Itt az ideje a rendrakásnak

27Már nem tagadom,  nagyon dühít az a fejetlenség ami a közösségi közlekedés terén egyre jobban terjed Budapesten.  Úgy döntöttem, hogy teszek egy rövid őszi sétát a Citadellán. Hegynek felfelé senki sem szeret gyalogolni, én sem.  Úgy gondoltam a legegyszerűbb az lesz, ha busszal felmegyek és a város felőli oldalon gyalogszerrel jövök vissza a belvárosba.  A Móricz Zsigmond körtéri megállóban már jókora tömeg várta a hegyre tartó 27-es buszt, amikor az begördült a megállóba. Az utasok mindkét nyitott ajtaján keresztül felszálltak és  helyet foglaltak.  Ezt követően a járművezető bezárta az Ikarus 405-ös hátsó ajtaját, majd a FUTÁR-on tárolt, az elsőajtózásra figyelmeztető utastájékoztató szöveget kezdte ismételgetni -feltételezem- azzal a szándékkal, hogy a buszon ülő összes utas egyesével sétáljon el a vezetőfülkéhez és mutassa be jegyét vagy bérletét. Én általában nagyon türelmes ember vagyok, de itt már meg kellett kérdeznem a járművezetőt, hogy miért is nyitotta ki a megállóban az összes (2) ajtót és miért várta meg amíg mindenki felszáll hátul?  Az autóbusz külső kijelzői nem működtek, a szélvédő vezető felőli oldalán volt elhelyezve a viszonylatjelző tábla .   Kérdésemre a járművezető elmondta, hogy a hátsó ajtót az utas nyitotta ki kívülről és nem ő ! Arra a kérdésemre, hogy a megállóba érkezéskor miért az engedélyező gombot nyomta meg az ajtónyitó helyett azt válaszolta, hogy ezen a típuson nincs lehetőség másra. A vezetőfülkében megtalálható volt a régi sárga, elsőajtós felszállásra figyelmeztető  tábla, amely használatát megtiltották- ezzel volt kitámasztva a viszonylatjelző.

Az említett busz vezetőjétől szeretnék elnézést kérni, mert láthatóan megijesztettem amikor leszállás után elkezdtem fényképezni járművét. A kép csak illusztrációként szolgál és járműve rendszámát is az ő védelme érdekében takartam ki. Sajnos tudom, hogy a BKK ilyen esetben a járművezetőt vonja felelősségre, pedig az ebben az esetben nem tehet semmiről. Mivel azt is tudom elmondások alapján , hogy ezt a nem kívánt többletmunkát ingyen végezteti vele a munkáltatója, így még jobban együtt érzek vele. Kérdéseim inkább a BKK felé szólnak.

Tisztelt BKK! Önök, akik folyamatosan az Európai elvárásoknak való megfelelést hangsúlyozzák, hogy vezethetnek be  egy ilyen -véleményem szerint –  átláthatatlan , kiszámíthatatlan és az utasokat megalázó rendszert?  Már sokszor megkérdeztem, de megteszem ismét.

  • Honnan kéne tudnia az utasnak, hogy a megállóba érkező autóbusz, amely nyitott ajtókkal áll a kiindulási állomás kocsiállásán   elsőajtós-e ha járművön semmi sem jelzi, hogy arra csak az első ajtón lehet felszállni?
  • Miért nem lehet az utasok figyelmét felhívni arra, hogy a jármű elsőajtós és ott szálljanak fel a járművek külső hangszóróival?
  • Miért nem lehet mobil, áthelyezhető jelölést használni a hátsó ajtókon – ott nem zavarják a kilátást !
  • Az elsőajtós viszonylatokon miért nem lehet a hátsó ajtók külső nyitását megakadályozni?
  • Az elsőajtós viszonylatokon miért nem lehet erre a célra műszakilag is megfelelő járműveket közlekedtetni?

Szerintem nem én vagyok az egyetlen aki úgy érzi, hogy a BKK szándékosan” szívatja” az utasait és az ilyen átgondolatlan – és véleményem szerint – rosszul kivitelezett megoldásokkal az utasokat és a járművezetőket egymás ellen hangolja. A jól működő közösségi közlekedés mindannyiunk érdeke. Itt az ideje, hogy ne csak az utasnak kelljen tennie ennek érdekében, hanem a szolgáltatónak is szemléletet kéne váltania és tényleg utasbarát szolgáltatóként viselkednie.

Örömmel fogadnám az érintett járművezető vagy kollégái véleményét is az elsőajtózásról, illetve a  BKK részéről megkövetelt előírások, gyakorlatban történő  betarthatóságáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .