Keressünk jó megoldást

113Annak ellenére, hogy én magam köztudottan nem támogatom az elsőajtós felszállási rend BKK általi bevezetését, most ismét a kialakult rossz mérséklésére próbálok megoldást keresni. Igen, még mindig az elsőajtózás! A BKK ismeretlen okból nagyon elutasítóan áll az elsőajtós járművek ajtajainak, áthelyezhető matricákkal történő jelöléséhez, ezért más megoldást kell találni. Úgy néz ki a BKK a problémákkal küzdködő FUTÁR-t szeretné inkább erre a célra felhasználni. Mint a BKK képein is látszik erre a célra jobb híján inkább feláldozza a végállomás kijelzését. Ez szerintem ismét egy hibás ötlet. Mint leírtam már párszor, az utasok több megállóban hátulról közelítik meg a buszokat és nem láthatják a busz elején a váltakozó feliratot. Tény viszont, hogy ez a felirat sem oldotta meg az elvárható egységes tájékoztatás krtitériumát. Most térjünk át a BKK által annyira kedvelt külföldi utasokra. Nekik semmit nem mond a viszonylatjelzőn megjelenő újabb felirat. Több városban a busz homlokkijelzőjén futó szövegként az összes megállót megjelenítik, tehát nem is gondolkodik a külföldi azon, mit is jelezhet az ujabb szöveg, hiszen azt nem érti és számára szám a fontos. Remélem az előző mondatomat nem értelmezi úgy a BKK, hogy még 2-3 nyelven ki kell írni az elsőajtós felszállást. NEM, szerintem egy nyelven sem kell ezt a menetirány kárára megjeleníteni ! A cél az EGYÉRTELMŰ, jól látható és dinamikusan kezelhető jelölés !

Mit tennék én? Olyan formát keresnék, amely egyszerűen megvalósítható, olcsó,könnyen változtatható, egyértelmű. Az én ötletem egyszerű. Tudom, hogy nem tökéletes, mert a betétjáratok esetére ki kell majd találni egy megoldást, de a jelenlegi zűrzavarnál sokkal jobb!  Szóval egyszerűen az Elsőajtós járművek számozását toldjuk meg mondjuk egy ” E” betűvel. Magyarul az elsőajtós 95-es busz holnaptól legyen E95, vagy a képen látható 113-as  E113.

Előnyei:

 • Nem jár túlzott anyagi teherrel
 • A FUTÁR rendszer használni tudja
 • Dinamikusan kezelhető
 • Már a szám alapján megállapítható, hogy a jármű elsőajtós
 • Beleillik a BKK betű+szám rendszerébe (M3,H8,D14),
 • A buszok hátulján található FUTÁR kijelzőn is alkalmazható
 • Nem külön jelölés, hanem a viszonylatszám része
 • Nem takarja el a járművezető kilátását
 • EGYÉRTELMŰ

Hátránya:

 • A betétjáratok jelölését át kell alakítani, mert a két betű már zavaró (pl:  E104A)
 • A “E” betű sokáig a gyorsjáratokat jelölte és pár vonalon még használja a BKK ezt a jelölést.

 

F287Az elsőajtós alapjáratok jelölésénél tökéletes ez a megoldás mert átkláthatóan és rendszerszinten oldja meg a problémát. Minden városlakó, vagy idelátogató egy egyszerű szabály megjegyzésével tudja, hogy melyik buszra kell az első ajtónál felszállni. Ez átláthatóságának köszönhetően megkönnyíti a tájékozódást. A pillanatnyi rendszerben épp az átláthatatlanság és a logika nélkülözése a legfőbb hiányosság. Nem lehet olyan szabályt létrehozni, amely alapján bárki egyértelműen fel tudná sorolni a város összes elsőajtós viszonylatát.   Mi indokolja az új közlekedési eszköz kategória létrehozását? A tény, hogy az elsőajtós járművek egy új utazási rendszert takarnak, amely különbözik az összes többi járművön megszokott rendtől.  A “E” -betű használata igaz kicsit összezavarhatja a “piroshetesen” felnőtt nemzedéket, de nem ragaszkodom  kizárólagosan az “E” használatához.  Vitézy Dávid kedvéért elfogadhatónak tartanám az  “F” jelölést is.

F – mint “F”-elszállás az első ajtón

F – mint “F”-ront door

Célom az egységes  és átlátható, egyszerű szabályra épülő jelölés kialakítása. Mivel a döntéshozó számára a brit tájékoztatás az elsőrendű (lásd metró) és ma már több busz homlokkijelzőjén a Felszállás az első ajtön felirat szerepel, ezért tartom elfogadhatónak az “F” betűs jelölést. A fogaskerekű vasutat már átnevezte villamossá, tehát az “F” betű felszabadult.

Mi a ti véleményetek?  Ti hogy jelölnétek az elsőajtós  járműveket?

______________________________________________________________________

[Pontosítás 2014.06.05]

A hozzászólásokból arra következtetek, hogy nem voltam egyértelmű. Budapest esetében nem azt kell jelölni, hogy a busz melyik ajtaján  lehet felszállni, hanem azt, hogy melyik viszonylat járművei elsőajtósak.
Budapesten a helyzet egyszerű, hiszen egy viszonylat vagy elsőajtós, vagy összajtós. Nincs időszakosan elsőajtós vagy időszakosan összajtós viszonylat. Egyszerűen a viszonylat az első vagy összajtós.

Ami az “F”- betűt illeti. Én itt egy új járműkategóriaként javasolom jelölni az elsőajtós viszonylatokat. Pillanatnyilag a következő kategóriáink vannak:

M – Metró.  Általában a föld alatt közlekedik és a megállóiba aluljárón keresztül jutunk el. A bejáratnál ellenőrzik utazási jogosultságunkat.

H- Elővárosi vasút, amelyre előreváltott vonaljeggyel, vagy a pénztárban váltott HÉV jeggyel utazhatunk, de a vonaton kalauz is van.

D- Dunai hajó. Megállóit a Duna partján kell keresnünk. Bérlettel, vagy helyben váltott jeggyel lehet rá felszállni.

Ezek a kategóriák egészülnének ki az :

F- Felszállás az első ajtón.  Ezekre a járműveken csak az első ajtón lehet felszállni, vonaljegy váltható.

Mind a 4 kategória rendelkezik olyan sajátossággal, amely megkülönbözteti a sima számmal jelölt viszonylatoktól. A “D” btűből sem tudja senki kikövetkeztetni, hogy az egy hajó és a “H” betűjelből sem egyértelmű, hogy lényegében vonatról van szó. Ezeket meg kell jegyezni, de ezeket egyszerű megjegyezni.

Még egy általánosan félreértett dolog. Az “F” betű önmagában nem használandó. Az elsőajtós viszonylatokat kell átszámozni és akár a menetrendben külön kategóriaként közzétenni. Tehát az F95 azt jelenti, hogy a 95-ös számjelzés megszűnik és ezt felváltja az F95 -ös viszonylat!  A 204-et felváltja az F204. A 82-es trolit felváltja az F82-es troli. Az utas számára fontosabb információ a felszállás módja mint a jármű meghajtásának elve. A rendszer így azért válik egyszerűbbé mert csak annyit kell megjegyezni, hogy minden F betűvel kezdődő viszonylat elsőajtós. A BKK-nak az az előnye, hogy nem kell külön pénzt költeni matricázásra, vagy egyéb költséges jelölésre, és ha az elsőajtós buszt metrópótlásra átirányítják, nem kell leszedni a matricákat és a táblákat.  A Viszonylatszám a busz minden kijelzőjén megjelenik, tehát jól látható szemből, hátulról, jobbról és bal oldalról is.  Az utasok elsősorban a számot nézik a járműveken..

11 hozzászólás érkezett ehhez : “Keressünk jó megoldást

 1. Én felszerelnék az ajtókra egy-egy kis kijelzőt (Kb. 10*10 cm). A hátsó kettőn behajtani tilos tábla, az elsőn meg egy nyíl szerepel. Ezt is tudná kezelni a FUTÁR. Ez talán több pénzbe kerülne, mint a matrica, de tartósabb megoldás. Ha a busz nem elsőajtós járaton megy, akkor a kijelzők nem kapcsolnak be.

 2. Svetozor– igen az utólag felszerelt elektronikus kijelzők jók, de egyrészt többletköltséggel járnak, másrészt beavatkoznak a garanciális járművek szerkezetébe..

  Van német példa arra, hogy az ajtó alatt a küszöb világít vagy zölden, vagy pirosan attól függően, hogy használható-e az adott ajtó felszállásra, vagy nem.

  [Képért kattints!]

 3. Én egyértelműen egy lámpát szerelnék fel.
  Olyat, aminek a burája egy fekete műanyag, kivágott szöveggel, fekete fóliával betakarva (mint a sötétített ablak). Így ha le van kapcsolva a lámpa, akkor nem látszódik semmi, ha fel van kapcsolva, akkor olvasható a kiírt szöveg.
  Minden ajtónál legyen egy ilyen lámpa. Ha elsőajtózás van, akkor felkapcsolja a sofőr a lámpát, ha nincs, akkor lekapcsolja.

  Egy ilyen lámpa felszerelése nem hiszem, hogy sok pénz lenne. Nem kell kompatibilissé tenni a FUTÁR-ral, és egy egyszerű kapcsolóval kezelhető. Azon kívül könnyen érthető.

  Mi legyen a szöveg?
  Elég egy behajtani tilos piktogram és egy előre mutató nyíl.

  *

  Én azért nem tenném oda az F betűt, mert akkor valaki, aki nem budapesti (Pl: én) azt hiheti,hogy ez egy másik járat. A külföldieknek meg ez még kevésbé jutna az eszükbe.

  *
  Miskolcon, ahol a sofőrök nagyon komolyan veszik ezt a szabályt egy nyilas lámpa van felszerelve. Ugyan ezt jól megszokta mindenki, de nem olyan egyértelmű és nem is feltűnő. Itt a szokás szerint akkor lehet elől felszállni, ha a lámpa világít.

  http://www.derke.hu/sites/default/files/lampacska.jpg

 4. Egy Debreceni– pontosítottam a javaslatomat, mert a facebookos kommentek alapján úgy tűnik, nem volt egyértelmű.

  Mint debreceninek mondom, hogy több várossal ellentétben Budapesten -szerencsére- nincs időszakos első vagy összajtózás. Itt egy viszonylat vagy első, vagy összajtós! Budapesten nem azt kell jelölni, hogy mikor és hol szállj fel, hanem azt, hogy az adott viszonylaton hol kell felszállni.

  Amit írtál, hogy a 95 és F95 megtévesztő lehet, az a fentiek miatt elő sem fordulhat, hiszen az “F” bevezetésével a 95-ös viszonylat megszűnne és azt váltaná fel az F95-ös viszonylat.

  Neked, mint nem budapestinek csak annyit kell tudnod, hogy az F első ajtós felszállást jelent.

  Szerintem sokkal zavaróbb a most kisérleti jelleggel a homlokkijelzőn használt ” Felszállás az első ajtón! ” felirat. hiszen annak megjelenítése alatt a megállóban várakozó utas nem látja az útirányt !!!
  A BKK logikáját követve az előbbi feliratot ki fogja egészíteni egy angol felirattal is. Ez azt jelentheti, hogy amíg a busz a megállóban áll addig a várakozó utas nem láthatja a busz útirányát, mivel a FUTÁR a 3 szöveget felváltva, léptetve jelenít meg !

  Van még egy fontos dolog. Ezek új és garanciális járművek. Nem lehet kiegészítő lámpákkal, monitorokkal felszerelni őket. A meglévő eszközöket kell felhasználnunk.

 5. Hogy egy adott viszonylat első ajtós-e vagy sem, az szerintem teljesen érdektelen addig, amíg ott nem vagy a megállóban, hogy várj a buszra. Legfeljebb az veszi ezt figyelembe előzetes útvonaltervezés során, aki bliccelni akar. Ha pedig már egyszer ott vagy a megállóban, akkor a menetrendek egyértelműen és feltűnően jelzik (az egyik rubrikában sárga alapon az első ajtós járatokat jelölő ábra, valamint egy rövid tájékoztatás arról, hogy csak az első ajtón lehet felszállni, és, hogy szükség esetén tudsz a sofőrtől is jegyet venni), melyik járat első ajtós. Ennél többre, ha szükség van, akkor sem az úticél helyett*, és nem is a viszonylatszámban, hanem legfeljebb a hátsó ajtón egy ugyanolyan feltűnő (célszerűen sárga) és ugyanolyan tömör, de informatív matrica formájában, amelyeket a hátsó ajtókra vagy környékükre kell kihelyezni, hogy ha valaki mégis meglendülne a hátsó ajtók felé, gyorsan leeshessen neki, miért nem nyílik az ajtó.

  *: Sok a körjárat, amelyeknél nem sok értelme van az úticélnak mint olyannak; pl. a 161-es busz kijelzőjén láttam már végállomásként szerepeltetve Kucorgó teret, Szárny utcát és Rákoskeresztúr, városközpontot is, miközben a menetrendtábla szerint Mezőtárkány utca a végállomása. A valóságban pedig csak egyetlen végállomása van, az Örs vezér tere. Egy másik, szintén arrafelé közlekedő járat, amelyen érdekes jelenséget szoktam látni a Futár-kijelzőn, a 97E, amelyre akkor is az van kiírva a viszonylatszám mellé, hogy Rákoskert sugárút, amikor már visszafelé, az Örs felé halad.

 6. Szofter – Az, hogy elsőajtós-e egy viszonylat több szempontból is fontos. Vannak utasok mint én is akik elvből kerülik az elsőajtós viszonylatokat. Nem bliccelek, éves bérletem van.

  Az elsőajtós buszoknak rengeteg hátrányuk van, főként a zsúfolt, túlzsúfolt viszonylatoknak (pl.204) elsősorban a nyári hőségben.

  _______________________________________________________________

  Szofter- amit leírsz az tipikusan BKK válasz. Igen a BKK betartja a vonatkozó szabályozást azzal, hogy a megállóban a menetrendi tájékoztatón jelzi, hogy a viszonylat elsőajtós, DE te hányszor nézted meg a táblát??

  Én a Váci úton rendszeresen szállok fel olyan megállóban ahol megáll elsőajtós csuklós, összajtós csuklós, elsőajtós szóló. Ebben a megállóban az utasok egyrészének mindegy, hogy melyik buszra száll fel, mert a metróig mindegyik elviszi és bizony mindenki a zebra felől fut a buszra , azt HÁTULRÓL megközelítve. Hátul csak a szám látszik! A Zebra túloldaláról csak a bal oldali számkijelző látszik ! Bármilyen felirat lehet a busz homlokkijelzőjén azt nem látod.

  Igaza van a BKK-nak abban, hogy a menetrendi tájékoztatón megnézheted és a busz homlokkijelzőjén elolvashatod, de ennek feltétele, hogy az utas a megállóban várakozzon és nézegesse a menetrendeket, valamint célszerű ha a busz a megállóba beérkezése előtt még megáll egy piros lámpánál is, hogy biztosan legyen idő a homlokkijelző lapozását kivárni… Ugye te is tudod, hogy ez nem életszerű!

  A FIX MATRICA már egyszer megbukott, mert a buszokat nem mindig ugyanarra a viszonylatra adják ki. Bármikor átrendelhetik pótlásra vagy másik vonalra. Ezért szükséges a rugalmas jelölés.

  A 32-es busz kijelzőjén az Örs Vezér terénél már az Árpád híd felirat látható (ellenkező irány). Igaz Bemondani ugyanitt meg Finommechanikát szokott a FUTÁR, majd pár másodperc szünet és rájön, hogy Örs vezér tere.

 7. Én személy szerint rendszeresen megnézem a táblát, mert kiváncsi vagyok, hogy 2 vagy 10 perc múlva jön-e a busz (attól függően foglalom el magam a várakozás idejére), illetve, ha több járat is arra megy, amerre én szeretnék, akkor azt ellenőrzöm, hogy melyik jön előbb. Ezeknek indulás előtt utánanézni sokszor nincs időm, amikor van, akkor meg általában kedvem nincs.

  Persze megértem, hogy mások nem nézik a táblát, de éppen ezért javasoltam a matricát. Ha a matricás rendszer nem működik a buszok “likviditása” miatt, akkor meg bármikor leszedhető táblákat kell rakni az ajtókra, a végeredmény szempontjából teljesen mindegy. Ezt látják azok is, akik hátulról sietnek a buszhoz – még mielőtt eszeveszetten nekiállnának nyomkodni az ajtónyitót, észreveszik a bazi nagy sárga táblát az ajtón, hogy felszállás az első ajtón. Sőt, akár a bal oldali ablakra és a busz hátuljára is lehet ilyet rakni, ha ennyire ezen múlik a lelki békéd, de a viszonylatszámos jelzéshez túlontúl sok járatot kellene átnevezni. Még egyszer, lassabban: az összes első ajtósat (beleértve az éjszakai járatokat is) és az összes, jelenleg betűjeles járatot. Rengeteg új viszonylatjelző tábla, rengeteg új matrica (metrókon, héveken az ajtók felett pl.), rengeteg új menetrendtábla, ezek pénzbe kerülnek ám. Te pedig bagatell összegeket szoktál sajnálni az angol nyelvű utastájékoztatásra, nem hiszem el, hogy jónak látod ebbe temetni a pénzt.

 8. Szofter- én még mindig ezt látom a leg költséghatékonyabb megoldásnak és leg rugalmasabb megoldásnak.

  Az áthelyezhető táblákat már egy éve is támogattam, de a BKK a FUTÁR keretein belül szeretné megoldani ezt a létező problémát.

  Ami a viszonylatszámozás költségeit illeti. A BKK egy hónap alatt 20-30 megállót nevez át. Az elmúlt egy évben kevesebb a meg nem változtatott megállónév, mint a megváltoztatott. A hagyományos táblák futószalagon készülnek a villamospótló buszok miatt, amelyek hetente más útvonalon közlekednek a felújítási munkálatok miatt. Ezekhez természetesen új menetrendeket is nyomtatnak, minden megállóba. Mindezt összegezve a költség nem is olyan nagy.

 9. Én A-val jelölném, mégpedig a következő okból. Egyrészt az első ajtós buszok jelentős részben betétjáratok, vagyis egy idő után a két kategória fedni fogja egymást. Az “A” eddig is olyan járatot jelentett, ami valamiben más mint a csak számos kollégája. Ezenkívül pedig allergiás vagyok arra, hogy a fogaskerekűt villamosnak (úgymint Strassenbahn, Streetcar) a kisföldalattit meg metrónak titulálják. (ez utóbbit persze lehetne, ha Magyarországon nem a nehézmetró jelentené a metrót az emberek fejében, és nem csak azért minősítenék az egyébként a villamoshálózatba illeszkedő földalattit metrónak, hogy “a Bécsben hány metró van” egyoldalú versenyt fussák) ) Nem kell ez a hülye uniformizálás. Ennyi erővel a sikló is lehetne H16A, mint a 16-os busz vasúti betétjárata. Szóval szerintem szerintem a földalatti legyen FAV a fogas meg F jelű villamos ha annyira akarják ezt a villamos titulust. Inkább örülni kéne, hogy Budapesten a magleven kívül kb az összes városi közlekedési eszköz megtalálható valamilyen formában (busz, troli, villamos, metró, vasút, light rail fogas, sikló, hajó) és nem eltakarni.

 10. A BKK megint megcsinálta. A 200E járaton a célállomáson kívül a “felszállás az első ajtón” és a “front-door boarding only” feliratok is megjelennek.

  1. XYZ – ez már megy így egy ideje. A gond az, hogy célállomás és az elsőajtós felszállás váltakozva jelenik meg és nem egyszerre, valamint az, hogy aki hátulról érkezik az nem látja a feliratot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .