Köszönet a Járművezetőknek!

bkkItt az ideje, hogy köszönetet mondjak mindazon BKV / VT-ARRIVA  járművezetőknek, aki megfogadva tanácsaimat, vagy egyszerűen csak saját logikájukat követve a BKK irányelvein túl, az utasok érdekében használják az utastájékoztató rendszer lehetőségeit!  Miről is van szó? A BKK – számomra ismeretlen okból- leépíti az udvarias tájékoztatást és  – véleményem szerint – lebutít, egyszerűsít mindent.  Egy ilyen közlekedésszervező cégtől elvárható lenne, hogy megtisztelje utasait és a lehető legnagyobb udvariassággal közelítsen feléjük. A BKK ennek épp ellenkezőjét tette legutóbb amikor az intelligens, emberi kérést – Kérjük fejezzék be a felszállást, vagy a Kérem vigyázzanak az ajtók záródnak – egy fülsiketítő sípolásra cserélte a kettes metró vonalán. Számomra ez egyértelműen utal arra, hogy miként kezeli és minek látja a BKK az utasait.  A következő lépés az elektromos ösztöke lesz ?  Tapasztalatom szerint az Európai irány épp ennek ellenkezője. A régi berregőket, a technika adta új lehetőségeknek köszönhetően az új járműveken, “élőszavas” tájékoztatással egészítik ki.

Lássuk mit is tapasztaltam az elmúlt időszakban. A FUTÁR telepítésével minden jármű -busz, villamos- alkalmas lett az udvarias utastájékoztatás elvárásainak biztosítására. Ezt a járművezetők egy része észre is vette és naponta alkalmazza. Gyakran találkozom mindennapi utazásaim alkalmával a zsúfoltabb megállókba azzal, hogy a  járművezető a Futár adottságait használva a lejátssza előbb a ” Kérjük fejezzék be a beszállást” majd kis szünet után a ” Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak” utastájékoztató hangokat. Ezek jól sikerültek, mert a női hang nyugtatóan hat és a tömött buszon csökkenti a meglévő feszültséget.

Szintén a járművezető intelligenciáját és utasismeretét dicséri az amikor a 28-as villamoson a kihasználatlan Északi JJ. megállóhoz közeledve- az üres megállót jól látva – lejátssza a ” Villamos  csak akkor áll meg , ha a megállóhelyen van várakozó utas, vagy a leszállási szándékot időben jelezték”.  Ez a járművezetőnek csak pát gombnyomás, de elkerüli vele az esetlegesen figyelmetlen vagy a vonalat nem ismerő utasokkal kialakuló konfliktusokat.

 

Szintén a 28-as villamos Mázsa téri, átmeneti végállomásán tapasztalom néhány járművezető esetében, hogy indulás előtt elhangzik a ” Kérjük fejezzék be a felszállást” és a  “Kérem vigyázzanak az ajtók záródnak” utastájékoztató hang. Ez sokkal emberbarátabb és intelligensebb megoldás a végállomásról történő indulás előtt mint a kizárólagos csengetés.

Örülök, hogy egyre több BKV / VT-ARRIVA járművezető fedezi fel azt, hogy munkáját milyen egyszerűen tudja a helyes utastájékoztatást használva nyugodtabbá, streszmentesebbé és könnyebbé tenni !

Kép: BKK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .