Megjelent:: 2015, feb 8, vasárnap

Már csak új ülés kéne

Budapest T5C5KMég az ősszel tett közzé a BKK egy fotósorozatot a budapesti, CKD által gyártott T5C5 , közismertebb nevén a Tátra villamosok felújításáról. Ezek a járművek, közkedveltek, mert tágasak, világosak, hatalmas utasajtókkal rendelkeznek. Én egy dolgot tudok velük kapcsolatban megemlíteni, az üléseiket. A villamosok 35 éve érkeztek Budapestre, de még ma is modern vonalvezetésűeknek számítanak, de az üléseket nagyon nem egy ilyen villamosba tervezték. Körülnézve Közép-Európaban, ezek a kocsik mindenhol megtalálhatóak és szinte mindenhol modernizálták már azokat. amelynek részeként az üléseket háttámlás padokról,  kényelmes párnázott ülésekre cserélték. Az ülésburkolat általában szövet, de nem ritka a jól tisztítható műanyag burkolat sem. Az elrendezésükön sajnos nem igazán lehet változtatni, hiszen Budapest kétirányú szerelvényeket használ, így mindig kell lennie a menetirányba néző ülőhelynek. A MÁV az ingavonatok esetében (pl. Fecske) ezt úgy oldotta meg, hogy a kocsi egyik felében az ülések az egyik, míg a másik felében a másik irányba néznek. Nem vagyok biztos abban, hogy a villamosok esetében is ez lenne a legjobb megoldás, ezt csak mint példát írtam le. Nem ellenzem , hogy az ülések egymásnak háttal foglaljanak helyet. Szerintem ezek felett a padok felett már eljárt az idő, akkor is, ha új kárpitozást kapnak.

Budapest T5C5K ostrava dupla_bp ostrava_2
Felújított Tátra T5C5K  Tátra T3 -Ostrava T5C5K, páros BP  Tátra T3, páros ülés

Képek : BKK, OKV

[wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

Olvasd el ezt is :

 

Látható 9 hozzászólás
Ezt írtad
 1. Avatar Egy Debreceni szerint:

  Ezek az ülések nem is olyan rosszak! Már jó sokat ültem bennük és soha nem fájt semmim akkor sem, ha 20 percen át csak azokban ültem. Viszont a CAF féle ülés már tényleg borzalmas:
  http://www.dkv.hu/gthumb/gallery-large/3015/1bbe259e67a036860455d8bab7936d0927700362.jpg
  10 perc ülés után szétnyomja a seggem, negyed óra után már a hátam is fáj.

  Ha választanom kell, akkor ezt a legkényelmesebb:
  http://img7.indafoto.hu/5/9/40029_a552e1db6a1c7dbac243c72a8d3140bb/3921199_7eb1b90bd0735c85d7f72df7e015b0b9_l.jpg

  Viszont Bécsben sokkal rosszabb a helyzet, mint Magyarországon! Ezeken az üléseken 5 percet is nehéz kibírni:
  http://www.wien.gv.at/ma53/rkfoto/2007/025g.jpg

  • Avatar Közlekedés szerint:

   Egy Debreceni Én soha nem ülök le, mindig támaszkodom, az esztétikára gondoltam és nem a kényelemre.
   A bécsi üléseknek van egy hatalmas előnyük, könnyen tisztán tarthatók. A hannoveri kocsik ülései is műanyagok, csak le kell őket törölni. Biztosan nem ülsz vizeletbe…

  • Avatar Egy Debreceni szerint:

   Szerintem az ülés elsődleges célja, hogy rá lehessen ülni. Én is általában állok, de néha (Pl: 30 km hegyi túra után) le szeretnék pihenni. Erre tökéletesek ezek a régi ülések. Viszont saját tapasztalataim szerint minél szebb egy ülés annál kényelmetlenebb.

 2. Avatar retek szerint:

  Sajnos én is felsóhajtottam amikor megláttam, hogy maradnak az ülések. Egy időben naponta 2x jártam Hűvösvölgy és a Móricz között ilyen Tatrákkal, kegyetlen gerincromboló hatása van ezeknek. Kedvecem továbbá a vállbavágó kapaszkodó (kiesés-elleni cső (?)) is. Úgy néz ki meg kell békülni velük…

  • Avatar Közlekedés szerint:

   RETEK – Megértek volna ezek a villamosok egy alaposabb belsőtér-felújításra. Nem értem, miért ez a ragaszkodás az eredeti ülésekhez. Ezek a Tátrák nagyon népszerűek a világ számos pontján és sokkal jobban oldották meg felújításukat, mint mi..

Hagyj Üzenetet!

Jogszabály-módosítás és az alkotmánybíróság döntése miatt a facebook hozzászólás lehetősége átmenetileg szünetel. Anonim módon továbbra is hozzá tudsz szólni minden bejegyzésemhez. Nincs szükség regisztrációra, csak egy tetszőleges név és villámposta cím megadására. A hozzászólások csak engedélyezésük után jelennek meg. Harmadik felet sértő tartalom nem tehető közzé. Megértésedet köszönöm!