Már csak új ülés kéne

Budapest T5C5KMég az ősszel tett közzé a BKK egy fotósorozatot a budapesti, CKD által gyártott T5C5 , közismertebb nevén a Tátra villamosok felújításáról. Ezek a járművek, közkedveltek, mert tágasak, világosak, hatalmas utasajtókkal rendelkeznek. Én egy dolgot tudok velük kapcsolatban megemlíteni, az üléseiket. A villamosok 35 éve érkeztek Budapestre, de még ma is modern vonalvezetésűeknek számítanak, de az üléseket nagyon nem egy ilyen villamosba tervezték. Körülnézve Közép-Európaban, ezek a kocsik mindenhol megtalálhatóak és szinte mindenhol modernizálták már azokat. amelynek részeként az üléseket háttámlás padokról,  kényelmes párnázott ülésekre cserélték. Az ülésburkolat általában szövet, de nem ritka a jól tisztítható műanyag burkolat sem. Az elrendezésükön sajnos nem igazán lehet változtatni, hiszen Budapest kétirányú szerelvényeket használ, így mindig kell lennie a menetirányba néző ülőhelynek. A MÁV az ingavonatok esetében (pl. Fecske) ezt úgy oldotta meg, hogy a kocsi egyik felében az ülések az egyik, míg a másik felében a másik irányba néznek. Nem vagyok biztos abban, hogy a villamosok esetében is ez lenne a legjobb megoldás, ezt csak mint példát írtam le. Nem ellenzem , hogy az ülések egymásnak háttal foglaljanak helyet. Szerintem ezek felett a padok felett már eljárt az idő, akkor is, ha új kárpitozást kapnak.

Budapest T5C5K ostrava dupla_bp ostrava_2
Felújított Tátra T5C5K  Tátra T3 -Ostrava T5C5K, páros BP  Tátra T3, páros ülés

Képek : BKK, OKV

[wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

Olvasd el ezt is :

 

9 hozzászólás érkezett ehhez : “Már csak új ülés kéne

 1. Ezek az ülések nem is olyan rosszak! Már jó sokat ültem bennük és soha nem fájt semmim akkor sem, ha 20 percen át csak azokban ültem. Viszont a CAF féle ülés már tényleg borzalmas:
  http://www.dkv.hu/gthumb/gallery-large/3015/1bbe259e67a036860455d8bab7936d0927700362.jpg
  10 perc ülés után szétnyomja a seggem, negyed óra után már a hátam is fáj.

  Ha választanom kell, akkor ezt a legkényelmesebb:
  http://img7.indafoto.hu/5/9/40029_a552e1db6a1c7dbac243c72a8d3140bb/3921199_7eb1b90bd0735c85d7f72df7e015b0b9_l.jpg

  Viszont Bécsben sokkal rosszabb a helyzet, mint Magyarországon! Ezeken az üléseken 5 percet is nehéz kibírni:
  http://www.wien.gv.at/ma53/rkfoto/2007/025g.jpg

  1. Egy Debreceni Én soha nem ülök le, mindig támaszkodom, az esztétikára gondoltam és nem a kényelemre.
   A bécsi üléseknek van egy hatalmas előnyük, könnyen tisztán tarthatók. A hannoveri kocsik ülései is műanyagok, csak le kell őket törölni. Biztosan nem ülsz vizeletbe…

  2. Szerintem az ülés elsődleges célja, hogy rá lehessen ülni. Én is általában állok, de néha (Pl: 30 km hegyi túra után) le szeretnék pihenni. Erre tökéletesek ezek a régi ülések. Viszont saját tapasztalataim szerint minél szebb egy ülés annál kényelmetlenebb.

   1. Nem megyek. A tömeges túrákat soha sem szerettem. Én csak akkor megyek a hegyekbe, ha 1 km-es körzetemben egy ember sincs. Bár amilyen latyak van most nem látom célszerűnek a hegyi kirándulást.

 2. Sajnos én is felsóhajtottam amikor megláttam, hogy maradnak az ülések. Egy időben naponta 2x jártam Hűvösvölgy és a Móricz között ilyen Tatrákkal, kegyetlen gerincromboló hatása van ezeknek. Kedvecem továbbá a vállbavágó kapaszkodó (kiesés-elleni cső (?)) is. Úgy néz ki meg kell békülni velük…

  1. RETEK – Megértek volna ezek a villamosok egy alaposabb belsőtér-felújításra. Nem értem, miért ez a ragaszkodás az eredeti ülésekhez. Ezek a Tátrák nagyon népszerűek a világ számos pontján és sokkal jobban oldották meg felújításukat, mint mi..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .