Hol álljon meg a vonat?

Több éves kellemetlenség elhárítására keresek megoldást.  Az aluljárón át megközelíthető megállóhelyek esetében kellemetlen jelenség, hogy a vonat a lépcsőtől távol, néha nagyon távol áll meg.  A helyzetet még jobban bonyolítja, ha egy adott viszonylat  különböző hosszúságú szerelvényekkel közlekedik. Ilyen  a lajosmizsei , S21-es, amely tényleg a változatos összeállításban közlekedik ( Fecske, Desiro, dupla Desiro) , de az S50/Z50 is elég sokszínű (Fecske, Flirt,dupla Flirt és érkezik a Kiss). A probléma elsősorba a Nyugati pályaudvarról a városhatár felé közlekedő vonatoknál jelentkezik. Tapasztalatom szerint a vonatok nem egységesen, hanem jellemzően a mozdonyvezetőtől függően állnak meg. Az alábbi kép jól szemlélteti a helyzetet. A beérkező S21-es személy a megállóhely, feljátatától (jobb oldalon) lévő legtávolabbi ponton áll meg, majd az utasok futnak a vonat után.  Ez a nem kívánt sporttevékenységen túl , jelentősen lassítja az utascserét is , ami késést is eredményezhet.

Természetesen  ezzel kapcolatban megkerestem a MÁV-START Zrt-t, ahonnan a következő válasz érkezett:

Az illetékes kollégák visszajelzését követően az alábbi választ adjuk megkeresésére.A jelenlegi utsítások alapján két szabály vonatkozik a személyszállító vonatok megállási helyére:1. A személyszállító vonatok szerelvényének megálláskor a kiépített utasperon mellett kell lenni. 2.Ezen belül amennyiben megállás helye jelző van kitűzve, akkor a vonat elejének a megállás helye jelzőnél kell lenni. Tehát a fentiek értelmében,ezen szabályokat nem hatáskörünk felülbírálni, és felülíró rendelkezést kiadni. Kérnénk a fentiek szíves elfogadását.Megértését és megkeresését köszönjük. MÁV-START Zrt

A válasz elolvasása után , megerősödött bennem, hogy a vasút 2020-ban is olyan szabályokat alkalmaz amelyeknek 100-150 éve volt értelme. Zugló és Kőbánya alsó megállóhelyeknek is, egy kijárata van a peron végén , amely szinte ismeretlen megoldás volt a vasúti szabályozás megalkotásakor.  Kicsit belevetettem magam az  F1 forgalmi utasításba, amely , úgy vélem megoldást kínál Zugló és Kőbánya alsó problémájára.  A vasúti jelzők elhelyezését leíró  utasítás ismeri a vonat eleje és végének azonos ponton történő megállításának fogalmát.  Nézzük mit is ír az utasítás :


“5.7.4. Azokon a szolgálati helyeken, ahol a megálló személyszállító vonatok megállási helyének megjelölésére személy- vagy forgalombiztonsági ok miatt Megállás helye-jelzőt alkalmaznak, az ellenkező irányból közlekedő vonatok megállási helyének megjelölésére Távolságjelző táblát kell alkalmazni annak érdekében, hogy a vonat vége megálláskor az ellenkező irányban elhelyezett Megállás helye-jelzőnél legyen (192. ábra).”

“A Távolságjelző táblát az ellenkező irányból közlekedő vonatok részére felállított Megállás helye-jelzőtől visszafelé 50 méterenként kell elhelyezni. A Távolságjelző tábla négyszögletes fekete tárcsa, melyben fehér arab szám jelzi a mozdonyvezető felé a vonat utolsó járművének az ellenkező irányú Megállás helye-jelzőhöz viszonyított távolságát. A mozdonyvezető a behaladó vonat sebességét — a vonat hosszának és a Távolságjelző tábla számértékének figyelembe vételével — úgy köteles szabályozni, hogy a megálláskor a vonat utolsó járműve az ellenkező irányú Megállás helye-jelzőnél helyezkedjen el.”

“5.7.3.4. Alkalmazását — a helyi viszonyok figyelembevételével — a szolgálati felsőbbség rendeli el.”

A forgalmi utasítás szövege alapján a probléma feloldható lenne azzal, ha a megállóhelyen ,  Nyugati pályaudvar irányában, a lépcső korlátjával egyvonalban elhelyeznének egy Megállás helye jelzőt, aminek következtében kötelező elhelyezni az ellenkező irányban 50 méterenként Távolságjelző  táblát. A megállóhelyre beérkező vonatnak így minden esetben úgy kell -értelmezésem szerint- megállnia, hogy a kijáratnál legyen az egyik irányban a vonat eleje, míg a másik irányba haladó vonatnak  az utolsó kocsija. Ezzel megszűnne a kényelmetlen futás a vonatra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .