Luxus BUBI, de kinek?

bubiNem ez az első bejegyzésem amely a BKK egyik -véleményem szerint- felesleges luxusberuházásával foglalkozik. Most érkezett el a megvalósítás abba a fázisba, amikor nyilvánosságra kerültek a valós használati díjak és az utcán is látható már pár bubi terminál. A 444.hu értesülései szerint, amelyet a BKK nem cáfolt a közbringarendszer éves díja 18900. Ft lesz. Ezért az összegért a BUBI-bérlet tulajdonosa, korlátlan számban használhatja a közbringákat, de az egyszeri használat időtartama nem haladhatja meg a 30 percet.  Én úgy vélem ez az összeg igen riasztó lehet. Nézzük, mi is volt a közbringa rendszer kiépítésének célja. A BKK állítása szerint a busz, metró, villamos megállótól való eljutás a végcélhoz legközelebb eső BUBI-terminálig gyaloglás helyett, közbringával.  Mi a valóság? A bubi-terminálok általában jó közlekedési hálózattal rendelkező, belvárosi területen vannak. Tapasztalatom szerint a legtöbb BUBI-állomás megálló közelében van. Honnan és hová kéne kerékpárral eljutni? A legtöbb BUBI-állomás tömegközlekedéssel elérhető, miért fizetne bárki is külön , egy kényelmetlen, időjárásfüggő közlekedési eszközért?

Nézzük magát a BUBI-állomást.  Az első információk egy modern rendszerről szóltak. Kártya elfogadás, elektronikus terminálok. BUBI terminalMit láttam én az utcán? A már telepített BUBI-terminálok az aszfaltba lecsavarozott kazánlemezhez rögzített kerékpártartókból ée egy plexi lapra ragasztott világító rekámtáblából áll! Lehet én vagyok figyelmetlen, de nem találtam modern elektronikai eszközöket. A kerékpártartók dokkoló részénél kulcsos megoldást látni, nem érintésmentes , kártyás kioldószerkezeteket. A BUBI honlapja széleskörű információkat nyújtó terminálokról ír, amelyeknél regisztrálni lehet, fizetni a szolgáltatásért és a város összes BUBI-állomásának telítettségéről is tájékozódhatunk. Ezeket sem találom… Természetesen, csak amatőr szemlélődőként néztem körül, de sok olyan dolgot láttam ami nagyon távol áll a 21. századi megoldásoktól és az esztétikától is, ami főként az Andrássy úton nem elhanyagolható szempont.

Nézzük mennyiért használható – vihető el– a BUBI alkalmanként 30 percig a terminálról: 

 • Éves díj 18.900 FT. ebből 5000 Ft “letekerhető”.
 • Éves  arckép nélküli Budapest bérlet mellé – 50%  vagyis:  189.000 Ft + 9450 FT összesen:  198.450 Ft
 • Éves kedvezményes Budapest bérlet mellé – 50% , vagyis 114.600 Ft + 9450 Ft összesen:  124.050 Ft
 • Éves diákbérlet mellé  50% kedvezménnyel  , vagyis  37.800 Ft + 9450 Ft összesen  47.250 Ft
 • 24- órás jegy 500 Ft + 25.000 Ft kaució, összesen: 25.500 Ft
 • 72 órás jegy  1000 Ft  + 25.000 Ft kaució, összesen:  26.000 Ft
 • Heti bérlet:  2000 Ft + 25.000 Ft kaució, összesen 27.000 Ft

Kép: BKK,  Forrás 444.hu

7 hozzászólás érkezett ehhez : “Luxus BUBI, de kinek?

 1. Az tényleg vicces lenne, hiszen ennyiért már saját biciklit is vehet az ember, használtat mindenképp, kicsit többért vadiújat is. Az tovább is tart, mint egy év, nem is vagy rajta 30 percre korlátozva, és ott rakhatod le, ahol akarod. Mindenesetre én azért megvárnám a hivatalos árakat, mielőtt nevetnék egy nagyot.

  1. Szofter- Vitézy Dávid személyesen sem cáfolta az ár helyességét és az 50% kedvezményről – éves Budapest bérlet esetén – is Ő tájékoztatta a sajtót.

   “A cikk megjelenése után viszont beszéltünk Vitézy Dáviddal, a BKK vezérigazgatójával, aki elmondta, hogy két kedvezmény kapcsolódik majd az éves BUBI-bérlet megvásárláshoz.

   Egyrészt azoknak, akik rendelkeznek éves BKK-bérlettel (akár felnőtt, akár kedvezményes), azoknak féláron lesz megvásárolható a közbringabérlet, másrészt pedig a 18900 forintos árból 5000 forint felhasználható lesz. Ez azoknak kedvezmény, akik túllépik a napi félórás ingyenes menetet, ők egy évben tíz alkalommal egy órát is használhatják a Bubit ingyen.” – 444.hu

 2. Szerintem az indításig azért még át fogják ezt gondolni. 18900 forintos éves díjat fél órás időkorlát mellett, ezért a még gyerekcipőben járó, gyakorlatilag béta verzióként induló szolgáltatásért a kutya nem fog kifizetni, aztán akkor nézhetik az évi 70 millió forintos elvárt árbevételüket. De még csak 9450-et sem szívesen, végül is az is egy tizenharmadik havi bérlet ára. Ilyen ár mellett nincs az a piaci szegmens, akinek ez megérné. Sem a sokat bringázóknak, sem a szívesen, de idő hiányában vagy egyéb okokból ritkán tekerőknek, sem azoknak az autósoknak, akik más feltételek mellett inkább váltanának biciklire egy P+R parkolónál, mint tömegközlekedésre, egyszerűen tényleg senkinek. A napi, heti dolog a turistáknak, arra még azt mondom. De az éves díjjal szerintem nagyon fölélőttek.

 3. SZoftver- egy turistának, egy ismeretlen városban a 30 perc nem elég. Ők a ma is jól működő kerékpárkölcsönzőket választják, esetleg a bicajos vezetett felfedezőutakat.

  A közbringa lényege az, hogy kerékpárral hamarabb juss el A pontból B pontba a legrövidebb útvonalon, behatárolt időkorláton belül, mint busszal. Ehhez alapos helyismeret kell, amellyel turista nem rendelkezik.

 4. Nos, megvolt a negyedéves teszt, és el kell ismernem, eléggé túlhájpolták nyitáskor.
  Nekem munkába járáshoz teljesen oké, de én azért eléggé kis hányadát képviselem a célközönségnek.

  A gond elsődlegesen az, hogy tényleg limitáltan használható. Nekem teljesen jó azon a vonalon, ahol munkába járok (Clark – Lehel tér), de kevés ilyen útvonal van, ahol végig rendesen kiépített kerékpárút megy a rakparton (ráadásul reggel festői). A többségnek nem váltaná ki a tömegközlekedést. Nekem is csak azért, mert a 16-os busz menetideje baleset nélkül 39 perc a Lánchíd-tengelyen, az M3 szauna, az alternatív útvonalaktól pedig a hideg ráz.

  Az viszont igaz, hogy más útvonalakon veszélyes. A Margit körút adrenalinfröccs a javából, a példa kedvéért. A legtöbb forgalmas úton a túlélés se garantált, a kerékpársáv ugyanis ritkán több, mint dísz.

  A kaució szintén elég meredek. Eredetileg pontosan azért vettem negyedéves kártyát a teszthez, mert arra már nincs kaució. Ez a rendszer kimondottan a hivatásforgalmú kerekezőknek kedvez, csak épp ott bejön az utak problémája.

  Maga a bringa szintén elég érdekes konstrukció. Egy orosz ismerősöm mondta egyszer, hogy “A rugalmasság csak az élettartamot csökkenti”. Szerintem ezt meghallották a tervezők, mert tényleg nagyon merev a bringa. Minden hajszálrepedés kirázza az ember lelkét.

  Ebben viszont előny is van. Akinek lopták már el biciklijét, az pontosan tudja, mennyivel jobb tudni, hogy ez a Bubival nem történhet meg. Nem csak a GPS miatt, hanem mert nincs is értelme ellopni egy olyan bringát, amit csak láncfűrésszel lehet szétszedni.

 5. Úgy tűnik november végén lehúzzák a rolót!
  https://www.facebook.com/vitezydavid/posts/3359711447431271?__tn__=K-R

  Szerintem nem kár érte.

  Maga az elképzelés jó, mások pl. a Donkey Republic és mások más városokban meg is tudták valósítani.

  De nem túlsúlyos, rossz váltóáttételes bringákkal. A fix dokkoló állomások előnyük lehetett volna, de azokat sem tudták jó helyekre elhelyezni. 🙁

  Szomorú történet, hogy egy jó elképzelést rengeteg pénzzel is el lehet baltázni. 🙁

  1. Winter is Comming – a BUBI-nak rengeteg hibája van ma is és volt az elmúlt években. Nem követte a trendeket és rettenetesen macerás volt. Több ismerősőm is hónapokig levelezgetett a BKK-val, mire visszakapta a jogtalanul levont használati díjakat. OLyan esetnem sem volt gyors a visszatérítés amikor jól látszott, hogy a kerékpár GPS adatai alapján a kerékpár a dokkolóban állt egyész éjjel és nem mozdult el. Rugalmasabban kellett volna kezelni a felhasználók panaszait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .