Kőbánya városközpont

Aki bele-bele kukkant a főváros hossútávú fejlesztési terveibe, az tudja, hogy a városi vasút keretein belül több új vasúti megállóhely létesítése van napirenden. Ezen új megállóhelyek már nem a hagyományos vasúti szabályozás szerint kerülnek elnevezésre. hanem egyedi nevet kapnak. a legismertebb talána Fradiváros elnevezés, amely sem nem település, sem nem a megállóhely vonali elhelyezkedésére utaló elnevezé, egyszerűen csak egy fantázianév.  Amit a Fradi megtehet azt  miért lenne tilos másnak. A BKK egy időben logikusan elkezdte a megállóhelyeit a vasútállomások, vasúti megállóhelyekhez igazítani. Így szűnt meg Kőbánya városközpont és vált Kőbánya alsó vasútállomássá. Tudom, hogy sokan keverik az alsó és felső megállóhelyet, nem is csoda, hiszen lényegében nem egy vonalon helyezkednek el és nem is a vonali helyzetüket jelöli mint a kisebb települések esetén

Megtartva a BKK logikáját (nevezzük el a vasútállomásról a közeli BKK megállóhelyeket) , próbáljuk meg fordítva alkalmazni azt.  Magyarul, változtassuk meg a vasúti megállóhely nevét és ahhoz kapcsolódva megváltozik a BKK megállóhelyeinek a neve is. Tehát  Kőbánya alsó buszvégállomás  kapja vissza régi  nevét és legyen ismét Köbánya városközpont és nevezzük el erről a vasúti megállóhelyet.

Hasonlóan Kőbánya felső is átnevezhető lenne Kőbánya vásárvárossá vagy a külföldiek miatt Kőbánya expo-nak. Meglepne, ha nagyszámú külföldi érkezne ide vonattal.

6 hozzászólás érkezett ehhez : “Kőbánya városközpont

 1. Maradhatna szerintem a Kőbánya Alsó, csak a Vasútállomást kellene kivenni a megálló teljes nevéből, és a kijelzőkre mondjuk egy mozdonyt betenni, ahogy az M betű van a metrómegállóknál. A hangos pedig bemondhatja: “Kőbánya Alsó. Átszállóhely a vasútra.” Amellett, hogy személy szerint nekem is jobban hangzik a Kőbánya Városközpont, ami ugye a buszvégállomás régi neve, objektív szemmel jobbnak tartom a rövidebb megállóneveket.

  Ugyanez a tapasztalataim szerint áll Kelenföldre is. Akárkinek nevezem így a csomópontot, soha senkit nem láttam még, akinek gondot okozott volna az, hogy amúgy a fél XI. kerületet Kelenföldnek hívják, mindenkinek automatikusan a csomópont ugrik be.

  Újpest Városkapunál viszont támogatnám a vasútállomás átnevezését.

  1. Az alsó és felső egy régi vasúti szabályozás maradványa.

   A városi vasút elképzelésének része az új elnevezések használata az alsó és felső helyett.

   Az olvasók többségének fogalma sincs, melyik az alsó és melyik a felső állomás. Ugyanez igaz Rákospalota Újpest, Újpest, Rákospalota…esetében is. Ezek a megálléónevek könnyen ősszekeverhetőek.

   Kispest, Kőbánya Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya felsőt sem egyszerű megjegyezni és nem összekeverni.

   Ezek miatt célszerű lenne inkább helyi érdekű elnevezéseket használni és azokat nem ismételni.

   Például az említett vonalon Kispest (ma is kispest) Kőbánya (ma Kőbánya Kispest) Liget tér ( ma Kőbánya alsó) Zugló ( ma zugló) Városliget ( ma csak elágazásként létezik)..

   Kőbánya felső, minden terv szerint átkerül az Élessarokra, tehát lehet Élessarok estleg Hungexpo.

   Ezek most csak csapongó gondolatok. Látod itt már én sem használnám kétszer a Kőbánya nevet. Helyette Kőalsónál Liget tér esetleg Ligettelek nevet tartom ésszerűnek.

   1. Szerintem Kőbánya alsó sokkal inkább Kőbánya, mint Köki. Köki neve szerintem vagy maradhat, vagy talán annak kéne Kispestnek lennie, Kispestből meg mondjuk lenne Liptáktelep.

    Zugló viszont elég nagy terület, ahol a vasútállomást szerintem célszerűbb lenne szűkebb területről elnevezni (Herminamező). Palota-Újpest viszont szerintem maradhat, ha Újpestből Újpest – Városkapu lesz. A Városliget név megfelelő, ha a Városliget lesz a metróállomás új neve is, vagy Városliget vá (ott azért kell az egyértelműsítés).

    1. A KÖKI- helyileg Kőbányán van.
     Az új vasútállomás az újabb felüljáróval Kőbánya felé terjezkedik majd. Most a kisajátítások zajlanak.

    2. Az új szabályozás lényege a helyi közterületek nevének használata a helyi, elővárosi forgalomban.

     Zugló- érdekes megállóhely, ahol az IC vonatok is megállnak. Amennyiben elkészül Törökőr, ott a közvetlen M2 kapcsolat jogosabbá teszi az IC-t megállítani. Persze az M4 kivitele Zuglóig is logikus megoldás.

     1. Én ezt ahol lehet, átvinném a metróra is. Mint mondjuk Prágában a legtöbb belvároson kívüli állomás. Mondjuk a Határ út helyett Kispest, vagy Wekerletelep, csak a példa kedvéért. Mint a HÉV-vonalak esetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .