Közlekedés és az arányosság

Ma 2012. február 11.-e van. Tegnap nagy mennyiségben esett le a hó és most is mínusz 5 fok a hőmérséklet. A 3-as metró vonalán váltóhiba miatt torlódnak a vonatok és előreláthatóan nem közlekedik majd a 9-es, a 15-ös autóbusz, a 70-es, 78-as trolibusz és a 47-es, 49-es villamos demonstrációk miatt. Ezek csak az előre jelzett  nehézségek. A havazás után logikus lenne minden budapesti közlekedőnek az autója helyett a közösségi közlekedést ajánlani, de ez a mai napon nem célszerű a közlekedés kiszámíthatatlansága miatt. Én megértem, hogy a szólásszabadság nagyon fontos pillére a demokráciának. A véleménynyilvánítás – amellyel én évek óta élek- szintén elengedhetetlen érték. Bennem csak  az arányosság kérdése merül fel. A magyar társadalom a többségi demokráciára épül, amelyben a választópolgárok többségének akaratát a kisebbség köteles eltűrni. A mai demonstrációk kapcsán bennem  csak az a kérdés merül fel, hogy ki is itt a kisebbség akinek a jogai törvényesen korlátozhatóak.  Arányos-e  2 millió budapesti szabad mozgását korlátozni akár 100 ezer demonstráló véleménynyilvánítási jogának gyakorlását biztosítandó? Véleményem szerint határozottan nem!  A munkába járók és közlekedők sérelme aránytalanul nagy a véleménynyilvánítók jogával szemben. Demonstrálni bárhol lehet, de ezzel  több millió ember mozgását korlátozni nem demokratikus. A bejelentett vonulást a rendőrségnek jogában áll megtiltani ha az a közlekedés aránytalan korlátozásával jár. Csak kérdezem, hogy az Kiskörút , az Astoria csomópont, a Deák téri tömegközlekedési csomópont  lezárása nem  meríti ki az aránytalanság fogalmát? Aláhúzom az arány 2.000.000 a 100.000 -hez !

Nem szeretném senki véleménynyilvánításhoz kötődő jogát csorbítani, hiszen az fő közlekedési útvonalon kívül is gyakorolható. Budapesten is vannak nagy és jól körülzárható terek, ahol szabadon gyakorolhatóak ezek a  jogok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .