Megérkezett a mobilvonaljegy

Új időszámítás kezdődött a BKK életében 2022.február 14.-én 10:00-kor megérkezett a mobilvonaljegy. Egyidőben az  összes eddig is használt jegyértékesítő mobilplatformra. Illetve van egy kivétel a BKK saját fejlesztésű alkalmazása, amely frissítése folyamatos és akár több nap is eltelhet amire minden felhasználónál letöltődik a Budapest GO mobilalkalmazás.  Addig bárki kipróbálhatja a Mobiljegy, a Simple vagy a VoxPay mobilalkalmazásban.

Üdvözlöm, hogy végre eljutottunk eddig a pontig, és bárki bárhol tud vonaljegyet váltani és azzal utazi, a fővárosban és a városhatárt átlépő járatokon, hiszen a vonaljegy mindig az adott vonal végállomásáig érvényes. Bízom benne, hogy a mai naptól jelentősen lecsökkennek majd a nagyobb csomópontokban eddig megszokot sorok.

A pozitívumok után nézzük a mobilvonaljegy árnyoldalát. Bizony van  az is. A BKK egy olyan érvényesítési formát választott, amely komoly gondokat fog okozni.  A mobilvonaljegyet ugyanis a járművek külső oldalán kell érvényesíteni az ajtókra vagy azok mellé kiragasztott QR matricák beolvasásával. 
Ez ugyan egyszerűnek tűnik, de gondoljuk végig, mondjuk a hármas villamos Örs vezér terén lévő megállójában hányan szállnak fel és le  miközben mi az utascserét zavarva útban vagyunk a szatyrunkkal, mobilunkkal. Most gondoljunk arra, hogy ugyanezt  esőben, vagy hóban kell megtennünk. Hogy fogja a BKK kártalanítani azokat az utasokat, akik a macerás jegyérvényesítés miatt, lemaradnak a járműről, mert az ajtók  érvényesítés közben záródnak.

Előző írásomban már megfogalmaztam, hogy értem a BKK bliccelőfóbiáját ami miatt a qr kódok a járművön kívülre kerültek, de azok így is egyszerűen kijátszhatóak mondjuk egy barát vagy egy másik fotóképes mobil segítségével, tehát egyáltalán nem nehezítik meg a bliccelést, de cserébe a fizető utasok utazási élményét erősen lerontják.

Minden rendszer legsebezhetőbb része a statikus elem. Ebbe a hibába esett bele most a  BKK. Hiába online a teljes rendszer, ha beépítettek egy statikus elemet a QR kódot, ami ráadásul egy egyszerű számsor ami könnyen összekapcsolható a járművel amire fel van ragasztva.

A mai napon többen jelezték a másik-véleményem szerint- a BKK szándékával egyszereűen megoldható gondot, az internetkapcsolat és a háttértár elérhetetlenségét, ma ez a Simple alkalmazásban történt meg. Az ebből adódó kellemetlenséget egyszerű megelőzni egy offline azonosítóval, amit internet és szerverkapcsolat hiányában is lehetne ellenőrizni. Valami hasonlót használ a MÁV.

Összegezve,  szükség volt a BKK mobilvonaljegyére, de a kivitelezés nem sikerült utasbarátra, sőt sokakat el fog riasztani a rendszeretes használattól.  El kéne végre felejteni, hogy mindig minden felelősséget kizárólag az utasra hártítson a BKK.

Van bőven mit fejleszteni a rendszerben.

kép: BKK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük