Így utazhatunk ingyen Szlovákiában

zssr2014 . november 17.-től A Szlovák Vasúttársaság vonatain és a RegioJet Komárom-Pozsony viszonylatán ingyenesen utazhat másodosztályon mindenki, állampolgárságától, állandó lakóhelyétől függetlenül, aki nem töltötték be a 15. életévét és minden a 62. életévét betöltött nyugdíjas. A diák és nyugdíjas kedvezmények-az elérhető információk alapján- nem egyértelműek.  A  díjmentes utazásnak azonban feltételei vannak. Díjmentesen igénybe vehető a következő vonattípusok 2. kocsiosztálya: személyvonat, gyorsvonat, expressz, EuroNight és EuroCity- Szlovákia területén belül. Ingyenesen csak az InterCity vonatokon nem utazhatunk  Nézzük mik azok az esetek amelyekkel a Magyarországról a Felvidékre utazók találkozhatnak. Mivel a szabályozás nagyon széleskörű, ezért azt egészében nem ismertetném. Inkább a rokonlátogatás vagy egy síhétvége esetleg egy osztálykirándulás kapcsán felmerülő kérdésekre próbálok meg választ adni. A legfontosabb, hogy  az utazás megkezdése előtt kell rendelkeznünk 0,00-EUR értékű menetjeggyel !  Senki ne szálljon fel menetjegy nélkül vonatra, mert igaz, hogy jogosult lenne a díjmentes utazásra, de mivel ingyenjeggyel nem rendelkezik meg fogják büntetni!  Nézzük sorban milyen kategóriák vannak.

 •  Kisgyermek 6 éves korig  – A 6. életévüket be nem töltött gyermekek jegy nélkül, ingyenesen utaznak. Nincs szükség a gyermek életkorát igazoló okmány felmutatására. EU viszonylatában egy szomszédos tagállamba személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkező gyermek csak útlevéllel utazhat, tehát ha Felvidékre utazunk a gyermekünknek rendelkeznie kell útlevéllel és ez vitás esetekben is igazolja életkorát. Egy felnőtt, korlátlan számú, hat év alatti gyermekkel utazhat.
 • Kisgyermek 6 és 15 éves kor között  –  az ebbe az életkorba tartozó gyermekek 0,00 euró értékű menetjeggyel utazhatnak. A menetjegy váltásának feltétele a vasúttársaság által kiállított igazolvány megléte. Az igazolvány igényléséhez szükséges a 15 év alatti gyermek útlevele és egy színes igazolványkép (2×3 cm)!  Menetjegy csak ezzel az igazolvánnyal váltható, Jegyellenőrzéskor, a 0,00 euró értékű, az adott vonatra szóló menetjegyet és a vasúttársaság által kiállított igazolványt kell felmutatni.
 • A 62. életévüket betöltött személyek – jogosultak 0,00 euró értékű menetjeggyel történő utazásra. A menetjegy megváltásának feltétele a vasúttársaság által kiállított igazolvány megléte. Ehhez útlevél és egy 2×3 cm színes igazolványképre van szükségünk (a fénykép nem feltétel). Jegyellenőrzésnél  a 0,00 euró értékű menetjegyet a vasúttársaság által kiállított fényképes igazolványt kell felmutatni. Amennyiben  fénykép nélküli igazolványt kértünk, úgy egy személyazonosító igazolványt vagy útlevelet is fel kell mutatni.
 • A 70. életévüket betöltött személyek –  jogosultak 0,00 euró értékű menetjeggyel történő utazásra. A menetjegy megváltásának feltétele a vasúttársaság által kiállított igazolvány megléte. Ehhez útlevél és egy 2×3 cm színes igazolványképre van szükségünk (a fénykép nem feltétel). Jegyellenőrzésnél  a 0,00 euró értékű menetjegyet a vasúttársaság által kiállított fényképes igazolványt kell felmutatni. Amennyiben  fénykép nélküli igazolványt kértünk, úgy egy személyazonosító igazolványt vagy útlevelet is fel kell mutatni.

 

[wc_divider style=”solid” line=”double” margin_top=”” margin_bottom=””]

 

 • Nappali tagozatos diák 26 év alatt –  Minden nappali tagozatos diák 0,00 euró értékű menetjeggyel utazhat. A menetjegy váltásának feltétele a vasúttársaság által kiállított diákigazolvány megléte. A diákigazolvány igényléséhez nappali tagozatos diák jogviszony igazolása kötelező , a vasúttársaság honlapjáról letölthető szlovák nyelvű adatlapon!  Hogy ez miként működik majd a gyakorlatban a külföldi és szlovákul nem beszélők esetében , nem tudom. Az EU irányelve alapján minden EU-ban tanuló diák jogosult Szlovákiában igénybe venni ezt a kedvezményt.  Menetjegy ellenőrzéskor ezt a vasúttársaság által kiállított diákigazolványt és a vonatra megváltott 0,00 euró értékű menetjegyet kell felmutatni.
 • Nyugdíjas 62 év alatt Ide tartozik az összes olyan nyugdíjas, aki valamilyen jogcímen nyugdíjat kap (özvegyi,korkedvezményes, rokkant, árvasági stb.) Ők 0.00 euró értékű menetjeggyel utazhatnak, amely csak a vasúttársaság 62 év alatti nyugdíjas igazolványával váltható. Az igazolvány igényléséhez szükséges egy 30 naposnál nem régebbi , a nyugdíjfolyósító által kiállított szlovák vagy cseh nyelvű igazolás, útlevél vagy személyazonosító igazolvány és egy 2×3 cm méretű színes igazolványkép.  Jegyellenőrzéskor a 0,00 euró értékű menetjegyet és a 62 év alattiak igazolványát kell felmutatni.
igazolványok
Igazolványok mintái

Utazás előtt fontos tudni, hogy kedvezményre jogosító igazolvány nem minden pénztárban szerezhető be. A helyszínen csak a KVC jelzésű pénztárakban juthatunk hozzá , a többi pénztár esetében ezt a kitöltött adatlap benyújtásával kezdeményezhetjük és 3 munkanap elteltével vehetjük át azon az állomáson ahol annak kiadását kérvényeztük.  Szintén fontos tudni, hogy a 0,00 euró értékű menetjegy kiadását a vasúttársaság megtagadhatja, ha a vonat megtelt!  Iskolai csoportok esetében célszerű az interneten jóelőre helyet biztosítani. Határ melletti települések közül Komáromban, Párkányba, Dunaszerdahelyen találunk KVC jelzésű pénztárakat, ahol a helyszínen elkészítik számunkra az igazolványokat. Fontos tudni, hogy a Szlovák Vasúttársaság dolgozói még a magyar többségű településeken sem fognak magyarul, de más idegen nyelven sem beszélni. Az ügyintézés szlovákul beszélő ismerős nélkül nem fog menni.

A vasúttársaság honlapján szereplő információk, nem mindig vannak összhangban az EU szabályaival. Ennek alapján  két nagy csoportba soroltam be a kedvezményeket. Az első csoport az életkorhoz kötött kedvezmények, biztosan gond nélkül igénybe vehetők lesznek minden EU/EGK tagállam polgára számára , de a diák és nyugdíjas kedvezmények esetében a vasúttársaság már nem fogalmaz egyértelműen. A diákkedvezmények esetében az egyik helyen a “diák” addig egy másik helyen a “Szlovákia területén  tanuló diák, vagy a külföldön tanuló szlovák” kifejezéseket használja. Ez utóbbi az EU-ban  megkülönböztető jellege miatt tilos. Meglátjuk mit hoz majd a gyakorlat.

Ami egyértelmű az a gyermekek 0-15 éves korig történő utazása és a 62. életévüket betöltött utasok részére kínált 0,00 eurós utazási lehetőség. Itt szerepel egy apró érdekesség, ez a kedvezmény nem csak az EU ill. EGK polgárainak jár, hanem mindenkinek aki igazolni tudja, hogy még nincs 15, vagy már elmúlt 62 éves.

Utazás előtt mindenki érdeklődjön, mert már  az ingyenes utazás első napján akadtak problémák és én úgy vélem, a szabályozás változni fog.

29 hozzászólás érkezett ehhez : “Így utazhatunk ingyen Szlovákiában

 1. No igen, a kiskorúak ingyenes utazási lehetősége előremutató. Annyira, hogy tőlünk nyugatra is tanulhatnák 🙂

  Nemmellesleg érdemes lenne idehaza is bevezetni.

  1. MIG8 – A MÁV estében működhetne, de Vitézy Dávid biztosan ellenezné a BKK esetében, mert ha megnézed az egyedül utazó és sokat utazó kategória (diákok) esetében szinte kizárt, hogy az ingyenességet külföldi, EU/EGK tagország polgára igénybe tudja venni.

   Épp Vitézy Dávid negatív hatására értek most egyet teljesen a Szlovák Vasúttársaság ilyen módon megoldott eljárásával.

   Biztosan tudod, hogy az ingyenes vasúthasználat miatt Szlovákiában aláírásgyűjtés kezdődött. A körülbelül 5 millió állampolgárból 2 millió utazhat ingyen november 17.-e óta. Érdekes módon az ő egy részük sem ért egyet a rendelkezéssel. Az egyik ellenérv a zsúfoltságon kívül épp a külföldiek -nyugati nyugdíjasok- ingyenessége volt.

   Az ingyenesség sokkal többe kerül az államnak, mint azt feltételezték, mivel rengeteg Csehországban már részben leselejtezett vasúti személykocsit kényszerült drágán bérelni a Szlovák Vasúttársaság.

   Mivel minket Magyarországon nem érint, ezért nem tértem ki a diákokat érintő teljes szabályozásra. Itt fontos megjegyezni, hogy a diákok Diákbérletet kötelesek váltani 0,00 Eur értékben. És diákbérlet is csak a lakóhely és az iskola közötti szakaszra adható ki legfeljebb 2 választott vasúti útvonalon. Minden utazást pontosan regisztrál a vasúttársaság. Ingyenes vonatjegyet, egy útra válthat a diák is, bármely viszonylatra, de bérlete csak az iskolába járáshoz lehet.

   Ami Magyarországon problémát jelentene az -mint már többek leírták- az elszámolás. Magyarországon nincs hagyománya a konkrét és nem becsült adatokkal alátámasztott állami támogatás juttatásának. Én úgy tudom, a regisztrációs jegy is azért szűnt meg, mert feketén-fehéren bizonyította, többen vesznek igénybe kedvezményt mint amilyen álltalány alapján az állam térítette az utazási költségeket.

   A Szlovák kormány januártól tovább szeretné növelni a kedvezményeket, bevezetné a munkába járók 30%-50%-os kedvezményét.
   A teljes árú menetjegyek és a korábbi kedvezmények nem szűntek meg. Bárki válthat teljes árú, vagy kedvezményes jegyet, aki nem kívánja igénybe venni az ingyenes utazás lehetőségét .

  2. Mig8- tegnapi sajtóhír szerint a szlovákiai ingyenességen a Cseh Vasút évi 2,6 millió eurót keres. Ekkora összegért bérel a Szlovák Vasúttársaság mozdonyokat (4 db) és személykocsikat(40 db) , a megnövekedett utazási igény kiszolgálására.

   A cseh fél a legöregebb kocsijait adja bérbe. Műbőrüléses B és BTD típusokat. Ezek selejtezésre vártak.. most pénzt hoznak.

   Egyelőre december végéig szerződtek, de elképzelhető, hogy a jövő évben nagyobb számú kocsibérlésre lesz szükség.

   1. Hehe, a CSD-nek van esze 🙂

    De tekintve a vasútközlekedés költségeit, kevéssé hiszem, hogy nincs benne vhol a politika, vagy hogy ez lenne a valódi indok.

    1. MIG8 – a vonatok kihasználtsága nagyon rossz volt egyes térségekben. A túlzsúfolt InteCity-k adataival együtt is az átlagos telítettség 25%-volt. Szlovákiában sok a magánautóbusz társaság. Több járat párhuzamosan közlekedett a vasúttal. Volt példa arra is, hogy a vasútállomás elől az autóbusz azonos időpontban indult és a vonattal azonos vonalvezetésben haladt. Valahogy rá kellett venni az utasokat a járműváltásra. Az ingyenes vasút árán el lehet venni a támogatást a párhuzamos autóbuszvonalaktól. EU érdek a kötött pálya. Szolgáltatás javítással bizony növelhető a forgalom.
     A RegioJet vasúttársaság 3 szorosára növelte az utasforgalmat csak azzal, hogy új szerelvénnyel és jobb menetrenddel szolgáltatott. Most gondban lesznek, mert vonataik így is túlterheltek, mi lesz az ingyenesség után.. Hogyan állítanak be többletszerelvényeket..

     az államami vasút esetében ez a többlet az ingyenesség lett. Igen, igazad van abban, hogy az egész főként politika.

     1. Sajnos az áramnemek különbözősége miatt mozdonyokat mi nem tudnánk kölcsönözni nekik. Ellenben vasúti kocsikat igen, hisz sorra szerezzük be a Flirtöket, lenne fölösleg. Érdemes lenne a MÁV-nak is megpróbálnia beszállni a buliba.

      De ezek szerint nem lehet egy az egyben hasonlítani a magyar viszonyokkal. Szerencsére (?) itt kissé más a helyzet. Ettől függetlenül szerintem nálunk is hasznos lenne a 18 év alattiaknak az ingyenes vasúti közlekedés beveztése.

      1. Mig8 Magyarországon a menetrendszerinti utasszállítás lényegében állami monopólium. Szlovákiában de főként Csehországban nagy harc folyik a versenytársak között egy-egy jelentősebb vonalszakasz szolgáltatási jogának megszerzéséért. Csehországban ezeket a “megyék” rendelik meg, ők választják ki a szolgáltatót. Csehországban az Integrált Közösségi Közlekedés működik általában a megyeszékhelyek környezetében. Ez a rendszer lényegében ismeretlen Magyarországon. Itt zónás rendszerben váltott bérlettel lehet utazni a közeli városból a megyeszékhelyre vonattal, busszal tetszés szerint.

       Budapest esetében az azt jelentené, hogy pl Biatorbágyról reggel a bérletemmel Biatorbágyon elbuszozom a vasútállomásig, bejövök Budapestre vonattal (MÁV). Itt ugyanezzel a bérlettel metrózom (BKK), villamosozom, majd munka után szintén ezzel a bérlettel busszal (Volán) megyek haza. Este kedvem támad elmenni moziba, akkor még mindig a bérletemmel beutazom Budapestre, ott tömegközlekedem és utána hazavonatozom. Ez az integrált rendszer Szlovákia esetében még csak Pozsony környékén működik.

       Szlovákiában a vasút estében csak egy vonal működik magántársaság üzemeltetésében , ez a Pozsony-KOMÁROM vonal, amelyet a RegioJet szolgál ki. Megállóhelyeket korszerűsített és P+R parkolókat hozott létre. Lényegében megháromszorozta az utasforgalmat. Ez az állam által megrendelt és finanszírozott szolgáltatás.

       Másik kategória az állami támogatás nélkül üzemelő vasúti szolgáltatás. Ezen a piacon a RegioJet és a LEO van jelen a szlovák piacon. Ez a szolgáltatás szabadáras. Itt már ezzel is találkozhatunk : http://youtu.be/Ny9XFHpXVAc

      2. Az áramneme (legalábbis csehország és Szlovákia déli részén) azonosak, tehát Pozsonyba, és Pozsonyon túlra, akár Brünnig akadálytalanul mehetnek a magyar villamos vontatású szerelvények, hogy nem mennek, az ottani előírások (azaz piacféltés) miatt nem mennek.

 2. Állami monopólium a vasúti személyszállítás. Igen, ez így van, de már nem sokáig. Nemsokára meg kell nyitni ezt a piacot is – szerencsére. Nálunk az volt a cél, hogy felszámolják a párhuzamosságokat. Nem tudom, hogy jól tették-e, de abban volt igazság, hogy az egyik állami szolgáltató ne legyen versenytársa egy másik állami szolgáltatónak.

  Integrált közösségi közlekedés. Ismerem a cseh viszonyokat, az nekem is tetszik. Lényegében átemelték a német mintát, de jól tették. Nálunk a problémát az jelenti, hogy ki fizesse? Mert a magyar állam nem fizeti a helyi közösségi közlekedést, azt mindig az adott település fizeti. Így ha egy szolgáltatást át szeretnénk vinni egy másik településre – mondjuk Budapestről az agglomerációba, akkor két választás van: 1. a két település boltol és felosztják egymás között a költségeket 2. eladják az új viszonylatot helyközinek, akkor viszont Volán/MÁV fennhatóság alá kerülne. Előbbire általában nincs pénz, utóbbi esetben pedig sokszor nehéz elfogadtatni az állami szolgáltatókkal.

  Hogy mit jelentene, azt azért nem egészen pontosan írtad le. Ugyanis zónás rendszerben gondolkodva ez minimum két, de inkább háromzónás bérlet lenne. Ettől még persze abban igazad van, hogy egy bérlettel le lehetne rendezni az egész utazást.

  Nos, nálunk a vasúti teherszállításba már beszállhatnak magáncégek is – elvileg. Van is 3-4, de a MÁV Cargo mellett eltörpülnek. Viszont az a fura, hogy az állam mintha ellenérdekelt lenne abban, hogy megerősödjenek. A pályahasználati díjjak ugyanis akkorák, hogy nem tudnak növekedni.

  1. MIG8 Friss hír, hogy a prágai közlekedési cég jelentősen csökkenti az éves bérletének árát kb. 38.000 forintra és emellett kiterjeszti a ingyenesen utazók körét..

   1. 19-re lapot húzol? 🙂 De látom, lehet ezt még fokozni 😀

    Két kérdés:
    1. A prágai bérlet ára mennyi az ottani fizetéshez képest?

    2. Kik utazhatnak még ingyen? Nagyon nem mindegy…

    1. Mig8 A Cseh statisztikai hivatal szerint a cseh átlag bér 24.806 Cseh korona havonta. A minimálbér 9.000 Cseh korona havonta. Ehhez kell viszonyítani az éves bérlet 3650 koronás árát.

     vagyis 297672:3650 illetve 108000:3650 ami az átlagbér 1,2% -a és a minimálbér 3,38 %-a.

     Ingyenesen a 0-15 éves gyerekek és a 65 év felettiek utazhatnak majd, illetve -ki érti miért- a kutyák!

     1. Pont ezért kérdeztem. Könnyebb elképzelni a prágai bérlet értékét, ha az ottani fizetéshez viszonyítjuk. Ebből már látszik, hogy a hazai viszonyokhoz képest jóval olcsóbb, ami mondjuk nem hátrány.

      Mondjuk nem értem, hogy miért csak 15 éves korig ingyenes, de ez legyen az ő bajuk. 65 év felett nincs semmi korlátozás? Pl, hogy szolgáltatási területen lakjon, vagy hogy a reggeli csúcsban azért nem ingyenes? Németországban ez a kétfajta korlátozás azért létezik, ha nem is mindenhol.

      1. Mig8 A 15 év szerintem a kötelező iskolalátogatás határa. Ezt túllépve diákbérletet kell váltani. 15 éves korig is csak az Opencard-ra feltöltött “igazolással” használható díjmentesen a közösségi közlekedés.
       Az egyéb korlátozások “keleten” soha nem voltak jellemzőek, Magyarországon sem.

 3. A 15 éves korhatár magyarázatát köszönöm. Nem tudtam ezeket a részelteket.

  Az “egyéb korlátozások” sok országban elfogadottak. Mivel a csehek a német gyakorlatból sokmindent átemeltek, elképzelhetőnek tartottam, hogy ezt is. Egyébként idehaza is érveltek az “egyébkorlátozások” bevezetése mellett. De azt a vitát nem követem, nem tudom, hogy mi az aktuális hazai álláspont.

  1. MIG Érdekes újabb információ, hogy a RegioJet Pozsony-Kassa IC-jén azért számít átlagon felüli kihasználtságra, mert úgy véli, hogy sok diák inkább náluk vált majd 9 eurós akciós jegyet, mint hogy ingyen, de tömött vonaton utazzon ugyanezen a távon.
   Lehet bejön a számításuk?

   1. Lehetséges, bár ez már egy másik szint. Ugye addig, amíg azon megy a vita, hogy legyen-e egyáltalán összeköttetés két település között, addig nem érdekes, hogy tömött-e a járat.

    Viszont ha csak 15 éves korig ingyenes a diákoknak, akkor azért gondolj arra is, hogy még ők hoznak önállóan döntést a jegyvásárlásról, vmint hogy rájuk kevéssé jellemző annyira az utazási hajlandóság, mint az egyetemistákra.

    1. MIG8 Igen, de az egyetemisták is ingyen utaznak és ők már döntenek. Pozsony-Kassa távon a 9-eurós menetjegy nagyon olcsó!

     A Szlovák vasúttársaság 24 eurót kér az egy irányú IC jegyért, míg a RegioJet vonata 9 euróért teszi meg a 445 Km távolságot.

     1. Így már értem, ha az egyetemisták is ingyen utazhatnak, akkor igazad van.

      Viszont akkor ebben a kontextusban lényegtelen, hogy a Szlovák vasúttársaság mennyit kér az IC jegyért a többi utastól.

      Hogy egy 9 eurós jegy olcsó-e Szlovákiában, azt nem tudom. A német viszonyokat jobban ismerem. Ha a teljes áru jegyeket nézzük, akkor az tud olcsó is lenni, vagy drága is. Arról van szó, hogy pl a München-Nürnberg vonalon a jegyárak nem fixek. Nemcsak attól függenek, hogy első vagy másod osztály, hanem attól is, hogy a nap melyik szakaszában kívánsz utazni.

      1. MIG8– Szlovákiában az autóbusz jegyárak is időpontfüggőek és társságfüggőek. Csúcsidőben drágábbak.

 4. Iskolapéldája az eset annak, hogy miért marhaság a “legyen minden ingyér” mentalitás, illetve az erre a mentalitásra bazírozó demagóg politika. Pedig még próbálkoztak is a külföldiek kizárásával: csak szlovákul elérhető az ingyenességre jogosító adatlap, így aki nem ért szlovákul (úgymint a nem szlovákiai EGT-állampolgárok >90%-a), az bukta, hacsak nincs szlovákul tudó ismerőse, aki szívesen segít neki.

  1. SZOFTER – Az intézkedésben van logika. Mint leírtam a buszokat szeretné az állam burkoltan visszaszorítani. Szlovákiában rengeteg a párhuzamosság. Nem csak vonat/busz, de busz/busz fronton is. Az sem véletlen, hogy a RegioJet vasúttársaság nem kapott a napokban engedélyt autóbuszjárat indítására. Ennek ellenére is elindítja a buszjáratot a cég a tulajdonos közleménye szerint. Szlovákiában hatalmas a konkurenciaharc ezen a téren.

   Ami az adófizetők pénzének felhasználását illeti én egyetértek azzal, hogy a helyiek pénzén , ne idegenek utazzanak ingyen.
   Érdekes, hogy Magyarországot bélyegzik meg folyamatosan idegenellenességgel ,amikor itt mindent megtesz pl. a BKK, hogy a turista otthon érezze magát. A közép-európai országok többségében ez fel sem merül. Csak az unió által elvárt minimumot teljesítik és velük mégsincs gond.

   Szerintem az EGK tagok 100%-a bukta, mert az ügyintézéshez hozzá sem kezd, de ez szerintem rendben van.

   ————————————-

   Nem szabad elfelejtini azt sem, hogy megfizethető a szolgáltatás. Pl a RegioJet IC Pozsony-Kassa vonalra a legolcsóbb jegy 9 Euró (Standard kocsiosztály). Magyarországon meddig jutsz el 3000 forintból? Ez olyasmi mintha Soprontól utaznál Nyíregyházáig (10.450 Ft az Elvira szerint).
   Reklámvideó megtekintése

   Itt összehasonlítják a RegioJet és az Állami vasúttársaság azonos szakaszon közlekedő vonatát. Olyan hibákat találtak, hogy nem jutott mindenkinek ingyenes újság csak ingyenes üdítő, a WIFI időnként megszakadt, vagy hogy a RegioJet-nél csak 4 féle főétel közül választhatunk. ( töltött csirkemell körettel 1200 forint ) ..
   A Regiojet és az állami vasúttársaság összehasonlítása- video

   A regiojet filozofijája az, hogy az utas ne hozzon magával ételt az útra, ezért nagyon olcsó az étkezés. Nem használnak tarósítószereket, minden szendvics aznapi. Büszke arra a tulajdonos, hogy a vonatokon olcsóbb a szendvics mint a Tescoban !!! Például egy szelet belga csokitorta (100g) 150 forint !

 5. Nagyon bizalomgerjesztően indul a cikk, amikor így kezdi:
  “Nézzük mik azok az esetek amelyekkel a Magyarországról a Felvidékre utazók találkozhatnak.”
  “A legfontosabb, hogy az utazás megkezdése előtt kell rendelkeznünk 0,00-EUR értékű menetjeggyel ! ”
  Az igazolvány megszerzése is problematikus itt Magyarországon szlovák nyelv ismerete nélkül, de
  azzal azonban végképp adós marad a cikkíró, hogyan juthatunk 0,00-EUR értékű menetjegyhez szintén itt Magyarországon.

   1. Párkányban minden további nélkül kiadták magyar nyelvű beszélgetés során. Fénykép kötelező!

 6. Szerencsénk volt. Roppant szívélyes, magyarul beszélő pénztáros volt, nagyon gördülékenyen, segítőkészen elkészítette az igazolványukat, de az írással ellentétben a képhez ragaszkodott. Volt képünk hozzá!

 7. Szlovákiában végül persze győzött a varázsszó: INGYEN. Ezt a RegioJet az IC-ken nem vállalta be, a Pozsony-Kassa vonalat el is bukta. Nem sokkal ezután tapasztaltam, milyen rohadt zsúfoltak a szlovák vasút IC-i. M3 csúcsidőben, mindezt hétköznap délután. Főleg, hogy azért az árdifferencia se volt kicsi, nekem a Pozsony-Vágbeszterce jegy (a legolcsóbb opció) volt 16.20 / irány. Nem épp egy RegioJet ár, ahol ennyiből Prágából Kassáig eljutsz mind a mai napig, a színvonalat pedig inkább ne is hasonlítsuk össze.

  Máig várom, hogy a RegioJet bejöjjön ide is a vonataival, ha már a Prága-Pozsonyt megnyitották. Akkor aztán főne mind a Máv, mind a ČD feje. Jó, belföldre egy ideig nem, de nemzetközi vonalakon szólna szerintem olyat, mint a RailJet az elején.

 8. Kedves Cikkíró!

  Nagyon hasznosnak tartom ezt a leírást, és én is igényelni fogok ilyen igazolványt az ehhez szükséges formsnyomtatványt letöltöttem és kitöltve kell beadni a jegypenztárba fényképpel mellékelve? Valamint még egy kérdés az igazolványt azonnal elkészítik helyben ha mondjuk Párkányba adom be?

  Előre is köszönöm válaszát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .