Jelölések BKK módra

elsoajto_ujEgyre jobban érzem úgy, hogy a BKK munkatársai nem Budapeste élnek, hanem egy másik bolygón, ahol ritkán találkoznak hétköznapi emberekkel. Miért? Egyre több olyan újítást vezetnek be, amelyekben nem igazán találok logikát. Itt a legújabb. Zöld alapon egy repülőgépre emlékeztető nyíl, amely felfelé mutat. Őszíntén megnézném, hogy mi jutna a BKK munkatársainak az eszébe erről a jelölésről, abban az esetben, ha ezzel külföldön és kiegészítő szöveg nélkül találkoznak. Természetesen megfelelő információkkal rendelkezve kikövetkeztethető, hogy mit is akart kifejezni az alkotó, de még véletlenül sem mondható egyértelműnek. Mit is cserélt le erre a szimbólumra a BKK? Egy autóbusz képét, amely két hátsó ajtaja piros, behajtani tilos táblával és az első ajtaja zöld egy nyíllal.  Most őszintén melyik az egyértelműbb jelölés ?

elsoajto_regiA szimbólumok használata azért terjedt el a világon, mert nyelvismeret nélkül is képesek fontos információkat átadni. Ezt  – én úgy látom – a BKK nem igazán érti. Ami még rosszabb az egészben, az az a tény, hogy a felfelé mutató nyilat kishazánkban egy város közlekedési vállalata már alkalmazza az ÖSSZAJTÓS felszállás jelölésére.  Tehát sikerült egy olyan jelölést megalkotni, amely nemcsak a külföldiek számára értelmezhetetlen, de a hazai, vidéki utasok egy nagyobb csoportját kimondottan meg is tévesztheti. Olyan jelöléseket kéne alkalmazni, amelyek nem igényelnek szöveges kiegészítést, mert egy pillantásra egyértelműek.

miskolc ha világít a nyíl, minden ajtón fel lehet szállniMivel a BKK még mindig nem jelöli az elsőajtós buszokat, így sokan megszoktuk, hogy a megállóba érkezve a menetrendi táblára tekintve egy nagy SÁRGA FOLTOT  keresünk. Már ezt biztos pontot is sikerült a BKK szakembereinek megszüntetniük. Ennyit az egységesítésről meg az egyértelmű utastájékoztatásról.  Most őszintén, senkinek nem tűnik fel, hogy milyen átgondolatlan “újításokat” vezet be a BKK az adófizetők és az utasok pénzén?  Ez is jó példa arra, hogy egy problémát, hogy lehet a megoldás helyett még jobban bonyolítani.  Van még egy apró észrevételem, A megállói menetrendeken túl hangsúlyosra sikerültek az új jelölések. Szívesen várom a BKK véleményét is a témával kapcsolatban.

17 hozzászólás érkezett ehhez : “Jelölések BKK módra

 1. Azt nem értem, miért nem jutott senkinek az eszébe a legegyszerűbb megoldás.

  Fogom a viszonylatszámot, és ha elsőajtós, elé teszek egy X jelet. Lekommunikálom, hogy minden, ami X jellel kezdődik, az elsőajtós. Puff, probléma megoldva.

  Még az időszakos elsőajtózás problémját is megoldja. Lásd: 74-es troli. Csak hétvégén elsőajtós. Plusz egy viszonylat, ez igaz, de ez legyen a legnagyobb gond. Kiírom, hétvégén az X74 jár helyette, ami elsőajtós.

  Nem tudom, ezt a tippet hol olvastam, lehet, hogy itt. Az biztos, hogy minden gondot megoldana. Leszámítva a magából az elsőajtózás tényéből adódó problémákat.

  1. Én az F – front door, használatát javasoltam.

   Az X több helyen mentesítő, pótló járat jelölésére szolgál!

   Az elsőajtózás legnagyobb problémája hogy nem feltűnő és mára rengeteg variáció alakult ki: mindig elsőajtós, hétvégén elsőajtós, a nap bizonyos óráiban elsőajtós.
   Egy gyors átszállásnál, hátulról érkezve nemlátod, hogí a jármű elsőajtós.

   Az F akkor okoz gondot, ha a viszonylat eredrtileg betétjárat pl A.

 2. Az F is működik, igen. Másik poszt alatt már tárgyaltuk a betűk széles választékát 🙂

  A betűjel minden variációt megold. Amikor a vonal elsőajtós, eléteszed az F betűt, és le van tudva. Olyan vonal azért nincs, hála az égnek, ahol pl. minden második jármű elsőajtós. Ha pedig a viszonylat száma jelzi az elsőajtós rendet, akkor az minden irányból elég látványos. Ha az F betűt nem látom, akkor jó eséllyel magát a számot se.

  1. A felvetésed logikus, de én nem a felszállási rendet jelölném, hanem magát az elsőajtós viszonylatot. Pl 70 összajtós 70F elsőajtós

 3. Én is a viszonylatra értettem 🙂 Én az elejére tenném, F70. Ha azt akarod, hogy jól lássák, az elejére kell rakni (a 16A tanulsága, és ami ott működik, az mindenhol máshol is fog).

  1. Ez íhy van csak egy F16A elég bonyolult kód ☺

   Tény egy 16AF sem jobb én ilyenkor inkább 17F re szavaznék, de a 17 meg már foglalt..A 160F is foglalt..

   1. Az A helyett is ki kell akkor valamit találni. Bár szerintem az F16A mint viszonylatszám (a példa kedvéért, mivel a 16A pont összajtós), még mindig nem a legrosszabb megoldás.

    Elsőre furán hat, ez tény, de szerintem a népek tudnák értelmezni.
    Ha pedig külföldi szemmel nézed, az őket érintő járatok között nem sok elsőajtós viszonylatnak van betétjárata. Sőt, ahogy számolom, egyiknek sincs.

     1. Az a betétjáratok miatt bukta. Mondjunk jó példát, ha már kőbányai vagy 🙂 162A. Elsőajtós. Hogy jelölöd? 🙂

      162AF, vagy 162FA? Egyik se jó. Akkor már az F162A még mindig jobb:
      -elsőajtózás a lehető legjobban kiemelve, az A jelzésnek csak a keresztúri irányban van jelentősége
      -a célállomás szintén ott van a kijelzőn, hogy elmegy-e a maglódi Auchanig, vagy csak Keresztúr központig, és mivel az F jelzés ott van, a kijelzőt lapozgatni se kell többé, az úticél végig ott marad

      Az F jelzés eleve járműfüggetlen. Csak bele kell verni az emberek fejébe a jelentését. Viszonylatazonosság sem lehet, mivel a busz/troli/villamos háromszögben évek óta nincs két azonos szám (amit sosem értettem meg, de most itt az előnye).

      1. Én értelek, de te kizárólag a felszállási rendet jelölnéd , míg én egy egy viszonylat típust.

       Idehaza külön jelöljük a táblákon a buszt, villamost, trolit. Ennek lényegében nincs értelme, csak hagyomány. Ezt a hagyományt folytatva jöhetnének létre az F betűs jelölések, külön színnel- kék, sárga, piros már foglalt.
       A te sablonodat követve pl:

       B9 – busz
       V4- villamos
       T80- troli
       M2- metro
       H8- HÉV
       D12- dunai hajó
       F95- elsőajtós busz,troli

       Nekem még mindig túl bonyolult az F74A

 4. Ezt az alábbiak miatt nem tartom jó ötletnek:

  1) Buszt/Villamost/Trolit szükségtelen külön betűvel jelölni ott, ahol nincs két azonos szám.
  2) Ha jobban el akarod különíteni, akkor inkább a cseh módszer (lásd Plzeň: egyszámjegyű – villamos, 10-19 – troli, 20-… – busz). Ez nálunk nem működik, mert Pesten túl magas a viszonylatok között a buszok aránya. Rendszerszintű átszervezés kellene hozzá.
  3) V és T: a magyar nyelvre optimalizál. Már az angolnál félreértéshez vezet, mivel ott a villamos is T-vel kezdődik (tram), ahogy pl. a szláv nyelvekben is (tramváj csehül, hogy mást ne mondjak, náluk ráadásul a vonat V-vel kezdődik, mert VLAK).
  4) A színkód szerepe az, hogy a jármű színe megegyezik a színkódban lévő színnel. Ha ebbe bele akarod illeszteni az elsőajtós buszt és trolit (legyen mondjuk szürke), a logikát csak úgy tarthatod meg, ha az adott jármű tényleg szürke.
  Lefestesz egy csomó buszt/trolit szürkére. Ugyanott tartasz, mint az ajtómatricák idején, csak pár millával többet dobtál ki az ablakon.
  5) Az útvonal a legtöbbeknek többet számít, mint az, hogy milyen jármű viszi oda.
  6) Kevesebbet kell módosítani, ha inkább a betétjárati jelöléseket változtatod meg, és az A jelzésre találsz ki valamit.

  1. Ebben igazad van, de hagyomány Budapesten a járműtípus jelölése.

   Pont ezért tartom jobbnak a 95F jelölést. Az alap viszonylatok számozása sem minden esetben logikus. Pl a 95-ös nem betétjárata a 195-nek? A közés szakaszon egy menetrendi tájékoztatón szerepel a két viszonylat pont úgy mint a 28/28A villamos

   1. Hagyomány, pontosan ezért más színű mind. Nemsokára a metrónak is külön színe lesz, a fehér (mondjuk az annyira pont nem szorul rá). Régen ez is elég volt, az azonos számok ellenére is. Pontosan ezért nincs értelme minden HÉV-nek külön színt adni a menetrendekben.

    Az alapviszonylatok számozásába is lehet logikát vinni. Csak kreativitás kérdése.
    A 95/195-től annyit, hogy a 95-ös volt előbb, ezért minősül az az alapjáratnak. Rengeteg esetben jelzi az 1-es, vagy 2-es előtag a közös követést az alapjárattal, a gond az, hogy ez nem mindenhol van meg (21/121, 30/130, 55/155 és egyebek), sok esetben pl. mert az átszámozás miatt kaptak előjelet, és a fővonal kapta a 2-es előtagot (176-276).

    Az F jel: én kitartok amellett, hogy a számok ELŐTT van a helye. Az egész elsőajtó-jelzés kérdésben az a legnagyobb gond, hogy egy jelzés se elég feltűnő. Te is a viszonylatszám előtt vennéd hamarabb észre.

     1. Van még egy dolog ami most vetődött fel bennem. A kijelzők karakterszáma illetve a karakterméret.
      Az általad felvetett F a szám előtt, szerintem még mindig túl bonyolult, de egyáltalán megjeleníthető-e a hátsó, oldalsó kijelzőkön 5 karakter.
      PL: F254E , F251A, F296A, F241A

      Ezeket a számokat már nagyon nehéz megjegyezni.
      Én inkább azt javasolnám, hogy a betétjáratokat számozzuk át. Miért? Vannak szabad viszonylatszámok ás így az F hátra kerülhet és nem is lépjük túl a ma is használt 4 karaktert.

      pl: 241A lenne 242 és ez már lehetne 242F de akár F242 is.

      Továbbra is megoldandó marad az alacsony számú viszonylatok betétjáratainak jelölése, mivel ott a számok már ütköznek villamosvonalak számaival..

 5. Ezeknél az E jel jóformán meg is szűnhet, mert nincs pl sima 200-as busz. Csak a 98-asnál van gond (F98 és F98E), ahogy néztem.

  Az A már problémásabb, az egész számkiosztást nulláról kellene újraindítani, belevonva a villamosokat és a trolikat is.

  1. Van még egy dolog ami most vetődött fel bennem. A kijelzők karakterszáma illetve a karakterméret.
   Az általad felvetett F a szám előtt, szerintem még mindig túl bonyolult, de egyáltalán megjeleníthető-e a hátsó, oldalsó kijelzőkön 5 karakter.
   PL: F254E , F251A, F296A, F241A
   Ezeket a számokat már nagyon nehéz megjegyezni.
   Én inkább azt javasolnám, hogy a betétjáratokat számozzuk át. Miért? Vannak szabad viszonylatszámok ás így az F hátra kerülhet és nem is lépjük túl a ma is használt 4 karaktert.
   pl: 241A lenne 242 és ez már lehetne 242F de akár F242 is.
   Továbbra is megoldandó marad az alacsony számú viszonylatok betétjáratainak jelölése, mivel ott a számok már ütköznek villamosvonalak számaival..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .