Így változott a kilences májustól

menetrend_9

Ma  május 1. van, amely egy új korszak kezdete. A mai naptól 9-es számmal minden nap Óbuda Bogdáni útig közlekednek az autóbuszok a 9-es viszonylaton, Kőbánya alsó vasútállomástól. Ezt a változást a Budapesti Közlekedési Központ örvendetes fejlesztésként mutatja be a sajtóban és a Facebookon. Nézzük mi is változik. Az oldalt látható kép a Bkk hivatalosan közzétett menetrendjét hasonlítja össze.  Hétköznap 9 és délután 14 óra között a 9-es autóbusz az eddiginél jóval ritkábban indul majd. Ez, ebben az időszakban 10 indulással kevesebbet jelent irányonként, az eddig megszokotthoz képest. Az átlagos követési idő a májust megelőző időszakban számításaim szerint 7,5  perc volt,  ez most a napközbeni időszakot nézve 10 percre növekszik. Véleményem szerint ez jelentős ritkítás. A fenti összehasonlításban nem vettem figyelembe a régi és az új járművek befogadóképessége közti különbséget, amely azonban szintén nem elhanyagolható. A két menetrendet összehasonlítva pozitív változásként értékelhető, hogy összességében az eddiginél gyakrabban indul majd alacsonypadlós-autóbusz Kőbányáról az óbudai végállomás felé. Itt ismét az összességében és az átlagosan szón van a hangsúly, hiszen míg 9 és 10 óra között szinte az összes autóbusz alacsony padlós, addig 12 és 13 óra között 50 percet kell, a közzétett menetrend szerint várni egy akadálymentes járműre.

Most vegyük szemügyre a járműparkot. Én rendszeresen utazom a 9-es viszonylaton és tapasztalatom szerint a járművek nagyrésze teljesen akadálymentes Volvo 7700,  vagy  mankóval is könnyen használható Ikarus 435-volt. Nagyon ritkán találkoztam régi Ikarus 280-asokkal a vonalon. Lényegében mozgásukban korlátozottak és kismamák is könnyen használták az alacsony belépőmagasságú, széles ajtajú járműveket.   Milyen változás várható májustól.busz A BKK minden fórumon népszerűsíti, hogy  az új 9-es vonalára új Mercedes típusú járművek is kerülnek. Mára kiderült, hogy nem Mercedes típusú járművekkel egészíti ki az eddigi buszparkot, hanem a bevált és kedvelt Volvókat kivonva cserélik azokat Mercedesekre. Magyarul a viszonylatra nem kerül nagyszámú újabb alacsonypadlós-autóbusz.  Erre még azt mondanám, hogy semmi lényegi változás nem történik, hiszen a Mercedes és a Volvo is alacsony padlós és klímás. A facebookos hozzászólásokból viszont arra lehet következtetni, hogy az eddigi Ikarus 435-öket  Ikarus 280-ok váltják majd fel. Ez már jelentős visszalépés az idősek, a nehezen mozgók és a kisgyermekesek számára!  Tudni kell, hogy Kőbánya városközpontból (Kőbánya alsó vasútállomás) az M2 metró (Örs Vezér tere) csak magas,  TW6000 (Hannoveri) villamosokkal érhető el. A Legközelebbi M3 metróállomás az Ecseri út, amely szintén csak TW6000 (Hannoveri) villamosokkal közelíthető meg !  Úgy érzem a BKK megfeledkezett a kőbányai idősekről és kisgyermekesekről.  Szintén fontos kiemelni, hogy Kőbánya városközpont és az egészségház között rengeteg a nehezen mozgó, beteg utas, akik  utazási lehetőségein, komfortján ront a bevezetett változtatás. A Kőbányai úton párhuzamosan közlekedő 3/62 villamos szintén magas  TW 6000 (Hannoveri). Kisebb segítség a 28-as villamos, amely Tátra típusú és nem olyan magas mint a TW 6000.  Szomorúnak tartom, hogy a ” fejlesztés ” következtében még kevesebb idős és családbarát jármű közlekedik majd Kőbányán.

A változás előnyei:

Közvetlen összeköttetés létesült Kőbánya és Óbuda között.
Kisebb mértékben nő az alacsonpadlós-autóbuszok száma.

A változás hátrányai:

Jelentős mértékű járatritkítás 10 és 14 óra közötti időszakban.
Kapacitáscsökkenés a járműpark cseréje és a követési idő növelése miatt.
Több Ikarus 280-as közlekedtetése a viszonylaton.  A magas lépcsőmagasság nem kedvező az idősek és kisgyermekesek számára.
A kivont Ikarus 435-ket, nem hasonló belépő és lépcsőmagasságú járművekre cserélték, hanem Ikarus 280-ra, ezzel nehezültek a mozgásukban korlátozottak és kisgyermekesek utazási lehetőségei, utazási komfortja.


A 9-es viszonylaton közlekedő járművek befogadóképessége – Wikipedia szerint:

Járműtípus                 Ülőhely       Állóhely       Összesen    
Ikarus 280 148 utas
Ikarus 435  60 110 170 utas
Volvo 7700 163 utas
Mercedes Citaro 158 utas

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .