Ilyen lett a felújított M3

Ma délután beindult a forgalom az M3 metróvonal északi szakaszán.  Még mielőtt megvádolna bárki is, hogy nem örülök az elkészült szakasznak, le kell szögeznem, hogy szerintem nincs ember a fővárosban aki nem tudna ennek a fejlődésnek örülni.  A felújított metróállomások, nem túl ötletgazdagok, de funkcionálisak. Végre az M3 vonalán is megjelent  pár felvonó, így tettünk egy lépést előre az akadálymentesítés terén, ami szintén nagyon fontos. Szintén fontos változás, hogy az M3 felújított szakaszán is megjelentek az M4-ről már ismert zöld színű kijelzők, amelyek szerintem nem tól kontrasztosak, de a semmi után tagadhatatlanul a fejlődést jelentik. Ha már szóba kerültek a kijelzők, hiányolom a MÁV-nál nemrég bevezetett haváriamonitorokhoz hasonló tájékoztatópanelek használatát a metró esetében is. Ezeket több város a metróállomások bejárati rácsai előtt helyezi el, hogy oda bármikor tájékoztatószöveg kivezérelhető legyen és ne kelljen kézzel írogatni azokat, esetleg várni egy központból érkező színes nyomtatott lapra.

Számomra teljesen érthetetlen módon a felújított állomásokon nem jelentek meg a metrókapuk. AZ utastájékoztató panelek is “tesztüzemben” működnek, de mégis be vannak építve.  A beléptetőkapuk helyét sem láttam, miközben remek alkalom lett volna a beépítésükre az állomásfelújítás.  Igen, tisztában vagyok azzal, hogy a használatukhoz szükséges kártyák  még akár több évig sem jelennek meg utasforgalomban, de a kapuk megérkeztek és egy raktárban várják sorsukat.  Eddig működő kapuk csak a Deák Ferenc téri metróállomás egy kijáratánál működnek automata üzemben.

A kaputelepítés érdekessége, hogy az M4 metróvonal Keleti pályaudvar és II. János Pál pápa tér  metróállomás  bejárataihoz már megkapta az üzemeltető a telepítésükhöz szükséges engedélyeket. Ez magyarul azt jelenti, hogy a kapuk beszerelésre kerülnek két metróállomásra, ahol automata üzemben működnek majd, vagyis önműködően nyílnak és záródnak minden utas esetében.  Amennyiben ez az M4 két állomása esetében megvalósítható, az M3 újonnan felújított állomásain miért nem? Nem most kéne még  kiismernünk a kapuk hibái?  Finomhangolni a beállításokat.  Gyakorlatban megnézni, hogy elegendő számú kaput terveztünk-e beépíteni az egyes metróállomásokra?

Az M3-as metróvonal a budapesti metróhálózat leghosszabb vonala, mely Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között üzemel . Állomásainak száma 20. Menetideje 22 perc. Maximális engedélyezett sebesség 70 Km/ óra. Átlagos napi utasszáma 626 179 fő. (Wikipedia)

Jól láthatóan az egységes arculatra törekszik a megrendelő, hiszen a minden metróvonalon azonos elemek beszerzése és pótlása a nagy mennyiség miatt olcsóbb és egymással csereszavatos.   Az egységes arculat alapja, ha jól láttam az M4 arculata és annak  elemei.
Itt azonban hiányolom, a vonat érkezését előjelző LED-csíkot a biztonsági sáv határán, amely egy praktikus és hasznos eleme az utasbiztonsági rendszernek és az  M4 esetében már megszokták az utasok. Nem tudom miért maradt ez az elem ki az arculati csomagból.  Prága metróvonalain is bevált, amelyről tudjuk hogy nagyon hasonló a budapestihez .

Van még egy elem ami véleményem szerint nem egészen végiggondolt. Ez a BKK színsémája. Nem igazán értem, hogy miért piros alapon fehér nyíl jelöli a kijáratokat a metróállomásokon és a villamosmegállókban is..  Mondhatja bárki, hogy ezzel nincs semmi baj, hiszen egyértelműek. Igen azok, egészen addig amíg nem egy végállomáson alkalmazzák őket a “beszállás a túloldalon” felirat alatt, vagy azzal kombinálva. A Piros mindig a tiltások jelölésére szolgál. Esetünkben a végállomást is a behajtani tilos tábla jelöli az M4 és a felújított M3 állomásain. Ezek közé bekeverni az azonos színekre épülő kijárat szimbólumát , nem teljesen ésszerű.  Van még egy észrevételem a piros színnel kapcsolatban. A világos-piros vagy  narancs (?) háttér feletti fehér nyíl nem elég kontrasztos és gyorsan fakul. Emlékezzünk csak az M2 világító felirataira, amelyek mára alig olvashatóak. A tájékoztatásnál viszont épp a jól kivehető, kontrasztos jelölés a lényeg. Az aluljárókban használt sötétkék alap sokkal láthatóbb és nem keverhető össze a tiltó feliratokkal. Nem szerencsés kétféle jelzést hasonló színűre tervezni, mint ahogy világosodásra erősen hajlamos színt sem célszerű használni  tartós jelölésre.

Van még egy kérdésem a BKK felé. Már az M4 állomásain és előttük megjelentek az utastájékoztató totem oszlopok, amelyeken egy vitrinben térképek, menetrendek vannak elhelyezve. Hasonlóakat építettek be az 1-es és 3-as villamos  középperonos megállóiba is. Ezek nagyon dekoratívak, de 2019 márciusában is még mindig papír alapú információkat tartalmaznak, miközben már egy évtizede használjuk az e-tinta technológiát, amelynek ma már színes változata is elérhető. Ennek köszönhetően kevés energiával, központi vezérléssel jeleníthetőek meg, akár az összes metróállomáson is azonos időben térképek, üzemzavari információk.  Az e-tinta használatával azonnal át tudná rajzolni a FUTÁR központ az összes térképet a metrópótlás aktuális adataival, segítve az utasokat.  Egyre nagyobb a munkaerőhiány. Ennek ellentételezéseként a modern technológiákat kéne használnunk. Egy ember az összes megálló  hálózati térképét, menetrendi információit kezelni tudná. Az e-tinta használata azért környezettudatos, mert egyrészt nincs szükség papírra, így megkíméljük a fákat, másrészt energiaszükséglete is csak a megjelenített szöveg megváltoztatásakor , átrajzolásakor van. Meggondolandó ennek a technológiának a bevezetése idehaza is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .