Kőbánya felső

Az elmúlt hetekben több hír is beszámolt a kőbányai vásárváros fejlesztési lehetőségéről. Mivel Budapest kiemelkedően jól teljesített  a vizes világbajnokság megrendezése kapcsán és az is kiderült, hogy ha hazánk nem vonta volna vissza az olimpiai pályázatát, Budapest kapta volna a rendezés jogát. okkal vagyunk derűlátóak a jövőbeli rendezvények megrendezési jogának megszerzése kapcsán. Itt az ideje a vásárváros, a BNV fejlesztésének. Sajnos a rendszerválrás óta erősen visszafejlődött a megközelíthetőség, megszűnt a 29-es villamos és egyre rosszabb állapotban van Kőbánya felső vasútállomás is.  Itt fontos megjegyezni, hogy  maga Kőbánya felső vasútállomás is eléggé a perifériára  szorult. A Szent László gimnázium vidéki diákjain kívül nincs jelentősebb utasforgalma. Gyors illetve Inter City vonatok csak a  BNV alkalmával állnak meg itt.  Igaz ugyan, hogy a  vasútéllomás előtt áll meg a 37-es villamos, de az nem igazán halad olyan irányba amely célként  érdekes lehetne az ide  vonattal érkezők számára.

Kőbánya Felső vasútállomás mai átszállási lehetőségei: 37, 37A

Kőbánya felső áthelyezése utáni (Élessarok) átszállási lehetőségei:
Villamosok: 3,62,62A,28,28A,37,37A
Autóbuszok : 85,161,161A,162,162A,168E,262,909,965,990 autóbuszok.

Eddig több alkalommal  felmerült már Kőbánya felső vasútállomás áthelyezése az Élessarokra. Ebből két változat is  ismeretes az egyik a Kőrösi Csoma út és a Fehér út egyenes vonaló összekötése után a kialakuló új felüljárára tenné a vasúti megállóhelyet, míg egy újabb elképzelés, amely a városí vasúti hálózat kiépítéséhez kapcsolja az áthelyezésr az Élessarok és a Sörgyár megállóközött helyezné el az új vasútállomást. Mindkét megoldás jelentősen növelné az utasforgalmat és kényelmessé tenné az átszállást! Ma a Kőbánya felső vasútállomás előtt elhaladó 37-es villamos a nap jelentős részében 37A -ként csak a sörgyárig közlekedik, vagyis nem képez jelentősebb utazási altarnatívát a vonatról itt leszállók számára. Amennyiben a vasútállomás átkerülne  200-400 méterrel az Élessarok-Sörgyár közötti térségbe, így a közvetlen átszállás lehetősége így alakulna : MÁV, 3,62,62A,28,28A,37,37A villamosok, 85,161,161A,162,162A,168E,262,909,965,990 autóbuszok.  Gondolom nem kell ehhez többlet ínformációt írnom, így is nyilvánvaló első ránézésre, hogy jelentősen bővülne  és bekapcsolódna a vasútállomás a helyi vérkeringésbe.

A fent leírtak miatt érthető, hogy a MÁV nem költ már több pénzt a jelenlegi vasútállomás karbantartására, fejlesztésére, hiszen annak költöztetésének szükségességét, több tanulmány is támogatja. Kőbányai szempontból sokat segítene ha az Élessarokra áthelyezett vasútállomás bekapcsolódna a közösségi közlekedés vérkeringésébe, hasonlóan Kőbánya alsóhoz!  Kőbánya felsőn megálló és Budapest Bérlettel igénybe vehető vonatok menetrendje utasbarát, tehát biztosak lehetün abban, hogy  nőni fog az utasszám. A vidékről ingázók , az új könnyebb átszállási lehetőségnek köszönhetően nagyobb számban használnák majd ezt az új megállóhelyet.  Felmerül a kérdés, hogy mi legyen a vasútállomás áthelyezése után a Kolozsvári utcai villamosvonallal, amely kihasználtsága ma sem  mondható elfogadhatónak. Én azt javasolnám, hogy Pongrác telepiek életét megkönnyítendő a 37-es villamos vonalát a Kolozsvári/Korponai utca találkozásától  a Korponai utcán vigyük tovább és a LIGET téren csatlakoztassuk a 3/36/28 vonalába a  Temető felé. Ezzel javulna Kőbánya központi részének közlekedése és jelentősen könnyebben jutnának be a Pongrác telepiek  a Liget téri áruházakba, a kormányablakba, a Szenet László téri polgármesteri hivatalba, avagy az Élessaroknál működő és bővülő Kormányhivatalba, Ezzel a kis kerülővel a 37-es villamos  Kőbányán belüli forgalma jelentősen nőne és összekötné Kőbánya alsó és Kőbánya felső megállóhelyeket, amely akár a vidékiek számára is segítséget jelenthet, hiszen nem kell pályaudvarok között átszállással metrózni, elég lenne erre egy 5 perces utazás villamossal.

Természetesen  a Kolozsvári utcai vasúti pályát nem kell felszámolni, hiszen azon zavar esetén közlekedhetnének  az egyébként a Körösi Csoma úton haladó villamosok (3/62/28) elkerülve a lezárt szakaszt. Ennek feltétele, hogy a Liget téren minden irányból  átjárható legyen az új Korponai utcai villamospálya. a  képen pirossal jelöltem a jelenlegi 37-es villamos vonalát és zölddel az új Korponai utcai vonalat.  A mia megálókat illeti én az utca két végén építenék ki egy-egy megállót a név is maradhatna “Őrház” és  “Kőbánya alsó vasútállomás”. Tény , így két azonos megálló keletkezik, de a mai  Kőbánya alsó vasútállomás mögé oda illeszthető a Liget tér kiegészítés, hiszen ma is van egy Mázsa tér taggal megtoldott azonos nevű megálló (9,95/195). Az új Ligettéri villamosmegálló közvetlen átszállást tudna biztosítani a Pongrác telep felől érkezőknek az összes, az autóbuszvégállomásról induló autóbuszra és a vasútra is.

A Hvg.hu információi szerint a Pillangó utcai metróállomástól induló és az Albertirsai úton a Hungexpo bejáratáig járó villamos két kilométeres vágányon haladna és 2 vagy 3 megállója lenne.  Ugyanerre a Magyar Közlönyben megjelent  hirdetményre alapozva megjelent egy  másik útvonal is, amely az Örs vezér terétől a Fehér úton haladva érné el az Albertirsai utat és így a BNV főbejáratát. Pillanatnyilag sajnos nem tudni melyik elképzelés is áll közelebb a valósághoz. Én nem hinném, hogy a logikus -jobbra létható- vonal valósulna meg, hiszen az így teljesen szigetüzemként életképtelen ötlet lenne.   Kicsit jobban belegondolva a felhagyott 29-es villamos vonalán csatlakoztatható lenne a 37-es vonalába de akár aszintén felhagyott volt gödöllői hév vágányain keresztül az Örs vezér terét is elérhetné.  Legkevésbé megvalósítható elképzelésnek a Fehár útról történő bevezetést tartom, hiszen  ebben az esetben az új villamos keresztezné a Fehér út forgalmát és arról nem is beszélve, hogy a Fehér út ezen szakasza  több  terv szerint is átépül, hiszen elengedhetetlenné válik a Kőrösi Csoma út és a Fehér út egyenes vonalú összekötése az Élessaroknál a vasútvonal alatt. Amennyibe ez az összekötés megvalósul, utána már logikus innen kiágaztatni az új villamost, de addig pénzkidobás.

Olvasd el ezt is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .