Kezdődődik Kőbánya alsó felújítása

Hosszú tervezés és állapotfelmérés után 2019 májusának utolsó hetében hozzálátnak Kőbánya alsó vasúti megállóhely  épületének rendbetételéhez. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem átépítésről van szó, csak az évtizedek alatt elmaradt alapvető állagmegóvási munkálatok elvégzéséről. Ilyen a legtöbb gondot okozó beázás megszüntetése, ami nélkül a felvételi épületben elvégzett bármilyen munka értelmetlen.  Az elmúlt időszakban rengeteg kép jelent meg Kőbánya egyik jelentős vasúti megállóhelyén tapasztalható embertelen állapotokról. Folyamatos beázás, mennyezetről csepegő víz fogadta évtizedeken keresztül az utazni vágyókat.  Ez most hamarosan megváltozhat a MÁV tájékoztatása szerint  már a jövő héten hozzákezdenek az épület rendbetételének.

Kőbánya alsó vasúti megállóhely jelenleg  látható formáját  1944-ben nyerte el,  Kamarássy Jenő építész tervei alapján.   Az akkori a feladat a vasútvonal szintbeli keresztezéseinek megszüntetése volt, ezért került a vasútvonal megemelésre, így  sikerült megszüntetni a már akkor is hosszú várakozási időt a sorompóknál.  Maga a felvételi épület és a peron is  védett, ezért a felújításánál figyelni kell az eredeti állapot megtartására.  Kőbánya alsó vasútállomás, Budapest egyetlen  bauhaus stílusú vasútállomása, melynek szerves része a vasszerkezetű peronrendszer és vasúti híd. A jelenlegi felújítást alapos régészeti feltárás előzi meg, hogy védett érték ne sérüljön és  a munka végeztével az épület eredeti formájában tündököljön.

Kőbánya alsó vasútállomás  – Budapesten egyedülálló bauhaus jellegű modern épület és mellette a vasszerkezetű vasúti híd és peronrendszer. Az épület lapostetős kubusokból áll, aszimmetrikus kialakítású. Tömegét az óratorony és az emeleti szinten futó acélszerkezetű perontető egészíti ki. A peron az első emelet szintjén található, amit egy aluljárón át közelíthetünk meg a dupla belmagasságú előcsarnok felől. A homlokzat traventin kőburkolatú, az ablakok és ajtók acélszerkezetűek.   

A mostani állagmegóvást és kisebb felújítást tartalmazó munkálatok első szakaszában, 2019 májusának végén elkezdik eltávolítani az épület Travertin burkolatát. Kicserélik a nyílászárókat és elvégzik a talán legfontosabb munkát a tetőszerkezet szigetelését, ezzel megakadályozva a víz további romboló munkáját.  Ezt követik majd az emeleti szinten a peron burkolatának javítási munkálatai, majd a perontető javítása, korrózióvédelme és festése.   Július-Augusztus hónapban pályakarbantartási munkálatok zajlanak majd a megállóhelyen és a kapcsolódó vágányszakaszon. Ezt követi majd az új peronbútorok kihelyezése és az új utastájékoztató feliratok kihelyezése.

A felsorolt munkálatokkal  2019 októberének végére  végeznek a tervek szerint.

A felújítás a következőket tartalmazza:
  • – Homlokzati burkolat
  • – Nyílászáró csere
  • – Tetőszigetelés
  • – Peron burkolatának javítása
  • – Perontető javítás, korrózióvédelem, festés
  • – Peronbútorok cseréje – új információs táblák kihelyezése

Amennyiben minden a tervek szerint halad a Ceglédi vonalra érkező új  KISS emeletes motorvonatokat már a részben megújult vasútállomás fogadja majd.  Sajnos a mostani munkálatoknak nem része a komplex akadálymentesítés, így a vasúttársaság tájékoztatása szerint az épületben meglévő felvonó üzembe helyezése az utasforgalom számára csak egy későbbi felújítás során valósul meg.  Mosdók esetleges kialakítását és üzemeltetését szintén nem említi a mostani tájékoztató. Ellenkező híresztelésekkel szemben  a felújítás kivitelezésének tervezett időpontját a stratégiai fejlesztési tervben már egy évtizede is  2019-2020 időszakára tervezték. Érdekes, hogy ugyanerre az időszakra a buszvégállomás teljes felújítása is tervben volt a Liget téren és annak tevékenységét a helyi érdekű autóbuszjáratokon (BKK) túl a helyközi autóbuszjáratok (VOLÁN) kiszolgálására is alkalmassá tervezték tenni.

Forrás: MÁV, X. KERÜLET KŐBÁNYA INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA

2 hozzászólás érkezett ehhez : “Kezdődődik Kőbánya alsó felújítása

    1. Valaki – Ehhez egy vezetőváltásra volt szükség. Egy olyan vezetőre, aki úgy véli, hogy a kulturált környezet vonzóbbá teszi a vasutat az utasok számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .