Kelenföld vasútállomás

mavSzeretném leszögezni, hogy örömmel tapasztaltam, mekkora fejlődést okozott a négyes metró kelenföldi végállomásának átadása Budapest vasúti közlekedésében. A metróval egy időben átadott tágas aluljárórendszer Kelenföld vasútállomást Budapest első teljesen akadálymentes vasúti megállóhelyévé tette és a Volán , valamint a BKK buszvégállomása miatt, igazi intermodáslis csomóponttá alakul. Tudomásom szerint Budapesten ez az egyetlen olyan állomás ahol az elővárosi vonatokból szintben lehet kiszállni. Minden vágány elérhető mozgólépcsővel és lifttel is. Az aluljáróból a metró szintén  elérhető  segítség nélkül, liftekkel. Ez hatalmas előrelépés, nem csak a mozgáskorlátozottaknak, de az időseknek, vagy a nagyobb csomagokkal utazóknak is. Az aluljáróban megtalálható utastájékoztató, elektronikus táblák segítségével könnyű megtalálni  vonatunk indulását, érkezését. A metróba több lejáraton keresztül is eljutunk. BKK jegyet bérletet több automatából is tudunk váltani, vagy elmehetünk a BKK hatalmas alapterületű 21. századi színvonalú utasközpontjába, ahol kényelmesen ülve várhatjuk meg amíg az ügyfélhívó rendszer a pulthoz szólít minket és megvehetjük bérletünket, vagy jegyünket, de utazási információkat, térképeket is kaphatunk. Úgy néz ki a BKK tudatosan készült fel az új közlekedési csomópont átadására.

Van egy dolog, amit viszont nem értek. Az aluljáró tényleg nagyon széles és tágas, hiszen a metró mozgólépcsői is az aluljáró közepéről indulnak, annak tengelyében vannak elhelyezve.kelenfeld Ennek ellenére az aluljáróban nincs MÁV jegypénztár.  A vasútállomásra az utasok nagy része metróval érkezik, tehát a vágányok alatti aluljáróba lép , ahonnan a vágányokhoz közvetlenül el tud jutni. Jegypénztár, viszont csak a régi felvételi épületben van, amely csak kerülővel érhető el. Zavaró a két párhuzamos aluljáró is. Tudom, hogy folyamatos az építkezés, de amíg nem készül el a teljes intermodális csomópont, nem lehetne az új aluljáróban elhelyezni egy-két pénztárt? Van bőven hely ennek kialakítására és sok utasnak segítene, főként az időseknek, aki idegenkednek az automaták használatától. Sajnos épp az idős, nehezen mozgó utasok kényszerülnek lépcsőzésre. Bízom benne, hogy ezt a problémát a MÁV is látja és megpróbálja orvosolni.

Lássunk gyakorlati példát arra, milyen előnyökkel jár Kelenföldig utazni.keleti A MÁV kilométerekben határozza meg a jegyárakat. Ezzel , ha valaki jó útvonalat választ, pénzt is meg lehet takarítani. Tegyük fel, hogy valaki Komáromból utazik Vácra. Ehhez Budapesten át kell szállnia. Az átszálláshoz mindenképpen minimum 1 vonaljegyre szüksége lesz. Komárom felől a vonatok vagy a Déli, vagy a Keleti pályaudvarra érkeznek, míg Vác felé a Nyugati pályaudvarról indulnak. Komárom-Kelenföld viszonylatában a jegy 1680 Ft, míg Komárom-Budapest szakaszra ugyanez 1860 Ft. Itt máris megtakarítottunk 180 forintot, ami több mint a gyorsvonati pótdíj (150 Ft) ugyanerre a szakaszra.

Most nézzük, hogy állunk időben.kelenfoldbudapestEhhez hozzá kell adni a megállóig való eljutás nem rövid távját is.   Amennyiben Kelenföldön szállunk le a vonatról, úgy a vágányok alatt azonnal a metróba jutunk és Kálvin téri átszállással (M4+M3)  11 perc alatt a Nyugati pályaudvaron vagyunk a vágányok alatt. Időben és főként gyaloglásban nagy a megtakarítás, valamint némi apró is marad a zsebünkben.

Kép: BKK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .