Kamerák a buszokon

kameraA tegnapi nap híre, hogy  többszöri nekifutásra a BKK úgy döntött, hogy az utasokat figyelő kamerás rendszert telepít járműveire a rongálások megelőzése céljából. A rögzített felvételeket 16 napig őrizhetik meg.  Elsőként a nagykörúti villamosokra kerül megfigyelőrendszer. Mivel nem ez a BKK illetve elődje a BKV első ilyen jellegű kezdeményezése, én elég szkeptikusan  várom a mindennapi tapasztalatokat. Miért? Több újonnan beszerzett használt járművön is van hasonló rendszer, de az utaspanaszok kivizsgálása során még egyszer sem tudott a Bkk videofelvételt bemutatni, tehát feltételezhetően ezek a rendszerek működésképtelenek, vagy nincs személyzet ezek megfelelő üzemeltetésére. A másik ok amiért nem bízom a rendszer gyakorlati hasznában az a tény, hogy a kamerák mindent rögzítenek a járműveken és elméletben alkalmasak lesznek a dolgozók munkavégzésének az ellenőrzésére is, így a BKK ellenőrei nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, hiszen ők az utasokat nem korlátozhatják szabad mozgásukban. Pillanatnyilag gyakori, hogy a jegy nélkül utazót megpróbálják pl. körbezárással akadályozni a helyszín elhagyását. Ezt a megfigyelőrendszer bevezetése után már nem tehetik meg, mert  az utas feljelentése alapján a videofelvételt, mint bizonyítékot ki kell adni a vizsgálóhatóság felé. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy utaspanaszok esetén a helyszín kamerái épp karbantartás alatt lesznek. Van még egy szabály amellyel a BKK teljesen jogszerűen vissza tud majd élni, ha érdekei úgy kívánják. Ez a felvételek 16. naponkénti kötelező megsemmisítése. Ezt nagy valószínűséggel automatikus törléssel vagy folyamatos felülírással  oldják majd meg. A fogyasztó , esetünkben utas panaszaira a törvény értelmében 30 napon belül kell írásban válaszolni. Magyarul, az utaspanasz kivizsgálására jogszerűen az automatikus felvételtörlés után kerülhet sor amikor mint eddig az érintett dolgozó szóbeli nyilatkozatára hivatkozik majd a szolgáltató.

terigyelo_kamLegyünk jóhiszeműek.  Bízzunk abban , hogy a szolgáltató egyenlő mértékben fogja a felvételeket  felhasználni az utasok és saját érdekei érvényesítésére. Egy ilyen rendszer jó szolgálatot tehet a munkafegyelem javításában, hiszen mindent rögzít. Természetesen a járművezetők is ellenérdekeltek lesznek, mert az eddigi ismeretlen módon keletkezett rongálásokról is kiderülhet, hogy a járművezető látta azt de nem akadályozta meg. Az elsőajtózás kapcsán bevezetett jegyárusítás miatt célszerű a vezetőfülke pénzforgalmának figyelemmel követése is egy kamerával, ami azzal jár, hogy a vezető minden mozdulata rögzítésre kerülhet. Én természetesen egyetértek a kamerák elhelyezésével de tudom, milyen terhet jelent a folyamatos megfigyelés a dolgozóknak. Néhányan ezt nem tudják elviselni és  inkább önként más munkahelyet keresnek.

Az utolsó indok ami miatt kicsit másként figyelem a terveket, az a járművek műszaki állapota! Egy olyan  szolgáltatónál ahol a buszok beáznak, a metrók rozsdásak és még a trolipótlót is pótolják mi garantálja, hogy a kamerákat és az adatrögzítőt rendszeresen karbantartják majd? Ez számomra  a legkevésbé hihető.

A bkv-figyelő bejegyzése 2008-ból, amikor egy Ikarus kapott kamerákat, mint a képen is látszik. A kamerák azóta nem működnek. A 9-es vonalán szoktam találkozni a bekamerázott  járművel. Kép:  Bkv-Figyelő

2 hozzászólás érkezett ehhez : “Kamerák a buszokon

  1. Hol lehet megnézni felvételeket nagyon fontos iratokat es egy telefont hagytunk utas jobb parosülésen hatul 21A buszon 11-12 ora magassagaban 2019. Július 4 ei napon történt ahogy leszálltunk a buszrol utana kb félóra mulva visszaszaladtunk bussz mar sehol nem volt széll k es norma fa kozott normafanál hagytuk ottpontosan tudjuk. Gyerekek kiabálása zavart meg!

    1. Érdemes előbb telefonon, majd írásban is elküldeni a kérést a BKK felé.
      Telefonszám (Call Center): +36 1 3 255 255

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .