Indul a BKK mobiljegy

5 hozzászólás érkezett ehhez : “Indul a BKK mobiljegy

 1. Erre miért kellett külön app? Miért nem lehetett a FUTÁR-ba integrálni?

  Abban benne vannak a járat forgalmi adatai, a rendszámtól a forgalmi helyzetig. Ugyanígy a trolik és a villamosok pályaszáma is. Ha a QR-kódba a jármű azonosítóját tápláljuk be, a FUTÁR alapján könnyű megnézni, érvényes-e a jegy az adott buszra. Mobilon FUTÁRt úgyse használ az, akinek nincs mobilnete. Ez esetben a mozgóképnek is ugrania kell, mert az utas a megfelelő infókat nem fogja annyira előre látni, hogy előre megszerkeszthessen egy hamis mobiljegyet, időbélyegzővel, meg mindennel. Különösen, ha az ellenőr is QR-kódot olvas le.

  Ez a későbbi módosításokat is megkönnyítené. Ha megvan az átállás az időalapú jegyre, a FUTÁR a forgalmi adatokból utd menetrendi érvényességet is számolni, mint a pozsonyi rendszer.

  Persze, amíg a

  1. Laikus megfigyelő- Nem elérhető műszaki tartalom, így nehéz válaszolni arra, hogy kapcsolódik-e a FUTÁR-hoz.
   Mivel statikus adatot tartalmazhat a QR kód, így feltételezem, hogy ez a rendszám, pályaszám lesz. Ez a legegyszerűbb olyan adat amely alapján meg lehet állapítani, hogy a felmutatott jegy arra a járműre érvényes-e.
   Természetesen nem okoz gondot egy online rendszerben a rendszám alapján megállapítani a jármű aktuális helyét, menetirányát, de ennek feltétele a világháló használata.
   Az elsőajtózás kapcsán felmutatandó kép ugyan megoldható offline is, de feltételezem itt is inkább egy online megoldást választ a BKK.

   Megjelent, hogy a jegyvásárlás lehetőségét bankok alkalmazásaiba is integrálnák, így feltételezem, hogy az OTP SImple alkalmazásában fog az elsőként megjelenni, hiszen a SIMPLE az ősszel megerősítette, hogy van ilyen tervük, így parkolás, pályamatrica, BKK jegy , Taxi, ételfutár is egy alkalmazásból lesz elérhető.

   (A hozzászólásod vége feltételezem hiányzik )

   1. Elnézést, hülye az érinzőképernyő 😀 A vége ennyi lett volna:
    Persze, amíg a BKK-nál tervezett bevétel a pótdíj, és nincs felső döntés ennek az eltörléséről, a józan ész csak a háttérben fog búslakodni.

    Az online jelenlétre én egy remek példa vagyok jelenleg. Nincs mobilnetem, telefonon csak wifiről tudok netezni. Épp ezért nincs is a telefonomon FUTÁR, mert nem tudnám használni. Csakhogy. Egy online vásárlás csak interneten keresztül tud végbemenni, tehát eleve csak mobilnettel lehet használni, nem? Vagy én vagyok tájékozatlan?

    Ha a mobilnet előfeltétele ennek a cuccnak, meg is van oldva minden. Minden lyukasztóra egy járműazonosítós QR-kód, arra pittypitty, kész, le van tudva. Ha pedig valaki AZT megkerüli, az már aztán a tudásáért vendégem egy vonaljegyre 😀

    1. Nem teljesen így van. Prága esetében mondjuk otthon , vagy egy bevásárlóközpont wifi-jén keresztül csatlakozva veszel egyszerre 10 vonaljegyet. Mivel ott a tarifa idő alapú, így az egyik jegy aktiválásához nem kell internetkapcsolat, hiszen azt a mobilod szinkronizált órája is pontosan tudja működtetni.

     Budapest esetében , elméletben megoldható, hogy a jármű Qr kódjával érvényesített jegyed a mobilodban meglévő adatokat használva aktiválódjon. Gond az elsőajtós járművön felmutatandó kép! Ezt egy központi adattárból hívja le, tehát kell internetkapcsolat. Az ellenőr szintén internet segítségével tudja a te érvényesített jegyed azonosítóját összevetni a központi adattárban tárolttal.

     (alattam is pattog a busz, írás közben)

    2. Félre érted a lényeget. A Web bérletet sem lehetett “hamisítani”. Ez nem is volt célja senkinek, akkor sem. A gond az volt, hogy egyszerű volt vele lejutni a metróba vagy felszállni egy elsőajtós járműre. Egy valódi jegyellenőrzésnél lebukott volna mindenki a klónozott web bérletével.

     A most bemutatott mobilalkalmazásnál is megoldható ez. Én kizártnak tartom, hogy egy elsőajtós járaton egy tárolt GIF nem lenne elég a felszálláshoz.

     Ne feledd el, legutóbb is érvényben volt egy belső utasítás amely kötelezte a járművezetőket és a metró beléptetőszemélyzetét , hogy ne vizsgálják a felmutatott web bérlet érvényességét, valódiságát.

     Gondolod, hogy a BKK vezetése szeretné az esti híradóban látni amint valaki elpanaszolja, hogy a felmutatott mobiljegyével nem engedték fel a buszra? A kezdeti hibákat,észrevételeket teljesen ésszerűen a járművezetőkön keresztül begyűjtik majd és azokat megpróbálják majd úgy orvosolni, hogy az utazóközönség arról ne szerezzen tudomást. Ez a haladó megoldáskezelés, szerintem.

     A 100E egy éles tesztüzem lesz a teljes hálózatra történő kiterjesztés előtt, ami szintén nagyon helyes lépés a szolgáltató részéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .