Máshol is probléma a gyermekkocsi

babakocsi a villamosonAki rendszeresen utazik olyan vonalon, amelyen zsúfolt járművek közlekednek, illetve az átlagnál gyakoribb a gyermekkocsival utazók száma, az rendszeresen szembesül azzal a jelenséggel, amikor a gyermekkocsi eltorlaszolja az utasfolyosót és  túszul ejti  a leszállni szándékozókat. A régi Ikarus járműveknél a tágas belső térben ez nem volt akkora probléma, mint az új Mercedes Citaro járművek esetében. A gyermekkocsis szülők gyakran rossz, nem erre a célra kijelölt ajtón szállnak fel és csapdába esve az utasfolyosó közepén “parkolják le” gyermekkocsijukat.  Ez nem budapesti jelenség. Több városban az utastájékoztató rendszer felhívja a szülők figyelmét arra, hogy egy járművön csak egy gyermekkocsi szállítható és az is csak és kizárólag a járművezető engedélyével. Olmütz  (Olomouc, CsK) város közösségi közlekedésében 7000  forintnyi bírságot fizet az a szülő, aki a járművezető engedélye nélkül gyermekkocsival száll fel a járműre!  Több szülő diszkriminációra hivatkozva élt panasszal a közlekedési vállalttal szemben. Mint kiderült az üzletszabályzat évek óta tartalmazza, hogy járművenként csak egy gyermekkocsi szállítható és az is kizárólag csak  a járművezető engedélyével a kijelölt helyen. Ennek oka, hogy a járművezető felel az összes utas biztonságáért . Egy helytelenül, nem az erre a célra kijelölt helyen szállított gyermekkocsi bármikor elszabadulhat és sérüléseket is okozhat.  Az utaspanasz kapcsán kiderült, hogy a legtöbb csehországi településen létezik ilyen jellegű szabályozás. A szabály szigorúbb ellenőrzése óta, több szülő panaszkodott arra , hogy amire a villamos első ajtajától, ahol a járművezetőtől engedélyt kér a babakocsival történő felszállásra, elsétál a villamos végében kijelölt gyermekkocsi szállító helyre, már minden várakozó utas felszáll és nincs aki segítsen a gyermekkocsit felemelni a magaspadlós járműre.

Tudom, hogy ez a bejegyzés nagy kritikát fog kiváltani a babakocsival közlekedő anyukák körében. Budapesten is itt volna az ideje rendet teremteni a gyermekkocsik szállításának terén, hiszen csúcsidőben a 9-es buszon a Baross utcán nem ritka, hogy a Citaro 3. ajtajánál, ahol szűk a tér és nem is szállítható gyermekkocsi  kettő darab anyuka zárja el teljesen az utat.  A BKK  szolgáltatási területén a járművek ajtajain jól láthatóan megjelölték, a babakocsi szállítására kijelölt felszállóhelyet. Sajnos a különböző járműtípusok miatt ezek nincsenek azonos helyen…

A BKK üzletszabályzata (VII.1.) érdekes módon csak annyit ír, hogy személyenként 1 darab gyermekkocsi vagy kerekesszék szállítható úgy, hogy az ne akadályozza a fel- és leszállást valamint az átjárást. Ez kicsit kevés, főként arra való tekintettel, hogy más területeket túlszabályoz a BKK, míg az ilyen balesetveszélyes szállítási módról nem rendelkezik, annak ellenére sem, hogy a járműveken kijelölt gyermekkocsi-szállító hely van, amelynek elhelyezkedését a jármű ajtajain is jelzik…

5 hozzászólás érkezett ehhez : “Máshol is probléma a gyermekkocsi

 1. Itt egyértelműen a szülők a hibások. Én is gyakran találkozom olyannal, hogy beállnak a folyosóra. Ami pedig még rosszabb, hogy ha le akarnak szállni, akkor ugrasztják a fél buszt, hogy most Ő le akar szállni.

  Debrecenben még kis rokkant figurákat is rajzoltak a babakocsi tárolóhoz legközelebb eső ajtóhoz, de ez is hiába való. A legtöbben csak úgy felugornak valahol.

  Budapest esetében meg tényleg fura az, hogy a csuklós Citaro busznál a 3. ajtónál nincs tároló. Magyarországon az összes alacsony-padlós csuklósnál van, azokat kivéve. Ez meg csak még jobban bezavar mindenkit. Ha az az anyuka, aki a 3. ajtónál szerencsétlenkedik, lehet, hogy nem pesti és ahhoz szokott, hogy a 3. ajtónál van babakocsitárló.

  1. Egy Debreceni – Igen, nagy hiba volt a Citarokra ülést szerelni a 3. ajtóval szemben. Sokan szállnak fel ott megszokásból gyerekkocsival és kerekesszékkel is.

   Van egy srác a Harminckettesek terénél, aki kerekesszékkel- szó szerint- felugrik az alacsonypadlós buszra..Ő is már esett csapdába, mert megszokta, hogy a Volvo esetében a 3. ajtónál is van kerekesszékes hely. A Citaron nincs!

 2. > Mint kiderült az üzletszabályzat évek óta tartalmazza, hogy járművenként csak egy gyermekkocsi szállítható és az is kizárólag csak a járművezető engedélyével a kijelölt helyen. <

  Ez nem jelent semmit. Azt is beírhatná a cseh cég a szolgáltatási szabályzatába, hogy fekete bőrű utasból csak max. 1 szállhat fel és az is kizárólag csak a kijelölt helyen, leghátul tartózkodhat a járműben. (Rosa Parks, ha esetleg mond valakinek valamit ez a név.) Ettől még harmadnapra a német hadsereg tankjai EU/ENSZ mandátummal bevonulnának Olmützbe és rasszistátalanítanák a várost. Az alkotmányellenes szabályok ugyanis magáncégnél is törvénytelenek!

  A cseh szülőknek Strassbourgban a gatyát is le kéne perelniük a cseh BKV-ról, EU alkotmányjog alapján kb. 10 percig tartana a tárgyalás, annyira nyilvánvaló ügy. Nem a babakocsis szülőknek kell alkalmazkodniuk a járművekhez, hanem a közösségi közlekedési szolgáltatóknak és a járműveiknek az igényhez.

  Csecsemők nélkül ugyanis nincs jövő nemzedék és az alkotmány is kimondja, hogy az állam védi a család intézményét. Család = apa és anya gyereke(ke)t csinálnak. Nagyon el van ferdülve az itt kommentelő szinglik gondolkodása – ilyen közösségi közlekedési hozzáállás mellett nem csoda, hogy a kisgyermekes családok szinte istenítik az autót.

  1. Fehér Tamás – Rosszul értelmezed az esetet! Itt nincs szó megkülönböztetésről. A járműveken szállítható gyermekkocsi, de csak annyi, amennyi biztonságosan, az erre a célra szolgáló helyen elfér. A rendelkezés nem az egyidejűleg szállítható gyermekek számáról rendelkezik! A járművezető felel az utasok biztonságáért, és amennyiben úgy ítéli meg, hogy a kocsi megtelt, teljesen jogszerűen tagadhatja meg további utasok felvételét. Az Magyarországon és az egész EU-ban így működik. Épp EU szabályozás tiltja pl. Magyarországon is, hogy a távolsági autóbuszok álló utasokat szállítsanak, sőt gyermekkocsi sem szállítható az utastérben, mert veszélyes! Itt az utasbiztonság az elsődleges! Kisgyermek szállítható korlátozás nélkül, csak gyermekkocsi nem!

   Diszkriminatív ha egy színes bőrű utas felszállását tagadja meg a járművezető a bőrszínére hivatkozva.
   Nem kirekesztő ha ugyanezt a színes bőrű anyukát gyermekkocsival nem engedik felszállni, mert a járművön csak egy gyermekkocsi szállítására kialakított hely van , és ott már utazik egy anyuka gyermekkocsival. Természetesen, gyermekkocsi nélkül felszállhat a példában szereplő anyuka a gyermekével.

   Egy le nem rögzített babakocsi, hirtelen fékezéskor komoly sérüléseket tud okozni. Sem a kocsiban ülő gyermek, sem a repülő gyermekkocsi útjában álló személyek nem úsznák meg a fékezést, sérülések nélkül.

   A gyermek a jövő záloga, de egy egészséges társadalomban fontosak a szabályok és a szabályok betartatása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .