Hogyan gyorsítható a 9-es busz

A 9-es busz, egy elég egyedi viszonylat a városban. Két egymástól független településrész helyi utazásait bonyolítja le úgy, hogy eközben átszeli szinte a teljes várost. Két  külön viszonylat, a 9-es és 206-os egyesítésével jött létre pár éve megtartva a déli szakasz viszonylatszámát. Sok prodléma épp ebből a kettőssségből ered. Én a dél-pesti problémákkal foglalkozom, míg a Közlekedő Tömeg az észak-budai problémákra tesz általában javaslatot. Természetesen nem vitatom, hogy van előnye a várost teljesen átszelő vonalnak, de a két végállomás és annak térsége nagyon távolesik egymástól és teljesen más jellegű. Aki naponta figyeli a BKK Info szolgáltatást az tudja, hogy a 9-es busz színte az egész nap  késik a vonal valamely pontján. A menetrendet megnézve  kiderül, hogy a BKK  -nagyon helyesen- már a menetrend kialakításánál is számol a mindennapos dugókkal és hosszabb menetidővel tervezi járatait a napszaktól függően.

A budapesti 9-es jelzésű autóbusz Kőbánya alsó vasútállomás és Óbuda, Bogdáni út között közlekedik. A viszonylat Budapest egyik legforgalmasabb járata. Kőbánya központjából ez az egyetlen közvetlen járat a Belvárosba és Óbudára. A járatot a Budapesti Közlekedési Zrt. üzemelteti. A járat napközben és hétvégén 10, csúcsidőben 7-8 percenként közlekedik. A vonal hossza 15,2 km  (Wikipedia)

Nézzük hogy lehetne felgyorsítani a 9-es busz déli szakaszát, akár jelentősen is.  Aki erre közlekedik, az tisztában van vele, hogy a Kőbányai úton a dugóban araszoló autóbuszok lennel elhúznak a villamosok, a Kőbányai út melletti teljesen zárt villamospályán. Egyszerűen felmerül a kérdés miért nem közlekednek az autóbuszok is a villamospályán, ahol haladásuk akadálytalan lehetne. Balra tekintve jól látható, hogy a villamospályára történő ráhaladás a Mázsa téren biztosított, hiszen a 28-as villamos is itt tér rá az elkülönített villamospályára az úttestről. Itt semmi probléma nem lehet. A zárt pálya Orczy téri végén is megoldható az autóbuszok besorolása a közút forgalmába. Aki erre jár, tudja, hogy a déli szakasz legproblémásabb, araszoló szakasza épp ez a rész. leszámítva az Üllői úti kanyarodást. Az autóbuszok átterelésével a villamosvágányokra 10, de néha 15 perc is megtakarítható lenne. Arról nem is beszélve, hogy az ellenkező  írányú forgalomban – Liget tér felé- felszabadulna, illetve az autók számára átadható lenne a buszsáv, azzel örömet okozva az autósoknak.

Természetesen mérlegelendő a vasúti pálya teljes hosszban történő aszfaltozásásnak költséghatékonysága. Szintén figyelembe kell venni a 9-es busz és a villamosok megállóinak eltérését (Kőbányai út 21). Megoldaldó továbbá a 217E  gyorsjárat folyamatos haladásának kivitelezhetősége . Amennyiben az megvalósulna, úgy egy olyan közlekedési változás következne be amellyel mind a közösségi közlekedést használók , mind pedig az autósok előnyökhöz jutnának.

Képek: Wikipedia, Google

4 hozzászólás érkezett ehhez : “Hogyan gyorsítható a 9-es busz

  1. A 9-es busz végre egy hasznos járat. Fantasztikus hogy a Bogdáni útról átszállás nélkül jutok el a Horváth Mihály térre. Ez régen egy kínszenvedés volt az átszállásokkal.

  2. Elsőnek jó ötletnek tűnik a villamospálya buszsávosítása, de
    1. szerintem inkább a villamos pályákat zöldfűvesíteni kellene ahol lehet,
    2. az Eiffel-bázis kialakításával lesz egy, a Kőbányai úttal párhuzamos út is, ez talán mérsékli a Kőbányai út forgalmát, így javítva a 9-es busz (vagy majd troli) menetidejét.

    1. A füvesítés szép, de a Liget téren ha nem lenne fű és megmaradt volna villamosmegálló oldalperonos kialakítása, akkor a buszok szabadon haladnának..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .