Hogy is működik a FUTÁR ?

ligetÉrdekes kérdés merül fel bennem a ma reggeli tapasztalatom kapcsán. Hány adatbázist használ a FUTÁR ?  Reggelente úgy indulok el a megálló felé, hogy megnézem merre is jár a jármű, amelyre fel szeretnék szállni. Mindig pontosan érkezem a kiválasztott megállóba. Ma  az oldalt  látható kép fogadott a megállóban. mivel reggel 8 óra csúcsidőszak, ilyenkor kizárt, hogy  a villamosra 30 vagy 50 percet kelljen várni. Megnéztem, mit is mond a BKK FUTÁR mobilalkalmazása. Legnagyobb meglepetésemre a FUTÁR által mutatott két adat még véletlenül sem hasonlított . Többször próbáltam  leírást kérni a BKK-tól a FUTÁR működéséről, de ezt mindig elutasították és egy nagyon általános, konkrétumokat nem tartalmazó pár sorral válaszoltak.

Ha liget_FUTARmár összehasonlítjuk a megállóhelyi FUTÁR kijelzőt és a mobil alkalmazást, fontos megemlíteni, hogy a képen látható Liget téri megállóban egy darab 4 soros FUTÁR kijelző van, amely a kétirányú indulásokat próbálja meg előrejelezni. A mobilalkalmazáson jól látszik, hogy a megálló egyik irányába  10 percen belül 5 villamos érkezik. Ez csak a megálló egyik iránya. Az ellentétes irányba is logikus módon ugyanennyi villamos érkezik 10 percen belül. Ezt a BKK szerint elégséges egy kijelzőn 4 sorban előre jelezni, Ami irányonként 2 jármű indulását jelentheti csak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Liget téri megállóban állva , a Szent László tér felől érkező villamosok akkor kerülnek a FUTÁR kijelzőre, amikor azokat már szabad szemmel is látni lehet.  Én már többször javasoltam, hogy a 28, 62, 62A, 3 villamosok közös szakaszán, nagyobb kijelzőket helyezzenek el, de mindeddig ez nem valósult meg. Szintén még megvalósításra vár a villamosmegálló közvetlen közeléből induló egyéb viszonylatok  indulásának megjelenítése is, hiszen sokan szállnak át a 9/151/95/195 viszonylatokra. Idővel bekerülhetnének  az induló járatok listájára az elővárosi vonatok is, az S21, S50, S51.

Természetesen mint mindig, most is várom a BKK válaszát a fenti kérdésekre.

[wc_box color=”inverse” text_align=”left”] [FRISSÍTÉS 2014. november 15.] [/wc_box]

Szombaton 2014. november 15 .-én délután, ugyanebben a megállóban, nehezen találunk a két FUTÁR adatait összevetve hasonlóságot. A 28-as villamos követése ebben az időszakban 10 perc. Csatolt Tátra villamosok  közlekednek.

Megállói FUTÁR Mobil FUTÁR
Szombat délután- Liget tér szomb1
[wc_box color=”inverse” text_align=”left”] [FRISSÍTÉS 2014. november 16.] [/wc_box]

Egy újabb anomáliára lettem figyelmes . A FUTÁR a 28-as villamos két kocsiját  két külön villamosként jeleníti meg.? Vagy rossz menetrendet vesz alapul? Vagy  két különböző menetrend, két különböző végállomásának áldozata a FUTÁR? Kézenfekvő hibának tűnik a 28-as villamos végállomásának  két, különböző módon történő feltüntetése. A villamospárok közül az első mindig a Blaha Lujza tér M végállomás, míg a második a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca)végállomásig közlekedik. Várom itt is a szakemberek válaszát.

Liget tér 15:25 Liget tér 15:26
kulon 28

A Futár adatai -tudomásom szerint- két  formában jelennek meg. Az első a zöld színű, ez az online adat. A második a fekete karakteres ez a menetrendi adat. Az még érthető lenne, ha a menetrendi és az online adatokat a rendszer egy ismeretlen hiba miatt együttesen jelenítené meg, de ha megnézzük a FUTÁR által második párosként érkező 28-as villamosokat, azok érkezési adatai zöldek, tehát a FUTÁR mindkettőt “látja” a pályán közlekedni. Ami még érdekesebb, időnként a két kocsi csatolva, együttesen mozog, majd egy perccel  később már külön…

3 hozzászólás érkezett ehhez : “Hogy is működik a FUTÁR ?

 1. Érdekes, hogy csak a középső peronos, közös kijelzős Liget téren látszik duplán a 2 kocsis szerelvény, az Ónodi utcánál, ahol mindkét oldalon van kijelző, ott már csak 1 kocsit jelez.

  1. Isaac Az is érdekes , hogy több 62-es villamost viszont soha nem ír ki FUTÁR a liget téren. Tegnap például csak a 3-as villamosokat írta ki és egy 28-ast sem,majd jött a karbantartás.

 2. Screenshot_2014-11-16-15-36-26Isaac- Lehet megtaláltam a megfejtést? Ha megnézed a FUTÁR menetrendjét abban is 2 külön villamosként szerepel a 28-as, abban az időpontban.

  Lehet az egészet egy hibás menetrend okozza?? Ha megnézed az indulások időpontjait (29-29, 39-39, 49-49) azok a 28-as villamos indulási időpontjai. A többi a 3-as villamos indulási adata. Csak a 28-as esetében kettőződtek meg az adatok. A hétvégén sem a 62 sem a 62A nem közlekedik.

  Mi okozza az eltérést a megállóhelyi FUTÁR és a mobil FUTÁR által megjelenített adatok között? Azonos adatbázist kéne használniuk, de úgy tűnik nem ez történik..

  Szintén érdekes kérdés, hogy a 39-39 indulási időpont esetében mindkét adat zöld, online adat. Egy nem létező villamos, hogy tud jelet adni? A többi dupla indulás esetében csak az egyik zöld, online, míg a másik fekete, menetrendi adat.

  Ezt miért nem vették még észre a BKK szakemberei?

  .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .