hatalmas probléma, hogy a  Liget tér két oldala között szinte lehetetlen az átjutás az építkezés miatt.  A Pongrác út jó menekülő útvonal lenne, ha a Kerepesi úti lámpa nem duzzasztaná a sort a Mázsa térig… Szintén gyors eljutást biztosítana a Bihari út az Ecseri úti metróállomáshoz, ha a villamospótlóról nem kéne átszállni villamosra. Ez nagyon lelassítja a közlekedést.

Mit látok én jó megoldásnak:

  • A 9-es busz számára buszsáv kijelölése a Mázsa tér és a Könyves Kálmán körút között, valamint a járat sűrítését 5-6 perces követésre. Ezzel egyidejűleg a 28 -37 villamospótló útvonalának rövidítését a Liget térig, biztosítva az egyszerű átszállást. Miért? Pillanatnyilag a 9-es autóbusz megállója a 28-as villamos végállomása mellett van, míg a 28-37 villamospótló buszok megállójától  3 lámás gyalogátkelőn keresztül érhető el villamos. Én az elmúlt 2 napban üres villamospótló buszokat láttam a Liget tér és a Könyves Kálmán körút között közlekedni fokozva a dugót a Kőbányai úton.
  • A 3-62 villamospótló busz útvonalát meghosszabbítani az Ecseri út metróállomásig. Ez gyors eljutást biztostana a 3-as metróhoz és ezzel segítené a belvárosba történő eljutást. A Villamospótló két metróállomás között közlekedne.

Véleményem szerint nem kell mindig minden kieső járatot pótolni, hiszen az utasok mindig tudnak több alternatív útvonalat. A célnak véleményem szerint a gyors és kényelmes eljutás biztosításának kellene lennie!  Esetünkben a 28-as villamos és a 9-es busz teljesen azonos útvonalon közlekedik, azonos megállókkal a pótlásra szoruló szakaszon.  A beállított 28-37 pótlóbusz, csak nehezíti a Kőbányai út közlekedését, mivel feleslegesen növeli a járműszámot. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .