Megbénított Kőbánya

A Kőbányán folyó építkezések helyeiNagy örömmel fogadtam, amikor tavaly, év végén megkezdődött a hármas villamos pályafelújítása. Tarthatatlan volt már Kőrösi Csoma úton állandósult 5-10 kilométeres sebességkorlátozás. Az ember gyorsabban haladt gyalog mint villamossal. Természetesen meg sem fordult a fejemben, hogy a BKK minden felújítást egy időpontra időzít és teljesen ostrom alá helyezi Kőbányát. Nézzük előbb, merre hagyható el Kőbánya a a városközpont felé.  A két legismertebb és legforgalmasabb irány a Kőbányai út a Könyves Kálmán körút felé és az Élessarkon keresztül a Fehér úton  át a Kerepesi út felé. mindkét irányban haladva több útfelbontással, sávlezárással találkozunk. A Kőrösi Csoma út teljes hosszában sávlezárás és munkavégzés lassítja a forgalmat. A Mázsa tér, Liget tér teljesen fel van bontva és a forgalmi rend is szinte naponta változik.  Ismert menekülő út a Pongrác út a Kerepesi út felé. Ma már ez is szinte teljesen használhatatlan. Reggelente mindkét irányba – Kerepesi út felé és a Mázsa tér felé és áll a kocsisor a nehéz kikanyarodási lehetősség miatt. Hasonló menekülő útnak számított a Bihari utca is az Üllői út felé, de a pályafelújítási munkálatok miatt az utcában több szakaszon váltakozó irányú a haladás, tehát csak 1 forgalmi sáv várja az erre tévedőket.

Könyves Kálmán körút / Kőbányai útMi okozza a legnagyobb dugókat? Én úgy vélem a probléma az összehangolatlan munkavégzés. Olyan érzésem van, hogy a senki nincs aki koordinálná az útfelbontásokat. Vegyük sorra. A Kőbányai út azért áll, mert a Könyves Kálmán körútnál a nehéz átjutás miatt, feltorlódik a kocsisor az egyes villamos pályafelújítási munkálatai miatt. A helyzetet csak rontja az erre közlekedő gyakran üres 28-37 villamospótló busz. A 28-as villamos kényelmesebben elérhető az erre közlekedő 9-es autóbusszal. A Pongrác útnál szintén a kikanyarodás okozza a dugót. A Kerepesi útra a Hungária körút felé a felújítás előtt is csak 2-3 autó tudott kikanyarodni. Amióta megkezdődött ebben a kereszteződésben is az egyes villamos pályafelújítása a helyzet csak romlott. Természetesen a Százlábú híd bontása sem  javít a helyzeten. Dél felé a Bihari utca és az üllői út kereszteződéséig eljutni sem egyszerű dolog, hiszen több szakaszon a kétirányú forgalom csak egy pályán, váltakozva halad.

Mi lehetne a megoldás? Elsősorban el kéne dönteni, hogy  a közösségi vagy az egyéni közlekedést szeretnénk elsőbbségben  részesíteni. Ezután legalább egy folyamatosan és jól járható útvonalat kéne kijelölni. Pillanatnyilag minden útvonalon van ugyan közlekedés de az araszol.. A közösségi közlekedésnél egy gyors metróelérést kéne biztosítani. Sajnos a Bihari utca forgalomszervezése a lehető legrosszabb . A sűrű követéssel közlekedő pótlóbuszok a Liget térről az Ecseri út  metróállomásig 15-20 perc alatt jutnak el a csúcsidőszakban. Nem értem, hogy a közlekedési lámpák miért nem ezeket a 3-4 percenként áthaladó buszokat részesítik előnyben a keresztirányú forgalommal szemben. Megfordult a fejemben az is, hogy helyes-e az autós átmenő forgalom engedélyezése az építkezés alatt, főként akkor amikor több szakaszon is váltakozó irányú a forgalom. Ilyen sűrű autóbusz követés esetén, sokan használnák ezt a vonalat, ha a 3 megállót  nem 20 perc alatt tenné meg a busz.

Célszerű volna összehangolni a viszonylatokat. A Blaha felé közlekedő 28-as villamos végállomása azonos a 9-es busz megállójával. Ennek ellenére már többször előfordult, hogy a 9-es busz ajtót nyit a 28-as villamos meg akkor zárja az ajtókat és lényegében üresen elindul a Blaha felé.  Érdekes módon a Liget tér – Köztársaság tér (II.János Pál Pápa) szakaszon a 28-as villamosnál minden jobb és kényelmesebb megoldást  jelent. Próbáltam a 95 +M2+M4, a 3-62V +M3+M4 és a 3-62V+M2+M4 kombinációt is.  Én senkinek nem ajánlom a 28-37 V +28 párost, mert sok gyaloglással  és várakozással jár.

Csak nekem van olyan érzésem, hogy  nincs senki aki koordinálná a munkavégzést? Mintha mindenki ülne a saját íróasztalánál és nem törődne azzal, hogy a mellette lévő asztalnál a kollégája mit is csinál.  A BKK egyik fő feladata nem a koordináció lenne?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .