Kőbánya villamosvonalai

Naponta utazom , villamosozom Kőbányán és gyakran látok  olyan dolgokat min én változtatnék. Egy előző írásban már felvetettem, hogy a Kőbányai úti  tervezett átépítést mindenképp össze kell kapcsolni egy megállókiosztás módosítással, hiszen a villamos a szocialista vállalatok igényeinek megfelelően megépített megállókban áll meg, miközben a környék teljesen  átalakult. Hamarosan bezár a régi egészségház is, tehát ebben a megállóban is jelentősen csökken majd az utascsere.  Nagyobb le- és felszállószámmal kell majd számolni az Operaház új játszóhelye környékén és a Közlekedési Múzeum is növeli majd az utasszámot, nem  említve az új vasútállomást a Hungária körút felett.  Ezeket figyelembe véve én a Kőbányai út ma még régi állapotú szakaszán a következő megállókat javasolnám, a Kőbányai út közepén két irányú kijárattal megépíteni.  A mai Mázsa utca későbbi nevén Sportuszoda néven a mai helyén meghagyni a lakótelep miatt. Ezt követné az Északi Járműjavító megállóhely  helyén (Operaház,Taraliget lakópark), szintén két végén  kijárattal, zebrával. Ezt követi a mai Kőbányai út/Könyves Kálmán körút, ami után az Orczy térig én csak egy megállót hoznék létre valahol félúton figyelembe véve az új strand és gyógyfürdő bejáratát.  Ezzel  két megállót teljesen ki lehet hagyni és mégsem csökken az utaskomfort.

Ezzel a 2 kihagyott megállóval már időt takarít meg az utas ami népszerűbbé teszi a közösségi közlekedést. A sebesség ma már hatalom és a villamos folyamatos haladása akár 7-8 perc menetidő csökkenést is eredményezhet ha az átépítés után teljesen megszűnnek a lassújelek a vázolt vonalszakaszon. Nem értem, hogy a Józsefvárosi pályaudvar teljes felszámolása után, mi szükség van a 28-as vonalán beépített BKV/MÁV vágánykeresztezésre. 
Kőbánya központjának elhagyása a másik irányban sem egyszerű. Az Élessarok rengeteg ember életét nehezíti meg. Több évtizedes elképzelés az Élessarok kiegyenesítése egyenes vonalban történő átvezetése a vasút alatt és összekötése a Fehér úttal. Ennek a több előnye is lenne. Egyszerűsödne a közlekedés. Jelentősen lerövidülne a 3/62 villamosok menetideje, mivel nem kéne egy “U” kitérőt tenniük. Városszerkezeti szempontból is jelentőséggel bírna, ha a  Nagy Lajos király útja-Fehér út és a Kőrösi Csoma Sándor út egy útként tudna működni hasonlóan a körúthoz, amely több kerületet szel át de az emberek gondolkodásában egy egységként van jelen. A hármas villamos esetében ez az a kényszerkerülő- méréseim szerint- akár 5 perc menetidő-csökkenéssel is járhatna, ami azt jelenti, hogy a metróállomás időben közelebb kerül Kőbánya központjához.

A következő dolog amit nem értek Kőbánya villamosközlekedése kapcsán az az egyenlőtlenség.  Közlekedési szempontból vegyük Kőbánya központjának a Liget teret (vasút, buszvégállomás, villamosvonalak). Mivel magyarázható az, hogy a Liget térről, amely két metróvonal állomása között félúton helyezkedik el, csak az egyik, az Örs Vezér tere felé sűrű a villamosközlekedés?  A villamos szerepe , nem a metróra történő ráhordás?
Miben különbözik az M3 metróvonal, az M2 metróvonaltól?  
Számomra teljesen érthetetlen, hogy a 62A miért a DunaPanda előtt fordul vissza, miközben ezt megtehetné az Ecseri út metróállomásnál is.
Én javasolnám a 62A végállomását áthelyezni az Ecseri úthoz, ezzel biztosítva a metróállomás jobb elérhetőségét.

Elég gyakran utazom a 37-es villamossal, mert kieső területen közlekedve gyorsabb mint a 28-as. Megfigyeltem, hogy elég kevés utas száll le  vagy fel a Kolozsvári utcai szakaszon, majd a villamos a Sörgyárnál visszafordul.   Ebből adódik is a kérdés, hogy miért közlekedik villamos olyan vonalon, ahol kevés az utas, amikor egy rövid pályaépítéssel akár növelhető is lenne az utasszám. Ez a hiányzó szakasz a Korponai utca. Konkrétan az Őrház és a Liget tér közötti szakasz. 
Biztosan van pár olyan utas akinek ez kellemetlenséget  okozna, de a többség nyerne vele. Kőbánya a vasúttal elvágott  kerület. A 37-es villamos gyors kapcsolatot teremtene A Pongrác úti lakótelep lakói és a Kormányablak vagy a Polgármesteri Hivatal között. 

Hogy ne maradjanak ki a Pongrác utca lakói én el tudnék képzelni egy Körjáratot is.  A 37A, amely ma is visszafordul az Élessaroktól, irányváltás nélkül a Liget tér felől érkezve haladna rá a 37-es Kolozsvári utcai pályájára és végállomási várakozás nélkül térne vissza a Blaha Lujza térre.

 

     37 –  Blaha Lujza tér

 …. Pongrác úti lakótelep -Őrház-Kőbánya alsó vasútállomás-Szent László tér-Ónodi utca- Élessarok – Sörgyár …. 

Temető

   

37A – Blaha Lujza tér  

…  Pongrác úti lakótelep – Örház – Kőbánya alsó vasútállomás – Szent László tér – Ónódi utca – Élessarok – Kőbánya felső vasútállomás – Halom utca – Őrház – Pongrác úti lakótelep- Kőbányai garázs….

Blaha Lujza tér

Összegezzük , hogy véleményem szerint mi javítaná Kőbánya villamosközlekedését:

 • A Kőbányai úti szakasz átalakítása , új megállókiosztás
 • Az Élessarok “kiegyenesítése”- több terv is létezik.
 • A 37-es villamos vonalvezetésének átgondolása és a Korponai utca alkalmassá tétele villamosközlekedésre.
 • A Maglódi úti szakasz rendbetétele (erre a szakaszra még tervet sem találtam).
Korponai utca – Liget tér felé nézve lebontandó vasúti épületekkel

4 hozzászólás érkezett ehhez : “Kőbánya villamosvonalai

 1. Kedves Szerző!
  Amíg az ország vezetői a stadionok építését preferálja, addig nehéz lesz bármilyen hasonló projekt megvalósítása.
  A másik gondolatom az, hogy ezeket megépíteni/átépíteni nem kevés pénz + a fentebb írt vezetők olyan pályázatokat fogad be, ahol sogor-koma-jóbarát kikerekíti a számlát kontroll nélkül, ott ezek a remek ötletek annyi málnába kerülne, hogy a föld-hold távolságon is olcsóbb lenne közlekedni.

  1. WeGA – Érdemi hozzászólásokat várok, minden esetben és nem politikai véleményt!
   A fővárosi választások óta történtek igencsak annak ellenkezőjére utalnak, mint amivel szavazatokat szerzett pár jelölt.
   A stadionépítések továbbra is prioritást élveznek, mivel azok a helyi(kerületi) választók kívánságát képviselik. A kispestieket nehéz meggyőzni arról, hogy lemondjanak saját focicsapatuk lerobbant pályájának lecseréléséről. A budai szuperkórház esete meg a másik ami azt bizonyítja, hogy csak hangulatkeltés volt a választási kampány… A sógor-koma viszonyokra is remek példa az új önkormányzatok viselkedése.

   A Puskás Aréna- remek indok az M4 továbbépítésére, mivel 70.000 embert gyorsan el tud szállítani és segíti a vidéki szurkolók kijutását Zugló vasútállomástól a Puskás Arénába.

   Az én politikai nézetem a következő: Minden politikus keze maga felé hajlik ami engem addig nem érdekel amíg én jobban élek , mint előtte!

   Kőbánya- tagadhatatlanul hatalmasat fejlődött az elmúlt 10 évben! A fent leírt elképzelések jelentős része már rendelkezik fővárosi és kormánytámogatással. Ilyen pl: a 9-es trolisítása, a Kőbányai út átépítése és a villamos középre helyezése. Ezek az állami beruházásoknak köszönhetően valósulhatnak meg, hiszen az államnak és az önkormányzatnak is érdeke. Forrás: a kormánynál mindig van pénz, ezt nem szabad elfelejteni. Bármilyen színű is egy kormány, mindig az a pénz forrása.

   Kőbánya remek helyzetben van továbbra is. Van egy kormánypárti polgármester és egy fővárospárti 51% testülete. Tehát mindkét oldalhoz tud kapcsolódni és mindkét irányba könnyen tud lobbizni fejlesztésekért. Amíg Kőbányán épül a Közlekedési Múzeum, az Opera Műhelyháza, Nemzeti Levéltár vagy a Fradiváros, addig Kőbánya sikeresen fejlődhet.

   Nem kéne felülni a propagandának. A tények számítanak. Pénz nem csoportosítható csak úgy át az egyik területről a másikra. Egy sportberuházásból soha nem lesz kórház. Kőbánya itt is elöl jár, hiszen tavasszal megnyílik az új 80 rendelős Egészségház, minden háziorvosi rendelője megújult.

   Túlárazás: mivel érintett vagyok az egyik Köbányai úti beruházásban, elmondom, hogy egyszerűen nincs munkaerő, már ukrán munkaerő sincs. Ebben az országban mindenki értéktelen diplomát szerez mert azt egyszerű, de nincs kőműves, burkoló… Az összes beruházás ezért csúszik és ezért drága. Egy segédmunkás napi 20.000 alatt még nem is köszön..

   Én megpróbálok a földön járni, leírni azt amit látok az utcán és megoldást kínálni.

   Visszatérve a témához :
   A Kőbányai úti projekt rendelkezik fővárosi, kormánytámogatással.
   A Korponai utcai villamosvonal, jól lobbizva bekapcsolható lehet a Hungexpo fejlesztésébe, tehát nem veszett fejsze nyele.
   Az Élessarok kiegyenesítés több projekt rész. Itt is csak lobbizni kell.

   1. Én a 28-as villamos Kőbányai úti középre vezetéset tamogatom. Nagyon szuper lenne ha közepén menne a villamos és legalább gyorsabb is volna , persze korszerűsíteni kell már azokat is amik ezen a vonalon járnak. Minden megállót akadalymentesitteni kell, utasvárot, kukákat kell kihelyezni. Jah és a buszvegallomas mihamarabb át kell építeni gyönyörű legyen.

    1. Kovács Krisztián– A 28-as legfőbb gondja az alkalmazkodni képtelen utasok megtűrése a viszonylaton. Minden fejlesztés csak azután nyerhet értelmet, ha az új járművek nem lesznek vizelet és gyakran széklettel szennyezettek. A mai gyakorlat- tapasztalatom szerint a 28-as viszonylaton az, hogy az elllenőrök nem tesznek semmit, sőt meg sem próbálnak tenni a villamoson élő, alvó hajléktalanok ellen. Hétvégenként reggel 8 óra előtt színte kizárólag hajléktalanok utaznak a villamoson. Ilyenkor én is inkább kerülővel utazom, mert elviselhetetlen ami a villamoson tapasztalható.

     A kőbányai úti fejlesztések kapcsán előbb, vagy utóbb az úttestet és a villamosközlekedést is rendezni kell. Levéltár, Opera, Közlekedési Múzeum, Józsefvárosi gyógy és strandfürdő megépülése ezt indokolni fogja.

     Buszvég. Szerepel a fejlesztési tervekben . Én Volán pályaudvart is láttam az elképzelések között. Itt elsősorban a vasút fejlesztését kéne felgyorsítani és 10 perces vonatkövetést elérni. Az átlagos követés ma is 15 perc, de sajnos nem egyenletes. Az egyenletesebb és sűrűbb vonatkövetés feltétele a harmadik vágány megépítése a KÖKI és a Nyugati között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .