Ismét kevesebb ajtó és támaszkodóhely

Ma mutatta be a Budapesti Közlekedési Központ az első új, Budapestre rendelt villamosát. Az első pillantásra feltűnik, hogy az ajtók száma, az eddig használt járműtípusokhoz képest csökkent.  Ezek a járművek- a rövidebb- a nemrég felújított 3-as vonalra kerülnek.  Ezen a vonalon, pillanatnyilag, az eredetileg elővárosi vonatként  készült TW6000 -es, népszerűbb nemükön a hannoveri szerelvények futnak. Ezeket eredetileg elővárosi forgalomra tervezték, erre utal belső elrendezésük is .  A budapesti 3-as villamosvonal egyes szakaszai túlzsúfoltak és az utascsere sok időt vesz igénybe. A villamosok gyakran lekésik a szabad jelzést a lassú utascsere miatt. Egy ilyen vonalra célszerű olyan járműveket beszerezni, amelyek segítik a gyors utascserét. Ezt támogatja az EU is. Én úgy látom, hogy ezek az új szerelvények inkább csökkentik az utascsere sebességét és belső elrendezésük sem a legoptimálisabb.  Hasonlítsunk össze alapvető adatokat.

  TW6000 Tátra (csatolt)  CAF
A szerelvény hossza  28 méter  30 méter   34 méter
Ajtószám oldalanként  5 db  6 db   4 db
 Ülőhelyek száma  46 db   56 db  (28+28)   46 db
Állóhelyek száma  104 fő  124 fő  (62+62)  154 fő
Férőhely összesen 150 fő   200 fő  200  fő

 

A fenti táblázatból jól látszik, hogy az eddig közlekedő TW600 villamosok 150 fő szállítására készültek és az utascserére 5 ajtóval szerelték fel azokat. Az elővárosi vonalakon általában több idő van az utascserére, mint a városi forgalomban. Ennek ellenére az új CAF villamos 200 fő szállítását és gyors utascseréjét a megrendelő BKK elegendőnek tartja kevesebb, 4 ajtóval biztosítani.  Én ezt nagyon meggondolatlan lépésnek látom, főleg annak tudatában, hogy a legközelebbi fővárosban már a szóló autóbuszokat is 4 utasajtóval rendelik az utascsere gyorsításának érdekében.

A CAF villamosok befogadóképessége -a hozzáférhető adatok alapján- megegyezik a jól ismert csatolt, két kocsiból álló TÁTRA szerelvények kapacitásával. Mindkettő 200 utas befogadását teszi lehetővé, de a TÁTRA  villamosok az utascserét 6 míg az új villamosok 4 ajtón bonyolítják majd! Csak nekem tűnik fel ez az aránytalanság?

Nézzük mi okozza leggyakrabban a villamosok feltorlódását. Szerintem meg tudják erősíteni a villamosvezetők, azt a megfigyelésemet, hogy a legtöbb esetben az utascsere elhúzódása miatt lekésett szabad jelzés- megállóban ragadás- miatt alakulnak ki a késések . Az utascserét a jól elosztott és tágas ajtók segítik elő a legjobban.  Az új villamos nagyobb utasszám mellet kevesebb ajtóval és ajtó nélküli szakaszokkal is rendelkezik. Én ezt nem tartom optimális megoldásnak.

A belső teret elnézve azonnal szembetűnik a teljesen kihasználatlan csukló. A TW600 villamos esetében egy csuklóelemben 6 utas támaszkodhat anélkül, hogy akadályozná az áthaladást.  A csuklós autóbuszok, csukló részében 4 en támaszkodhatnak és még általában 4 utas állhat kapaszkodva a többiek zavarása nélkül. Az új CAF villamos rossz csuklókialakítása miatt ez a rész teljesen kihasználatlan lesz.  Mint mindig a BKK megfeledkezik a soha le nem ülő, támaszkodó utasokról. A képeket elnézve egy támaszkodó hely van az ajtókon kívüli térben. Aki gyakran utazik, az biztosan megfigyelte, hogy a villamosok és a metrók ajtajainak támaszkodva rengetegen utaznak. a megállóba beálló villamosok, metrók esetén, szinte minden „szemközti ajtóban” támaszkodnak utasok. Ők nincsenek kevesen és a BKK rendszeresen megfeledkezik róluk.  Miután a 3-as villamos vonalán is sikerült kialakítani olyan megállót ahol az ellentétes oldali ajtó nyílik, problémát fog okozni a kevés ajtó és a tágas ajtók körüli térben összpontosult utasok száma.  Az Alsom metrókocsik esetében a BKK fejlesztésként mutatja be a két egymással szemközt lévő ajtó közé beállított körbeállható kapaszkodót, amely egy ennyire kevés ajtóval megépített villamos esetében nagymértékben akadályozza az utascserét.  A BKK panaszkodik amiért az utasok az ajtóknál összpontosulnak, de eközben épp ő rendel olyan kialakítású járműveket amelyek elősegítik a dugók kialakulását.

Frissítés: 2015. február 8.

Sokan támadtak rám azzal, hogy hová férne még el ajtó a villamoson, meg hogy teljesen megvalósíthatatlan, hogy 4 ajtó helyett 6 legyen a villamoson. A megoldás egyszerű a modul közepéről a két szélére kell helyezni az ajtókat. Íme, lássatok csodát a nantes-i CAF Urbino 3 hossza 36 méter és 6 darab kétszárnyas ajtaja van mindkét oldalon.

Kép: BKK

14 hozzászólás a következőhöz: “Ismét kevesebb ajtó és támaszkodóhely

 1. Debrecenben az ugyanilyen villamosoknál így vannak elrendezve az ajtók és az ülések:
  http://kepfeltoltes.hu/150206/CAF__l_sek_www.kepfeltoltes.hu_.png
  Sokkal jobb!
  Viszont Budapesten szintén elkövették azt a hibát, hogy esztétikai okokból kevesebb kapaszkodót szerelnek fel. Ez azt jelenti, hogy a csuklóban csak oldalt vannak kapaszkodók, de ha a villamos tele van, és én nem akarok 2 emberen átnyúlni, akkor csak az igen alacsonyan lévő belső burkolatban kapaszkodhatok. Én a 175 cm-es magasságommal kényelmesen elérem a csukló felső gumiborítását, de sokan nem! Nekik csak a fülük marad meg kapaszkodásra.
  Én kékkel jelöltem be a szükséges kapaszkodókat:
  http://kepfeltoltes.hu/150206/CAF_kapaszkod__www.kepfeltoltes.hu_.png
  Alaposabban végignézve a pesti változatot a kékkel általam berajzolt kapaszkodók hiánya miatt biztosan lesznek problémák:
  http://kepfeltoltes.hu/150206/771789222CAF_kapaszkod__www.kepfeltoltes.hu_.png
  _______
  És végül Bécs, ahol szintén normálisabb utastérrel rendelik meg a villamosokat:
  http://www.regionalbahn.hu/2015/02/bombardier-flexity-wien.html

  1. Egy Debreceni – Ezek az első benyomásaim voltak. A belső elrendezés és a kapaszkodók elhelyezkedésével annyira nem foglalkoztam. Elsősorban a nagyon kevés ajtó zavar és az, hogy az ajtók elé kapaszkodókat szereltek, mint a metrón. Ezek hatalmas akadályt fognak jelenteni. Mindenki meg fog állni az ajtóban, mert csak ott lehet kapaszkodni. A villamos két oldalajtaja közé nem volna szabad akadálypályát építeni. Ez villamos , ahol sokan utaznak 2-3 megállót.
   Igaz, hogy a 3-es villamos vonalán összesen 3 középperonos megálló van, de az utasok még mindig nem szokták meg ezeket. A FUTÁR sem figyelmezteti automatikusan az leszállni készülőket, hogy az ellentétes oldali ajtó lesz a megállóban nyitható.
   Bécsben- az elősző villamosoknál üléseket vettek ki, hogy nagyobb állóhelyes teret alakítsanak ki. Budapesten is rengeteg az állva 2-3 megállót utazó. Az ülések közötti szűk térben kevesen szeretnek állni, mivel akaratlanul is hozzáérnek egy a közelükben szintén állva utazónak. Arról nem is beszélve, hogy pl.a Combino esetében komoly akadályt képeznek az ülések között álló utasok..
   Bécsben egyszerűbb elhelyezni a babakocsis, kerekesszékes helyeket, mivel ott egyirányú villmosok közlekednek, míg BUDAPESTEN mindkét oldalon ajtók vannak.

 2. Az adatokat elnézve nem tudom, hogy mi lehetett az oka annak, hogy ilyen kevés az ajtó, ha már ez a probléma. Esetleg az, hogy minél kevesebb a mozgó alkatrész, annál kevesebb a meghibásodási lehetőség, de ez erőltetett.
  Az utascserét valóban hátráltatja a kevés ajtó. Ellenben a szintbeli kialakítás meg segíti.
  Megjegyzem, Csehország sok városában is egyirányú villamosok vannak. Ezeknek azonban van egy nagy hátránya: nem lehet menetközben vagy kis helyen visszafordítani őket, hanem egy nagyobb fordulókörre van szükségük, kb mint ami az 59-es villamos végállomásán van.

  1. mig8 – ilyen villamost rendelt Vitézy.
   Abban igazad van, hogy a szintbeli be- és kiszállás gyorsítja az utascserét a lépcsőmászáshoz képest, de elfelejted, hogy az új villamos kapacitása 50 fővel nagyobb, ami a csúcsidőszakban még mindig túlterheltséget okoz. Igaz a zsúfoltság egyik okát az egyenletlen követést már rég meg lehetett volna oldani, ha lett volna akarat. Az Örs vezér terén rendszeresen találkozom azzal, hogy a kőbányai oldalra érkező 3-as villamossal egy időben áll be a zuglói oldali megállóba a 62A. Az Örs lényegében végállomás, mivel az utasok itt majdnem teljesen kicserélődnek -Zuglóból és Kőbányáról is a metróhoz/metrótól utaznak- így a második ként érkező villamos kb 20% kihasználtsággal indul tovább Kőbánya felé. Amennyiben egyenletes lenne a követés akkor mindkét villamos egyenletesen 70% körüli kihasználtsággal közlekedne. Az utasok az egyenletesebb követés miatt kevesebbet várnának és a villamosok sem konvojban közlekednének.

 3. KÖZLEKEDÉS Az első mondatod rosszindulat. Nem egyszemélyben VD döntött a villamosok felől. Látta egy bírálóbizottság minimum és jóváhagyta. Lehet, hogy VD kezdeményezte, de lesznek még rajta kívül mások is, akik benne voltak. Neked pedig nem kéne indulatoskodni, nem vezet jóra.Rosszindulatot szül, pedig szerintem te annál okosabb vagy, semmint hagynád, hogy vmi elhomályosítsa a tisztánlátásodat.
  Már korábban mondtam, hogy nem tudom megítélni, h hány ajtó kellene. Lehetséges, hogy a gyorsabb utascsere ellenére is kéne még legalább 1 pár ajtó. Az egyenetlen követést illetően teljesen igazad van, nettó butaság ilyet bennehagyni a rendszerben.

  1. Mig8- Ugye te sem gondoltad komolyan, hogy hagyott bárkit is dönteni, bármiben? Beszélgess el volt kollégáival..
   Az ajtószám még nagyobb probléma lesz az 1-es vonalon. Majd lehet szidni az ajtóban álló utasokat, miközben a megrendelő kért olyan járművet, amely úgy van kialakítva, hogy az utas ott álljon meg.

 4. KÖZLEKEDÉS Én nem ismerem a döntési folyamatokat a közlekedési szakmában. De ahogy ekkora pénz van, ott nehezen hihető, hogy bárki kénye-kedve szerint vásárolgasson. Főleg ha nem a saját pénzéből teszi.
  De tkp már mindegy. A szerződés megköttetett, a CAF már épít, VD meg ment a levesbe. Innen már nehéz módosítani.

  1. MIG8 – Még nincsenek készen a villamosok és azokat nem vette át senki.. Érdemes lenne elgondolkodni az el,nem készült szerelvények módosításán. Ugye emlékszel rá, hogy felmentést kellett kérni a villamosokra épp az alacsony ajtószám miatt (VEKE). A magyar előírásoknak nem felel meg. Tegnapi hír, hogy Budapest 500 milliárd forinthoz juthat, tehát akár további villamosok megrendelése is esélyes lehet, hiszen ez a 47 csak csepp a tengerben, főként ha a GANZ kocsik számát nézed (133 darab ebből 30 korszerűsített), amelyekben még fűtés sincs és a BKK évek óta szeretné lecserélni őket.
   Természetesen a hármas metró a prioritás.

 5. KÖZLEKEDÉS Igen, az valóban egy jó gondolat, hogy a még el nem készült kocsik esetében módosítást kérjünk, ha az szükséges. Két kérdést kell csak megfelelni: 1. kellően alá tudjuk-e támasztani a módosítás szükségességét? 2. Ki fizeti meg a módosítás költségeit?
  Arra az 500 mrd-re nem biztos, hogy alapozni kéne. Egyrészt, mert erősen függő játszma, hogy mire lehet felhasználni. Másrészt, mert vannak, lehetnek sürgetőbb feladatok is. Ha megnézed a VEKE honlapját, ők akár az összeg dupláját is simán el tudnák költeni. És mindegyik feladat sürgős és fontosabb, mint az ajtók számának kérdése.

  1. MIG8- Az összeg kapcsán arra céloztam, hogy lehetőségünk nyílhat még több új villamost beszerezni. A CAF rendelésénél épp a VEKE hívta fel a figyelmet arra, hogy a Hungárián egy a mai Combinonál hosszabb villamos fog közlekedni, a Combinonál kevesebb ajtóval, ami nem túl logikus lépés.
   A VEKE írta még anno, hogy a magyar szabványnak sem felel meg az ajtószám, ezért felmentést kell kérni, tehát a megrendelőnek -véleményem szerint – tisztában kellett, hogy legyen az ajtószám körüli problémával.
   A CAF szerződésben van 87 darab opvócionálisan rendelhető villamos

  1. Kalef- Ezt a villamost több város is megrendelte, több ajtóval.
   Nem volna szabad elfelejteni, hogy a tendert a BKK írta ki! Olyan pályázó indulhat, amelyik teljesíteni tudja a kiíró által támasztott feltételeket. Ha nem volt olyan feltétel, hogy nem lehet 6 ajtónál kevesebb, hibázott a kiíró.
   Az én véleményem az, hogy egyszerűen elfelejtették a kiírásban feltüntetni ezt.
   Egy kép arra, hogy a középső elemeket lehet 2 ajtóval is rendelni : KATTINTS a KÉPÉRT
   Egy másik kép a CAF honlapjáról KATTINT A KÉPÉRT
   Nézd meg ezt a videot. Elöl dupla, majd szakaszonként dulpa és hátsó dupla : Kattints a videóért!
   Ugye hogy elfér a 6 ajtó : Kattints a videóért
   Prágában 4 ajtó egy szóló autóbuszon van. Budapesten egy 34 méter hosszú 3 autóbusznyi utast szállító villamoson lesz . Ezen érdemes elgondolkodni.
   Prágában épp most változtatnak a villamosok belsőterén és fényezésén. Már megrendelt szerelvényekről van szó : CIKKÉRT KATTINT !

  2. Debrecenben is elfért rajta több ajtó!
   http://kepfeltoltes.hu/150209/CAF_ajt__www.kepfeltoltes.hu_.png
   http://www.dkv.hu/gthumb/gallery-large/2821/51e0399b482b1e1ab0caba4b9c7461dd3a72881b.jpg
   Én viszont azt nem értem, hogy miért nem képes együttműködni két magyar közlekedési vállalat! A DKV-nak nyilván vannak tapasztalatai, de a BKK tojik rá… Na egy kicsit is érdekelte volna őket tudhatnák, hogy a debreceni verzióban is épp, hogy elég az ajtószám!

   1. Egy Debreceni – A debreceni villamos a legelterjedtebb változata a két végén fél ajtóval-egy szárny. Ezt én nem javasolnám, de a Nantes-i villamosok 6 dupla ajtóval rendelkeznek. Csak akarat kérdése az egész.
    Az 500 milliárd plusz forrásból lehívható lenne a 87 darab opció is, bármilyen változatban. Ott ugyanis nincs megkötés a darabszámon kívül. Lehetnek rövidebbek, hosszabbak, sőt felsővezeték nélküliek is a parlament miatt. Én az egész dunapartot felsővezeték nélkülivel szolgálnám ki-tudom rengetegbe-kerülne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük