Indul a BKK mobiljegy

A tegnapi napon bemutatták a BKK mobiljegyének tesztváltozatát, amely a jövő hónaptól használható lesz a repülőtérre közlekedő 100E viszonylaton. Az korábbi  próbálkozáshoz képest  most egy mobilalkalmazással állt elő a BKK, amelybe az előző írásomban bemutatott prágai alkalmazáshoz hasonlít, de annál kevésbé felhasználóbarát.  Ennek oka sajnos ismét a BKK  azon feltételezése, hogy az utasai kizárólag csalni akarnak ezért azokat folyamatosan  ellenőrizni kell.  Az én véleményem, eddigi tapasztalataim alapján az, hogy a BKK fejlesztései azért kerülnek mindig többe, mint a hasonló fejlesztések más városokban (lásd RIGO vs LÍTACKA), mert nem az utasélmény, a kényelem, az utazás megkönnyítése a lényeg hanem az ellenőrzés az elsőrendű szempont minden esetben.

BKK mobiljegy
BKK aktiválás
Lítacka

Mire alapozom, hogy a BKK mobiljegye lassítja az utascserét?  Egyszerűen bonyolult és sok a hibalehetőség.  Kezdjük az alapoktól. A BKK a mobiljegyet először a repülőtéri 100E viszonylatán vezeti be éles üzemben, ami  részben érthető, hiszen az alkalmazás esetleges hibáit jó, kis számú utason tesztelni.  Erre alkalmas a 100 E.  A tesztet megnehezíti, hogy nem állandó utasokról van szó, akik jól ismerik a mobiljegy használatát , hanem lényegében folyamatosan új, ügyetlenkedő tesztcsoporton kell a folyamatot vizsgálni.  

Szeretném elkerülni az elégedetlenség látszatát, ezért leszögezem, hogy teljes mértékben örülök a BKK kezdeményezésének és az alkalmazás vizuális megjelenését is tetszetősnek találom. Nekem kizárólag annak nem utasbarát használhatóságával van gondom.  A BKK első vezetése óta képtelen a társaság megszabadulni attól, hogy az utasra ellenségként tekintsen és ez véleményem szerint rossz út.  Nem lehet egy utast folyamatosan jegyellenőrzéssel zaklatni. Meg kéne tanulni végre kicsit bízni az utasban.  Ez a bizalmatlanság ugyanis komoly összegbe kerül a BKK-nak és az adófizetőknek is.

A BKK új mobiljegye lényegében úgy működik mint a prágai Litacka esetében  bemutatott. Tehát, letöltjük a mobilalkalmazást a telefonunkra. Regisztrálunk, majd ezt követően  jegyet vásárolunk.  Felszálláskor az elektronikus pénztárcánkban lévő egyik jegyet érvényesítjük (aktiváljuk).  

Itt válik el a BKK rendszere a prágai Lítacka alkalmazástól . Ott ugyanis elég rákattintani a jegyre és az aktiválódik, a számláló elkezd visszaszámolni és amíg el nem éri a nullát utazhatunk vele.  Igen ennek feltétele egy időalapú jegyrendszer, amitől a BKK úgy látom továbbra is idegenkedik, ezért kitalált egy bonyolult megoldást a jármű fedélzetén történő érvényesítést. Igen ez logikus megoldás, de jelentősen lelassítja  felszállást.  A 100 E esetében a külföldi, de felkészült először utazó, már otthon letölti az alkalmazást és vásárol  két jegyet a 100E repülőtéri gyorsjártra. Miután felszáll elkezdi keresni a QR kódot a vezetőfülkén – ennek mérete még ismeretlen. Annyit tudni, hogy a vezetőfülke üvegére helyezik majd el.  Miután ezt beolvasta, megjelenik a kijelzőjén egy  kép pl: napocska az óvodai öltözőszekrény ajtajáról, amit bemutat a járművezetőnek, aki bólintással nyugtázza annak helyességét.  Az elsődleges ellenőrzés után még utazás közben is jöhet BKK ellenőr aki ismét ellenőrizheti a 100E utasait, mert a BKK úgy tűnik még mindig nem bízik saját  és alvállalkozói munkatársaiban (járművezető). Itt ismét megjelenik az ELLENŐRIZNI-ELLENŐRIZNI-ELLENŐRIZNI mindenkit és költségeket nem kímélve szemlélet.

Nézzük, hogy milyen következtetésekre jutottam a fentiek alapján:  

 • Először is jól látszik, hogy a BKK nem tervezi csökkenteni az ellenőrzésre ma is költött véleményem szerint aránytalanul magas összeget! 
 • Másodszor  nem tervezi a közeljövőben, akárcsak párhuzamosan is bevezetni az időalapú jegyrendszert. Erre utal a QR kódos érvényesítés.  
 •  Kizárólag online megoldásban gondolkodik és eszközös ellenőrzést szeretne használni

 Milyen buktatókat látok ebben a rendszerben: A BKK  állítása szerint a mozgókép lehetetlenné teszi a képernyőmentések készítését és azok bemutatását az elsőajtós járatokon. Ez véleményem szerint tévedés és ezt be is bizonyítottam pár éve a sikertelen online jegy esetében. Ma már bármely általános iskolás diák képes animált GIF létrehozására, amit egy elsőajtós felszállásnál nincs járművezető aki kiszúrna. Bizonyára emlékeztek még a színváltó mozgó villamosra. Az új BKK mobiljegy esetében a járművezetőnek egy a QR kód beolvasása után megjelenő animált képet kell majd bemutatni, amit összevet a saját kijelzőjén látható ábrával.  Mivel ezen ábrák száma nem végtelen és azok ismétlődnek, így ezek elég gyorsan összegyűjthetőek lehetnek és mint itt a villamosos GIF esetében tárolhatóak.   A QR kód leolvasását imitálva, a fülkébe bekukkantva megállapítható, melyik az aktuális kép és a tároltak közül az bemutatható a járművezetőnek.  Sajnos a mindennapi tapasztalatom az, hogy a járművezetők jelentős részét nem is fogja érdekelni a bemutatott kép. Ez ugye az elsőajtós viszonylatokra vonatkozik.  Ki vette észre, hogy a képen a másodperc ciklikusan visszaáll? Itt csak egy rövid 5 másodperces ciklus ismétlődik.

Nézzünk kicsit távolabbra.  Ősztől ezt az alkalmazást kiterjeszti a BKK az összes járatára, vagyis feltételezhetően minden jármű, minden ajtajánál lesz majd egy QR kód a mobil vonaljegy érvényesítéséhez.  Mivel egyetlen járművön sincs még ilyen vonalkód, így nem volt módomban annak adattartalmát elemezni, de feltételezem egy linket tartalmazhat vagy egy járműazonosítót – én ezt raknám bele, mivel így a jegy egy adott járműhöz (rendszám) kapcsolódna ami a vonaljegy esetében az egyetlen biztos azonosító. Mivel fixen kiragasztott matricáról beszélünk így nem tartalmazhatja a menet részleteit vagy egyéb menetrendi adatot, kivéve ha  az adott link kapcsolódik a FUTÁR adatbázisához. Ismétlem, műszaki adatok nem állnak rendelkezésre.

Feltételezem, sokan rájöttek, hogy a rendszer idő alapon remekül működne, hiszen a pontos idő 2019-ben már alap és egyszerűen ellenőrizhető tényező minden eszközön offline módban is !     Minden felmerülő gondot az okoz, hogy miként ellenőrizzünk egy papírról  egy elektronikus eszközbe átvitt vonaljegyet, amely nem jogosít átszállásra.   

Ezért nehéz kiterjeszteni ezt a rendszert mobil vonaljegyformájában a teljes hálózatra:

Amíg papír vonaljegyet használunk, addig a lyukasztási minta képe vagy a bélyegző adattartalma alapján könnyen megállapítható, hogy a vonaljegyünket az adott vonalon használjuk-e, az adott időpontban és az adott irányban.   Amint ezt a vonaljegyet bevisszük egy mobileszközbe, ugyanennek a megállapítása már  nehezebbé válik. Természetesen van rá megoldás, hiszen ha a QR kód a jármű rendszámát kódolja  és az érvényesítés után vizuálisan megjeleníti azt a mobiljegyen, már rátekintéssel is megállapítható lesz a jegy érvényessége.   Erre utaló jelet nem találtam a tesztverzióban.  Igen , pénzért beszerezhető ellenőrző eszközzel az ellenőr meg tudja állapítani a jegy érvényességét, de ez ismét az utasoknak és az adófizetőknek kerül pénzükbe, pedig van ingyenes megoldás is. Elég lenne feltüntetni a jegyen az autóbusz rendszámát és az érvényesítés időpontját. ezek teljesen offline , a QR kód beolvasásával beszerezhetőek és vizuálisan megjelenítve mint az utas , mint az ellenőr rátekintéssel tudná azonnal és egyértelműen ellenőrizni a vonaljegye érvényességét.

Az Időalapú jegyrendszernél  kizárólag azt kell ellenőrizni, hogy a megvásárolt időn belül vagyunk-e, ami ránézésre egyszerűen megállapítható.  

Pillanatnyira úgy tűnik a BKK nem gondolt a Budapesten gyakori szakaszos pótlásra sem. Ennek okát én abban látom, hogy a legtöbb városban idő alapú tarifa van és a referencia mobilalkalmazások is erre a rendszerre épülnek. A szakaszpótlás esetében az utas ma  köteles az átszállásnál érvényesíteni  vonaljegye másik, számkocka nélküli végét. Erre- eddigi információim szerint nincs az alkalmazásban lehetőség.

Összegezve, a BKK mobilalkalmazása jó, kimondottan tetszetős és nagyrészt  mellőzi a “BKK-lilát” inkább a kék flottaszínre épít. A grafikai kivitelezés külön dicséretet érdemel!  Kiemelném, hogy a BKK számol azzal a lehetőséggel is, hogy a mobiltelefon az utazás során lemerülhet és a BKK feladatának tartja a mobil újraindíthatóságának biztosítását ami világviszonylatban is egyedi lehet és útmutató.  A gyakorlatban tartok tőle, hogy a BKK inkább az egyszerűbb és kezelési díjbevétel növelő módszert fogja alkalmazni ez energiabankok helyett, vagyis az Akácfa utcában utólag is bemutatható lesz az érvényes vonaljegy.  Én jobban örültem volna , ha a mobiljegyet idő alapon vezeti be a BKK, de már ez is egy olyan lépés amit a BKK 8 év alatt képtelen volt meglépni.  

A tesztváltozat ellenőrző QR kódja, kizárólag az érvényesítési tranzakció kódját tartalmazza, amely egyébként szerepel vizuálisan olvasható formában  az elsőajtós járműveken, a járművezetőnek bemutatandó képernyőképen. Ebből arra tudodk következtetni, hogy mindenképp online módon szeretne a BKK ellenőrizni, amiben ugye benne rejtőzik annak a lehetősége is, hogy  árnyékolt helyen tartózkodva ez a módszer nem használható, de az ellenőrző eszköz meghibásodása sem zárható ki. Én továbbra is fontosnak tartanám a vizuális ellenőrizhetőség erősítését az alkalmazásban, mivel az egyszerűbb és gyorsabb lehet. Ugye mindenki emlékszik az ügyetlenkedő BKK ellenőrökre a netjegy esetében, vagy épp a villamoson a bérletszelvény hátulján lévő QR kód leolvasásával szenvedő kollégájára.  Igen, amennyiben felmerül a visszaélés lehetősége, ellenőrizzük online, de nem kéne kizárólag ezt preferálni, még akkor sem, ha csak az online ellenőrzéssel vizsgálható, hogy a BKK ellenőrei csak kitöltik a munkaidejüket, vagy ténylegesen ellenőriznek is. Tény ha nekem kéne ellenőriznem a beosztottjaim munkavégzését, én is ezt a módszert használnám.

Van még egy észrevételem a Repülőtéri vonaljegy kapcsán. Miután a rendszer kiépül a teljes hálózatra, mi indokolja, hogy pótdíjat fizettessen a BKK azzal a turistával aki 350 forint helyett 900 forintos vonaljeggyel száll fel  a 200E buszra, vagy bármely más BKK viszonylatra?   A mobiljegy felirata ugyanis erre utal. Ez  véleményem szerint igencsak átgondolatlan, hiszen a 200E-n 900 forintos vonaljeggyel utazó külföldi nem a BKK-t károsítja meg, hanem a saját pénztárcáját, így pótdíjazása  nem volna etikus. Én megelőzném az ilyen helyzet kialakulását.
Kíváncsian várom majd a gyakorlati tapasztalatokat!

Forrás: litacka, index

5 hozzászólás érkezett ehhez : “Indul a BKK mobiljegy

 1. Erre miért kellett külön app? Miért nem lehetett a FUTÁR-ba integrálni?

  Abban benne vannak a járat forgalmi adatai, a rendszámtól a forgalmi helyzetig. Ugyanígy a trolik és a villamosok pályaszáma is. Ha a QR-kódba a jármű azonosítóját tápláljuk be, a FUTÁR alapján könnyű megnézni, érvényes-e a jegy az adott buszra. Mobilon FUTÁRt úgyse használ az, akinek nincs mobilnete. Ez esetben a mozgóképnek is ugrania kell, mert az utas a megfelelő infókat nem fogja annyira előre látni, hogy előre megszerkeszthessen egy hamis mobiljegyet, időbélyegzővel, meg mindennel. Különösen, ha az ellenőr is QR-kódot olvas le.

  Ez a későbbi módosításokat is megkönnyítené. Ha megvan az átállás az időalapú jegyre, a FUTÁR a forgalmi adatokból utd menetrendi érvényességet is számolni, mint a pozsonyi rendszer.

  Persze, amíg a

  1. Laikus megfigyelő- Nem elérhető műszaki tartalom, így nehéz válaszolni arra, hogy kapcsolódik-e a FUTÁR-hoz.
   Mivel statikus adatot tartalmazhat a QR kód, így feltételezem, hogy ez a rendszám, pályaszám lesz. Ez a legegyszerűbb olyan adat amely alapján meg lehet állapítani, hogy a felmutatott jegy arra a járműre érvényes-e.
   Természetesen nem okoz gondot egy online rendszerben a rendszám alapján megállapítani a jármű aktuális helyét, menetirányát, de ennek feltétele a világháló használata.
   Az elsőajtózás kapcsán felmutatandó kép ugyan megoldható offline is, de feltételezem itt is inkább egy online megoldást választ a BKK.

   Megjelent, hogy a jegyvásárlás lehetőségét bankok alkalmazásaiba is integrálnák, így feltételezem, hogy az OTP SImple alkalmazásában fog az elsőként megjelenni, hiszen a SIMPLE az ősszel megerősítette, hogy van ilyen tervük, így parkolás, pályamatrica, BKK jegy , Taxi, ételfutár is egy alkalmazásból lesz elérhető.

   (A hozzászólásod vége feltételezem hiányzik )

   1. Elnézést, hülye az érinzőképernyő 😀 A vége ennyi lett volna:
    Persze, amíg a BKK-nál tervezett bevétel a pótdíj, és nincs felső döntés ennek az eltörléséről, a józan ész csak a háttérben fog búslakodni.

    Az online jelenlétre én egy remek példa vagyok jelenleg. Nincs mobilnetem, telefonon csak wifiről tudok netezni. Épp ezért nincs is a telefonomon FUTÁR, mert nem tudnám használni. Csakhogy. Egy online vásárlás csak interneten keresztül tud végbemenni, tehát eleve csak mobilnettel lehet használni, nem? Vagy én vagyok tájékozatlan?

    Ha a mobilnet előfeltétele ennek a cuccnak, meg is van oldva minden. Minden lyukasztóra egy járműazonosítós QR-kód, arra pittypitty, kész, le van tudva. Ha pedig valaki AZT megkerüli, az már aztán a tudásáért vendégem egy vonaljegyre 😀

    1. Nem teljesen így van. Prága esetében mondjuk otthon , vagy egy bevásárlóközpont wifi-jén keresztül csatlakozva veszel egyszerre 10 vonaljegyet. Mivel ott a tarifa idő alapú, így az egyik jegy aktiválásához nem kell internetkapcsolat, hiszen azt a mobilod szinkronizált órája is pontosan tudja működtetni.

     Budapest esetében , elméletben megoldható, hogy a jármű Qr kódjával érvényesített jegyed a mobilodban meglévő adatokat használva aktiválódjon. Gond az elsőajtós járművön felmutatandó kép! Ezt egy központi adattárból hívja le, tehát kell internetkapcsolat. Az ellenőr szintén internet segítségével tudja a te érvényesített jegyed azonosítóját összevetni a központi adattárban tárolttal.

     (alattam is pattog a busz, írás közben)

    2. Félre érted a lényeget. A Web bérletet sem lehetett “hamisítani”. Ez nem is volt célja senkinek, akkor sem. A gond az volt, hogy egyszerű volt vele lejutni a metróba vagy felszállni egy elsőajtós járműre. Egy valódi jegyellenőrzésnél lebukott volna mindenki a klónozott web bérletével.

     A most bemutatott mobilalkalmazásnál is megoldható ez. Én kizártnak tartom, hogy egy elsőajtós járaton egy tárolt GIF nem lenne elég a felszálláshoz.

     Ne feledd el, legutóbb is érvényben volt egy belső utasítás amely kötelezte a járművezetőket és a metró beléptetőszemélyzetét , hogy ne vizsgálják a felmutatott web bérlet érvényességét, valódiságát.

     Gondolod, hogy a BKK vezetése szeretné az esti híradóban látni amint valaki elpanaszolja, hogy a felmutatott mobiljegyével nem engedték fel a buszra? A kezdeti hibákat,észrevételeket teljesen ésszerűen a járművezetőkön keresztül begyűjtik majd és azokat megpróbálják majd úgy orvosolni, hogy az utazóközönség arról ne szerezzen tudomást. Ez a haladó megoldáskezelés, szerintem.

     A 100E egy éles tesztüzem lesz a teljes hálózatra történő kiterjesztés előtt, ami szintén nagyon helyes lépés a szolgáltató részéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..