Még mindig az elsőajtó

sargaA mai napon végre elismerte a BKK, hogy késik a FUTÁR. Ez már önmagában is hatalmas hírértékkel bíró bejelentés, de tartsuk be az időrendet. a BKK első újítása az elsőajtós felszállás volt jelöletlen, vagy össze-vissza jelölt járművekkel. Ezen a területen a BKK nem tudott rendet tenni megalakítása óta. Előbb megjelentek a sárga táblák a szélvédő mögött. Ezeket egy utasbaleset következtében, utasításra el kellett távolítani. Miután az utasok figyelmét a szolgáltató nem hívta fel egyértelműen arra, hogy melyik buszra, melyik ajtón kell felszállni, rövid időn belül a régi sárga táblát követte a zöld.  Úgy néz ki nem tanult senki a sárga táblák veszélyeiből, most a zöld táblák kapcsán emelte fel szavát az egyik járművezetői szakszervezet, mivel azok hibás elhelyezése zavarja a járművezető  kilátását. Nézzük  mi a probléma.  Két nagyon fontos dolog áll egymással szemben. Az egyik az utasok elvárható tájékoztatása, míg a másik a járművezető akadálytalan kilátásának biztosítása, megtartása. A busz szélvédője mögé helyezett bármilyen tábla zavarja a kilátást és a KRESZ sem támogatja az ilyen megoldást. Utasszempontjából a busz szélvédőjének vezető felőli részére kihelyezett tájékoztató tábla nem igazán nyújt tényleges információt, hiszen egy MM vagy a 178-as esetében egy MM+M megállóban, szinte kizárt, hogy a többi busz takarásából észre vegye az utas a táblát. Mi történik, ha nem veszi észre. Itt elég sokrétűek a tapasztalatok. Járművezetője válogatja. Van aki inkább hátra sem néz és aki akar felszáll hátul. Van aki a FUTÁR segítségével figyelmezteti a hátul felszállókat, hogy elöl kellett volna ezt megtenni és van az agresszíven hátrarohanó. Ebben az esetben ritka a békés és csendes problémarendezés.

elsoajtoAz utóbbi időben a BKK megpróbálkozott a homlokijelzőn jelezni, hogy a járműre csak az első ajtón lehet felszállni, de ez a legrosszabb megoldás. A szöveg folyamatosan változik . Nehéz eldönteni, hogy az útirány, a végállomás, vagy az elsőajtózásra figyelmeztető szöveg a fontosabb információ. Tény, elengedhetetlen az utasok megfelelő tájékoztatása egy olyan városban, ahol minden logika nélkül vannak első és összajtós járművek. Erre természetesen a legkézenfekvőbb megoldás az ajtómatrica. Ezzel a BKK már próbálkozott, de miután a matricákat felragasztották derült ki, hogy a járműkiadás nem követi a matricákat. Ennek következtében elsőajtósra matricázott járművek közlekedtek összajtós viszonylatokon és fordítva. Ez az időszak volt a tökéletes káosz. Szerencsére a járműbeszerzések miatt ezek a megtévesztően matricázott járművek ma már nincsenek forgalomban.  Teljesen logikus, hogy a megtévesztő jelölések, vagy azok teljes hiánya miatt nem várható el az utasoktól, hogy felszálláshoz a megfelelő ajtót használják. A felszállás helyét a szolgáltató köteles megjelölni. Ez a BKK által megrendelt szolgáltatás esetében a járművek egy részén hiányzik. Teljesen egyértelmű jelölés viszont egy járművön sincs.

Mi a megoldás?  Tökéletes megoldás az volna, ha a BKK beszerezne áthelyezhető ajtómatricákat. Bevallom őszíntén én teljesen értelmetlenül állok az előtt a tény előtt, hogy ezt a BKK eddig még nem tette meg. Mivel a jelölés hiánya főként a járművezetők és az utasok életét nehezíti meg én azt javasolnám, hogy a pillanatnyilag használt szokást a járművezetők egészítsék ki egy egyszerű lépéssel.  Miről van szó. A múlt héten a Margit szigeten jártam, ahol egy Ikarus csuklós 26-os buszra több megállóban is a hátsó ajtónál szálltak fel az utasok és járművezető teljesen ki volt akadva emiatt -indokolatlanul. A buszon semmi nem jelöli, hogy elsőajtós. Szokatlan, hogy egy csuklós autóbusz elsőajtós.  Hirtelen jön egy tavaszi zápor, az utasok rohannak a buszra. Megérkezik a busz és kinyitja az összes ajtót.

Mit ajánlok én? Én a járművezető esetében ezt tenném, ha egy (új) elsőajtós busszal beállnék a megállóba:

 • Beállok a megállóba
 • Kinyitom az első ajtót
 • A FUTÁR menüjéből kiválasztom az elsőajtós bemondást és azt a külső hangszórókon lejátszom.

Ez az utolsó elem az, amely táblák, matricák hiányában egyértelművé teszi, hogy az első ajtónál kell felszállni és azt is, hogy ellenőrizni fogom az utazási jogosultságot. A BKK ehhez biztosítja a műszaki hátteret. Én úgy vélem, hogy egy gombnyomás sokban megkönnyíti a járművezetők munkáját.  Még valami. Mivel vannak a hátsó ajtóknál várakozó leszálló utasok, a hangbemondást hallva, ők is tudják, hogy nem felejtettem el kinyitni az ajtót, csak megvárom amíg a felszállók az első ajtó irányába indulnak el.

 

 

4 hozzászólás érkezett ehhez : “Még mindig az elsőajtó

 1. http://www.derke.hu/sites/default/files/lampacska.jpg

  Még ilyenek kellenének oldalra és minden meg van oldva. Esetleg lehetne olyan burába tenni, ahol hátsó világítás nélkül semmilyen szöveg nem látszódik (teljesen fekete), de ha felkapcsolják a lámpát, akkor látszódik a piktogram. Esetleg oldalt ki lehetne írni, hogy FELSZÁLLÁS AZ ELSŐ AJTÓNÁL. A homlokfalon vagy nyilacska vagy ! esetleg egy 1-es szám, mivel hosszabb szöveg nem fér el.

  Igaz, nem olyan látványos, mint egy tábla, de ki-be lehet kapcsolni, és nem takarja a kilátást.

  *

  Szerintem ez az első ajtós felszállás nem helyettesítheti a jegyellenőrzést, mivel néhány másodperc alatt a sofőr csak azt látja, hogy vásárlási utalványt vagy bérletet mutatok. Igaz, azokat kiszűri akik még nem is hamisítottak maguknak bérletet.

  Rotterdamban, ahol van elektromos jegyrendszer, simán kivitelezhető. A sofőr a késés, megállókban állók száma alapján eldönti, hogy szeretne-e ellenőrizni. Ha igen, akkor elől a menetjegyet oda kell tartani a jegykezelőhöz, ami egy magasan sípoló hanggal jelzi, ha érvényes a bérletem/jegyem. Ha nem, akkor mélyen sípol. Ezt nyilván nem tudják kijátszani.

  _________________________________________________________

  Nem új kék táblák kellenének a jobb felső sarokba (mert a következő lehet, hogy az lesz)

  A cserélhető matrica nem lenne jó, mivel a legtöbb sofőr nem tenné ki. Ha késésben van, akkor meg is értem, hogy nem ragasztgat. Egyszerűbb felkapcsolni a lámpát és akkor minden ajtónál világítana egy figyelmeztetés.

 2. Egy Debreceni- valami okból a hozzászólásaidat spam-ként jelölte a rendszer és ezért nem jelentek meg. Elnézést!

  Szerintem még mindig az ajtómatrica a legjobb megoldás.
  Nagyon sokan hátulról futnak a buszra .

 3. “Tökéletes megoldás az volna, ha a BKK beszerezne áthelyezhető ajtómatricákat.”
  Ki volt próbálva a 200E-n, nem működött.

  “A FUTÁR menüjéből kiválasztom az elsőajtós bemondást és azt a külső hangszórókon lejátszom.”
  Az Ikarus csuklósok elenyésző részén van külső hangszóró… Meg úgy általában a buszok elenyésző részén.

  “A BKK ehhez biztosítja a műszaki hátteret.”
  Nem tudja a FUTÁR.

  1. Palacsinta– Te mint BKK-s, olvass már egy kicsit utána annak amit a BKK az utasok felé kommunikál. Az összes új járműnek vannak külső hangszórói Volvo, Mercedes C2. A régi Ikarusokat teljesen ki akarja vonni 2 éven belül a BKK. Ebből logikusan következtetve arra jutunk, hogy minden jármű új lesz és erre alkalmas.

   Érdekes az az állításod, hogy erre a FUTÁR nem alkalmas. Én több alkalommal hallottam a 9-en (C2) és a 196-on (Volvo). Egyébként , ez egy elvárt szolgáltatás európában, főként az esélyegyenlőség jegyében a vakok tájékoztatására.

   A FUTÁR bármikor bármivel bővjthető, csak döntés kérdése. Tudod mint régebben írtam a brünni RIS mindezt már 10 éve tudta

   Azt, hogy mielyen áthelyzhető matricát használtatok, nem tudom. Lehet más anyaggal, formával kéne próbálkozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .