Középperon, de miért?

Szent László tér- 3,62,62A, 28, 28A villamosok új megállójaÉn egyszerű utasként figyelem Budapest közösségi közlekedésében történő változásokat. Nem vagyok szakember, még akkor sem ha van paprom arról, hogy értek egy-két dologhoz. Utas vagyok, aki kényelmes és bevallom néha lusta, munka után fáradt. Minden észrevételemet erre alapozva teszem. Nagy öröm számomra, hogy több évnyi döcögés után végre felgyorsult a Kőrösi Csoma út közösségi közlekedése, igaz ez most egy átmeneti állapot, hiszen a villamospótló autóbuszoknak és azok igen kedvező menetrendjének köszönhető. A buszok gyorsaságát soha nem fogja tudni elérni a most átépülő villamos. Ez majd egy másik írás témája lesz.   Most az általam nem igazán  érthető  3 középperonos megálló megépítéséről szeretnék pár sort írni.  Öröm, hogy új vágányokat kap a 3-as villamos és az is, hogy megújulnak a megállók is. Az egészben én egy dolgot nem értek. Miért van szükség 3 új középperonos megálló kiépítésére? A végállomáson kívül a 3-as villamos minden megállója a jármű jobb oldalán volt, magyarul mindig a jobb oldali ajtók nyíltak a villamoson. Ez változni fog mert a Liget tér, a Szent László tér és az Örs Vezér tere Zuglói oldal középperonos lesz.  Bevallom, nem tudom, mi indokolja a régi jólbevállt megállók középperonossá  építését, de mint utas és a környéket jól ismerő kimondottan veszélyesnek és előnytelennek tartom.  A legtöbb utas, így én is siet. Ez általában azt jelenti, hogy amint a villamos beáll a megállóba és ajtót nyit azonnal leugrik és ha nem jön autó akkor azonnal átvág az úton. Ezzel nem volt gond eddig, hiszen a megállóból leszállás után jól látható az út forgalma és biztonságosan át lehetett kelni.

Szent László térLássunk konkrét példát. Szent László Tér villamosmegálló.  Ebben a megállóban az utasok jórésze a Kőrösi Csoma sétány felől érkezik a villamosmegállóba, tilosban átkelve. Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb útvonal. Örömmel tapasztaltam, hogy a megálló tervezői ezt a jelenséget figyelembe vették és új gyalogátkelőt építettek ki, jelzőlámpás biztosítással. Most térjünk vissza a tervezőasztalról a valóságba. Eddig a villamos a peron bal oldalán állt meg. az utas leszállva jól belátta az átkelésre kiszemelt útszakaszt és biztonságosan át tudott kelni (tilosban). Biztonságos volt az átkelés, még akkor is ha az szabálytalan volt. Mi történik majd a felújítás után? A villamos a peron JOBB oldalára áll be. Az utas  elől a közút teljes forgalmát kitakarja, ezért az utasok a villamos előtt , takarásból lépnek majd az úttestre ezzel veszélyeztetve saját testi épségüket és akadályozva a villamosforgalmat is. Aki nem hiszi, nézze meg mi folyik az Oktogonnál.

Szintén  a középperonos megállóknál tapasztalható jelenség a zsúfoltság. Ennek mi az oka? Nagyon egyszerű. Az oldalperonos megállókat a közúttól korláttal választják el, a megálló teljes hosszában. Ez a korlát az utasok nagyrészének, támaszt nyújt, ezért az utasok a peron közút felőli részén várakoznak, mert kényelmes és egyenletesen oszlanak el a peronon. A középperonos megoldásnál a peron jelentős részét foglalja el a peronfedést tartó oszlop, az új megállókba beépített jegykiadó automata, a menetrendi tájékoztató, futár kijelzők. Ülő és támaszkodóhelyek hiányában a várakozók eloszlása egyenletlen, többen sétálnak fel-alá . Lehet csak én látom ismét visszalépésnek a középperont, de az biztos, hogy többletkényelmet nem nyújt.

Szívesen várom szakemberek véleményét, érvelését a középperonos megállók kiépítésével kapcsolatban.

 • Nem csökkenti a kerekek illetve a vágányok élettartamát a felesleges ívek használata az egyenesen haladással szemben?
 • Milyen előnnyel jár a középperon?
 • Mi az oldalperon hátránya?
 • Miért kellett az oldalperont , középperonra cserélni?
 • Van-e értelme egy vonalon mindössze 3-4 megállót középperonossá építeni?
 • Logikus-e egy tágas oldalperonos megállót, szűk középperonossá alaktani?
 • Nem előnyösebb egy villamospótlás esetén az oldalperonos kialakítás.

5 hozzászólás érkezett ehhez : “Középperon, de miért?

 1. Mivel most már lesz jelzőlámpa, ezért nem akkora gond a középperon a Szent László téren, mint írod. A tilosban átkeléshez nagyon jól jött, hogy a villamosról leugorva rögtön látod, jön-e autó, most viszont, állításoddal ellentétben, nem kell kimászni a villamos elé, hogy lásd, mert helyette láthatod a lámpát. A többi kifogással egyetértek, bár számomra kérdéses, valóban szűkebb lesz-e a középperon az oldalperonnál.

 2. Szofter– ugye nem vagy ennyire naiv? Az emberek ebben a városban a tilosban úgy közlekednek mintha ez lenne a szabályos. Hidd el senki sem várja majd meg a zöldet ezután sem. A Szent László téri megálló másik végén eddig is volt lámpa, de mivel a járművek az Élessarok irányából hullámokban jöttek, jól kiszámítható volt az érkezésük és biztonságosan át lehetett kelni – a tilosban. Most a villamos takarása lesz a legfőbb veszélyforrás.

 3. Szerinted mit érdekel az engem, hogy ki akarja halálra gázoltatni magát? Eddig biztonságosnak volt mondható a tilosban átkelés, ilyen körülmények között persze én is átkelek tilosban. De ha a villamos takarja a kilátást, akkor van annyi eszem, hogy megvárom, amíg a villamos elmegy. Akinek nincs, és ezért elütik, az szerény véleményem szerint megérdemli. Pláne, hogy most már zebra és jelzőlámpa is van ott.

 4. Véletlenül találtam ezt az írást. Négy év telt el már azóta, hogy megszületett, de a végén feltett kérdések megválaszolatlanul maradtak, ezért bátorkodom:
  1) Elméletben minden ív nagyobb kopással jár, mint az egyenes, a gyakorlatban azonban a vágányszéthúzással nem ez a fő probléma, hanem az, hogy meg kell építeni, és hely kell neki.
  2) A középperon előnye, hogy egy peronnal lehet kiszolgálni mindkét irányú forgalmat. Szélesebb, mint az egyoldali peron, így elvben kényelmesebb (persze, ha mindkét irányból egyszerre jön a villamos, akkor megette a fene). Biztonságosabb is, mert az utasok messzebb kerülnek a közúti forgalomtól.
  Hátránya viszont, hogy a vágánygeometriát meg kell változtatni, a két vágányt szét kell húzni, és – mint említettem – ez helyet igényel.
  3) Az oldalperon hátránya, hogy a peron gyakran keskeny, és közvetlenül az úttest mellett van. (Nem csak az utasok léphetnek az úttestre, járművek is felhajthatnak a peronra, egy kamionnak az sk+30-as peronmagasság meg se kottyan.)
  4-6) A peronok áttervezése előbbi szempontok figyelembe vétele mellett komplex döntés, nem ismerem a részleteket. Előbbiek alapján van értelme.
  7. Szélső peron esetén, burkolt pályánál a két peronszegély távolsága min. 1,33+3,40+1,33 m =6,06 m. Egy autóbusz szélessége 2,500 m, így két busz szűken elfér egymás mellett, és megállhat a villamosmegállóban. DE: alacsonypadlós járművekhez tervezett sk+27…30 cm magas peronra nem tudja a busz az utasokat kitenni, a busz lépcsője ugyanis járdamagassághoz készült. Tehát a busznak mégis máshol kell megállnia, akkor meg villamospótlás szempontjából tök mindegy.

  1. Böhm Úr- nem tudom, mennyire ismered a helyszínt.
   Az irás 2014-ben kelt, ma 2019-van. A zebra megépült.

   A belváros felé azonban a Liget téri kettős villamosmegálló középperonja nem bizonyult a legjobb megoldásnak. A peron, mivel kettős villamosmegálló a Kápolna utcától a Vaspálya utcáig húzódik, viszont a kitérő miatt szinte soha nem áll be egymás mögé két villamos a váltóállítás miatt.

   Reggelente a füvesített pálya és a középperonos megálló miatt a buszok araszolnak, az összes! A 9-es a megállóig buszsávon halad, majd mivel nem hajthat a villamospályára, így besorol a dugóba. Ezt teszi a Kápolna utcából az úttest közepén a villamospályán megálló 95/195 is.

   Én úgy látom, hogy a füves pálya ugyan látványos, de a forgalomnak sokat segített volna , ha a 9/95/195 a villamospályán tudott volna haladni és megállni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .