M4-amit ma tudni lehet

metro_4Még 4-et kell aludni és elindul a város legújabb metróvonala. Hivatalos információ hiányába, megpróbálom összefoglalni  mindazt ami források alapján elérhető. Az itt leírtak, tehát csak a ma (hétfő, március 24.) este elérhető információkat tartalmazzák, másnap már lehet teljesen aktualitásukat veszítik. Lássuk. A négyes, M4, zöld vonal pénteken 12- órától használható az utazóközönség számára. Ma még úgy tudjuk, két napig teljesen díjmentesen. Az új vonal a Kelenföldi pályaudvart köti majd össze a Keleti pályaudvarral. Átszállási lehetőségek a Kálvin téren a hármas, M3, kék vonalra,  illetve a Keleti pályaudvarnál a kettes, M2, piros metróvonalra. A Metrón kívül fontosabb átszállási pont a Rákoczi tér ahol a körúti villamosokat (4,6) érhetjük el, illetve a Fővám tér ahol a kettes villamossal és a kis körúti villamosokkal találkozik a metróvonal. A Móricz Zsigmond köréri kapcsolat fontossága pillanatnyilag még nem tudható, hiszen itt jelentősen átszervezik majd a felszíni közlekedést. Ez az egész budai vonalrészre igaz. Biztosan megmarad a 61-es, 6-os 18-as kapcsolat. A metróval párhuzamos járműkapcsolatok feltehetően leépítésre (ritkításra) kerülnek.

Nézzük az üzemidőt. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a négyes metró üzemideje alkalmazkodik a többi metróvonalhoz. Első indulások: 4:27 Kelenföld vasútállomás, 4:39 Keleti pályaudvar. Az utolsó vonat a Keleti pályaudvarról 23:39-kor, míg Kelenföld vasútállomásról 23:27-kor indul. Napközben, csúcsidőben egyszerre 12 vonat járja majd az alagutakat. A vonatok követési ideje a reggeli csúcsban 2 perc 50 másodperc lesz . A teljes menetidő a két végállomás között 13 perc 45 másodperc lesz. Ez megegyezik a gyorsvonat menetidejével Keleti pályaudvar és Kelenföld között.

Milyen újdonságokkal találkozhatunk. A teljes vonal automatikus, a szerelvények teljes mértékben önműködőek és emberi beavatkozás nélkül önállóan üzemelnek. Sem a vonat indulását sem a megállását vagy a vágányút állítását nem tudja ember befolyásolni. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a kezdeti időszakban kötelezővé tette a vonatokon felügyelő személyzet meglétét. A Vonatfelügyelő a vonaton a vezetőfülkének látszó helyiségben foglal helyet, de a vészfékezésen kívül a jármű semmilyen működését nem tudja befolyásolni. A HVG forrása szerint azért rendelkezett a hatóság arról, hogy 2 vonatfelügyelő dolgozzon egy vonaton, mert az automatizált rendszer a vonatfelügyelőt sem várja meg a végállomáson, amíg a vonat egyik végéből a másik végébe átsétál. Egyszerűen otthagyja az állomáson és nélküle indul el a vonat. Ennek elkerülésére a vonat beérkezésekor készenlétben kell állnia egy másik vonatfelügyelőnek a vonat másik végén.

A forrás szerint, amennyiben egy állomáson a szerelvény harmadikalstom_metropolis_budapest próbálkozásra sem tudja zárni az ajtókat, a számítógép az egész rendszert leállítja és csak a központból a diszpécser tudja újra indítani a rendszert. A vonatfelügyelő semmit nem tehet ebben az esetben is. Munkája abban merül ki, hogy amennyiben látja, hogy a záródó ajtókat- jó pesti szokás szerint visszatartja valaki, akkor szóban felkéri , hogy ne tegye azt. Szintén ezért a kezdeti időszakban megjelennek a peronfelügyelők. Az ő feladatuk szintén az, hogy biztosítsák az ajtók akadálytalan záródását, figyelmeztessék az utasokat, hogy ne fogják vissza az ajtókat.  Meg kell szokni, hogy már ne szidjuk a vonatvezetőt, mert lényegében ő is csak egy utas és a vészféken kívül, semmit nem tud kezelni, befolyásolni.

Szintén újdonság a Prágából ismert világító, biztonsági sávot szegélyező vonal. 7p6njEz alapesetben egyenletesen világít, ilyenkor tilos a sávra lépni. Villogása a szerelvény érkezését jelzi, ilyenkor fokozottan figyeljünk, mert esetleg elsodor az érkező szerelvény, vagy épp mivel a sávon ember tartózkodik a vonat önműködően vészfékezni fog. Fontos tudatosítani, hogy nincs ember aki meg tudná ítélni, hogy a sávra lépő utast a vonat elsodorja-e , vagy nem. A biztonsági sávra lépni, csak akkor szabad, amikor a kék vonal már nem villog és nem is világít!  Feltételezem, hogy gondolkodó ember hiányában a vonat akkor sem indul el, ha a biztonsági sávon-a világító vonal mögött utas tartózkodik. Ez mind olyan szabály amelyek eddig is léteztek, de senki nem tartja őket be. Egy önműködő rendszerben azonban ezek betartása elkerülhetetlen. Margóra jegyzem meg, hogy én hibának tartom, hogy a peronkapukat kispórolták a rendszerből.

Szintén újdonság, hogy az állomási kijelzők nem a következő vonat érkezését, hanem annak indulását jelzik. Itt sokkal jobb lett volna ha az alsó, elfogyó vonal nem a teljes idő függvényében csökkenne, hanem a beszállásra rendelkezésre álló időt jelezné csak. Eddigi tapasztalatok és hozzáférhető videók alapján itt még nem tökéletes a rendszer és meglepő adatsorokat jelenít meg. Feltételezem ez időközben még módosul és pontossá válik.

Ami tény, sikerült ismét egyedi dolgot megalkotnunk. A vezető nélküli metrót amihez kell két vezető meg két peronőr.


Mi változott hétfő óta:

Mára (március 25) már biztos, hogy pénteken, március 28.-án beindul a normál üzem és az is biztos, hogy vasárnap üzemzárásig, bárki ingyen utazhat a négyes, zöld metrón. A korábbi információkkal ellentétesen a felszíni közösségi közlekedés már március 29 , szombattól megváltozik. Mindenki figyeljen, mert jelentősek a változások.

Ami a metróhálózaton belüli átszállást illeti -hivatalos BKK információ hiányában- az eddig érvényes általános szabályokat kell figyelembe venni, tehát a metróvonalak között szabadon át lehet szállni egy vonaljeggyel, de nem szabad megfeledkezni a 60 perces időkorlátról ! Feltételezem – ismerve a BKK logikáját- lesznek ellenőrök akik a 61. percben pótdíjazni fogják a tájékozatlan utasokat.

A világon a teljesen automata metrók esetén az utasok biztonsága és a vonatok akadálytalan haladása érdekében peronkapukat telepítenek. Ezt Budapesten sikerült kihagyni. Ennek pótlására elektronikus rendszert alkalmaznak a 4-es vonalon. A VEKE értesülései szerint ez a rendszer a elbukott a vizsgákon. Ennek pótlására a BKK peronfelügyelőket kénytelen alkalmazni, akik figyelik, hogy nem esett-e utas a vágányok közé, illetve nem áll-e utas a biztonsági sávon, akit a szerelvény elsodorhatna. Én kicsit komikusnak tartom, hogy egy automata rendszer működtetéséhez több emberre van szükség, mint egy hagyományos ember által vezetett rendszerhez.

Kíváncsian várom, hogy hogy sikerül a pénteki nap. Ekkor találkoznak a szerelvények először utasokkal. Tapasztalatom szerint a BKK rendszerei mindig tökéletesen működnének, de sajnos a képet mindig megzavarja az a fránya utas, akinek a viselkedését nem veszik számításba a tervezésnél. Már most ki merem jelenteni, hogy bármilyen fennakadás lesz a hétvégén a zöld metró vonalán, a BKK közleménye a rendszer tökéletességét és az utasok nem megfelelő, helytelen és kiszámíthatatlan viselkedését okolja majd. Szerény véleményem szerint a BKK-nak inkább az utasokra kéne szabnia szolgáltatásait,rendszereit és nem az utasokat megváltoztatni!

Nagyon érdekel, hogy a BKK mikor kezdi el tájékoztatni az utasokat a zöld metró használatának sajátosságairól. Mert eddig még egy sort nem olvastam a kijelzők adatairól vagy épp a biztonsági sáv vizuális jelzéseinek bemutatásáról.

Mi a helyzet a metrópótlással? Csak én nem láttam a zöld vonal mellett metrópótló megálló-táblákat? Realista vagyok és ismerem az Alstom szerelvények leállásának intenzitását – most épp  az M2  áll, mert egy vonat nem akar tovább menni a Batthyány téren – ezért joggal várom el, hogy még a normál üzem megkezdése előtt a BKK jelölje ki és tájékoztassa utasait ezek helyéről.


A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület véleménye a négyes metróról (március 26.) :

Forrás: BKK, HVG,KlubRadio

2 hozzászólás érkezett ehhez : “M4-amit ma tudni lehet

  1. “Ami tény, sikerült ismét egyedi dolgot megalkotnunk. A vezető nélküli metrót amihez kell két vezető meg két peronőr.”

    Ez vajon hány új munkahelyet jelent a plakátokon szereplő 250 ezerből? 🙂

    “tehát a metróvonalak között szabadon át lehet szállni egy vonaljeggyel, de nem szabad megfeledkezni a 60 perces időkorlátról ! Feltételezem – ismerve a BKK logikáját- lesznek ellenőrök akik a 61. percben pótdíjazni fogják a tájékozatlan utasokat.”

    Ha épp nincsenek üzemhibák, akkor nincs az az út a budapesti metróhálózatban, amely tovább tartana 60 percnél. Legfeljebb hajnalban vagy este, amikor 10 percenként járnak a metrók, Kelenföldről az Andrássy útra vagy fordítva, az ugye két átszállás, és ha a Kálvinon és a Deákon is pont lekésed a csatlakozást, akkor esetleg kifuthatsz az időből. Erre már önmagában sincs túl nagy esély, arra pedig különösen nincs, hogy egy ilyen helyzetben ellenőr várjon a kijáratnál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .