MCD- Moszkva felszíni metrója

A Budapesti Fejlesztési Központ megalakulása óta központi téma lett a MÁV fővárosi vasútvonalainak  új szemlélet alapján történő hasznosítása. Átmenő  vasútvonalak létrehozása és az elővárosok szorosabb integrálása a vasút segítségével.  A rendszerváltás  óta, nem szokás orosz példákat felvonultatni. Mindenki hirtelen csak nyugat felé tekint, megfeledkezve arról a tényről, hogy ha fejlődni szeretnénk akkor térségünk sajátosságait figyelembe véve tudunk csak sikeresen.  Ezért szoktam főként cseh  vagy más régiós példára hivatkozni hazai fejlesztések, tervek kapcsán. Most egy kicsit távolabbra ugranék kelet felé, mert  érdemes onnan is ötleteket meríteni a városi közlekedés és a vasút kapcsolata tekintetében.  Budapesttel ellentétben Moszkva elkötelezett a metrófejlesztés mellett és az átmenő vonalakon kívül körmetrót is  kiépít.  Idehaza, számomra érthetetlen módon szinte teljesen befagyott a metrófejlesztés egy időre. Sokan ellenzik az M4 II. és III. szakszának megépítését, pedig szükség van rá.  Moszkva a föld alól most a felszínre emelkedik és a várost keresztező vasútvonalakból egyfajta felszíni metróhálózatot épít.  Pillanatnyilag  két vonalon közlekednek a városi vonalakra a Transzmas által fejlesztett  Ivolga  motorvonatok, amelynek már a második , továbbfejlesztett változata is szállít utasokat. Ezeket a járműveket ténylegesen a városi tömegek gyors kényelmes szállítására tervezték, széles ajtónyílásokkal, hatalmas LCD utastájékoztató panelekkel, széles folyosókkal.

Az ” МЦД”  Московские центральные диаметры egy elég nehezen fordítható elnevezés az angol fordítása sem segít  (Moscow Central Diameters ).  Én talán szabadon fordítva Moszkvai Központi (vasúti) Folyosóként fordítanám. Talán ez fejezi ki leginkább a rendszer célját. A teljes rendszer öt vonlaból áll majd ebből ma az 51 km hosszú 24 állomásos  D1 -Belorussko-Savyolovsky és a  80 km hosszú 34 állomással rendelkező  D2-Kursko-Rizhsky viszonylat üzemel. 2021 végéig újabb két  vonal a 88 km hosszú D3-Leningradsko-Kazansky  és  a 86 km hosszú  D4-Kievsko-Gorkovsky átadását tervezik. A vonatok csúcsidei követése  7-10 perc.  Az üzemidő reggel 5:30 éjjel 1 óráig tart.

A tarifarendszer tekintetében zónás a díjszabás és kapcsolódik a metróhálózathoz is.  Három fő zóna létezik. A legbelső központi zóna, ez Moszkvát jelöli, ezt követi az előváros, majd a távolsági. Ezek tovább tagolódnak. A központi szakaszra érvényes egy útra szóló jegy kb: 180 forint, a 30 napos bérlet kb 9800,-  forintra jön ki. Ezzel  a metróhálózat is használható.

Moszkva meglépte azt amivel Budapest mégcsak próbálkozik. Jó ütemben haladnak. Érdemes volna jobban odafigyelmi Moszkvára a közösségi közlekedés területén is, főként, hogy Budapest mellett Dunakeszin orosz vonatokat gyártunk majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .