Hol fordulhatna a 62A az Ecseri útnál

Nemrégiben írtam arról, hogy a 62A kőbányai szakaszának jobb kihasználtságát jelentősen javíthatná, ha nem a Liget téren fordulna, hanem elmenne az Ecseri úti metróállomásig. Ezzel egyenlő eljutást biztosítana kőbánya központjából mindkét metróállomás felé. Ez azért lenne fontos, mert ma nagyon egyenletlen a két vonalon lévő metróállomás leterheltsége. Míg az Örs Vezér tere zsúfolt, addig az Ecseri útnál alig van pár utas. Számomra egyértelmű, hogy a Liget tér irányából ésszerűbb lenne a belvárosba utazókat az M3  Ecseri út metróállomásra  szoktatni. Ennek alapfeltétele, hogy a két azonos távolságra lévő metróállomás elérhetősége is azonos legyen. Ebben segíthetne, ha a 62A az Ecseri út térségében fordulna.  
Erre én úgy gondolom, hogy három  megoldás lehet, melyekek a lenti ábrán próbáltam meg ábrázolni.

Nézzük mi ez a három megoldás:

 •  A – változat a jövőbe tekint és a megépülő NÉPLIGET vasútállomás előtt végállomásoztatná a ma 62A néven ismert viszonylat. Itt  tudni kell, hogy  a vasútállomás a Népliget és az Ecseri út metróállomások között épül majd meg. Mindkét metróállomás elég nagy távolságra van. A mai elképzelések szerint a vonat utasait az Ecseri úti metró felé irányítanák. Úgy tudom, hogy a ma a Spar mellől induló buszok végállomása is a vasútállomáshoz kerül majd.  Számomra, ezért ésszerű lenne ide elvinni a 62A villamost és beiktatni egy új megállót, segítve a vasútállomásról a metróig utazókat.
 • B – változat a mai Ecseri út M után fordítaná a villamost. Itt elégy szűk a hely, de talán beépíthető a fordításhoz szükséges csonkavágány. Itt  pontos mérésekre van szükség.
 • C -változat  abból indul ki, hogy a „b” változat hely hiányában nem megvalósítható. Ezért a villamost egy megállóval tovább vezetve a Közterületfenntartó Zrt előtti erdős térségben lehetne fordítani, mivel ott már rendelkedésre áll a megfelelő terület.

Megpróbáltam összeszedni, hogy melyik változat milyen előnyökkel és milyen hátrányokkal járna. Ez alapján, nálam a „B” változat a leg ésszerűbb és az jár a legkisebb befektetéssel is, ha van rá megfelelő hely.

Népliget vasútállomás

Természetesen a viszonylat bármilyen jelzéssel közlekedhet. Mindig a pillanatnyi számozásból indulok ki, hiszen ma azt ismeri mindenki. A ma divatos 62M is lehetne akár, hiszen két metróállomást köt össze.

62M Ecseri út metróállomás

Az új visszafogási pont  az Ecseri út metróállomás  közelében hasznos lehet Mindenszentek és Halottak napja  időszakában is, amikor a megnövekedett temetői forgalmat az M3 metró felé terelve is ki lehetne szolgálni.

28C – Új köztemető

Várom az utasok és a járművezetők véleményét !


Frissítés:  Az elképzelésem  közzététele óta, többen is jelezték, hogy az Ecseri út  metróállomás  megálló után van ma is visszafogási lehetőség, tehát csak szándék és  menetrend kérdése, hogy a 62A itt forduljon és nem a Liget téren, vagy ahogy a BKK nevezi Kőbánya alsó vasútállomás után. Természetesen jobban örülnék, ha sikerülne kiépíteni egy olyan végállomást ami a járművezetők igényeit is kielégíti

6 hozzászólás a következőhöz: “Hol fordulhatna a 62A az Ecseri útnál

 1. Az A verzió esetén az Üllői út belső szakaszára is visszatérhet a villamos közlekedés.

  1. Simonka Zoltán- Az „A” változat azért került bele, mert kapcsolódhat a Népliget vasútállomás projekthez, így akár plusz forrás is jöhetne a megvalósításhoz.
   Az én gondom ezzel a változattal, az, hogy a metró utasai -ha megnyílik a lift melletti lépcső- akkor nem egy helyen tudnak felszállni a két viszonylatra, pedig ez lenne a cél. Mivel a metró mindkét irányú megállója a SPAR oldalán van, így célszerű lenne ha mindkét viszonylat ehhez közel állna meg, egy megállóban. Ez csak a B és C változatban érhető el.

 2. Visszafogási lehetőség már most is van az Ecserin, egy harmadik (tároló)vágány kialakitható lenne ott probléma nélkül.

  Valószínűleg több száz milliós költséggel járna (összehasonlításul a 2B delta a Soroksárin valami másfélmilliárdba került). Az utasszámok és az átszállás, a hálózati előnyök aligha hoznák ki ennek a megtérülését, még a körvasúttal sem szerintem. Ezt a pénzt a környéken máshova kellene elkölteni egyelőre, Népszínház utca, Kőbányai út megállóinak átépítése stb.

  1. Civilized Person- nehéz megmondani,hogy ma mi mennyibe kerülne. Járművezetők elmondása alapján akár holnap is fordulhatna a 62A az Ecserinel.

   Utasszám: sajnos mivel egyenetlen a két kerülethatáron lévő megálló kiszolgálása, így a mert utasszám sem mérvadó. Saját példámon látom,hogy az Ecseri út metróállomás mégha fizikailag közelebb is van mint az Örs nem jön számításba, mivel 3 szőr ritkábban megy villamos az Ecseri út felé.
   Ha egyenletesebb lenne az Ecseri út elérhetősége, sokan inkább azt választanak a belváros felé.
   Csúcsán a 3/62/62A átlag 3 az perc körüli követése az Örsön nem versenyképes az Ecseri út 10 perces követésével.

 3. A Balkán utcai utazó közönség, nem indokolja az új viszonylagot. Reggeli, délutáni órákban a 3-as viszonylat bőven kielégiti. Nem tudom, hogy volt igény felmérés? Javaslom, hogy módosítás érdekében, BKK és a BKV engedélyével, minden kocsin legyen egy olyan személy, aki szakmailag felméri az igényt.
  Úgy vélem bőven elég lenne sűriteni a 3-ast, 1-3 átszerelő szolgálati járatban. Bár információm szerint, ezért ad több osztott szolgálati számot több járaton a BKV.

  1. Jakab Zoltán Rossz irányból közelíted meg az utazási igényt. Egyrészt a 62A mindig konvojban halad az Örstől – Kőbánya felé, másrészt sokan már az Örsön sem szállnak fel a 62A-ra mivel az nem megy tovább a Liget térnél.
   Itt az alapprobléma az, hogy van egy alacsony kihasználtságú metróállomás, ez az Ecseri út. Az utasforgalma növelhető lenne megfelelő ráhordással. Ma a 62A a Liget tér után , üresen megy 1,5 megállót a visszafordulás helyéig.
   Tehát itt nem a Fertő utca, Balkán utca latóiról van szó, hanem arról,hogy a 62A és a Metróállomás is nagyobb kihasználtsággal üzemeljen.

   Saját példa: A Deák tér felé 3-as villamos, M3 metróval megyek, mert jól időzíthető. Vissza azonban soha,mert nem kiszámítható és főként este sokat kell várni az Ecserinél . Visszafelé sokkal kényelmesebb az M2 + 3/62/62A mivel sűrűbb követésű

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük