Hihetetlen növekedés

5EElőre bocsájtom, hogy amit most leírok az mind az én következtetésem, amely a BKK által közzétett adatokra épül.  Miért szántam rá magam arra, hogy összegyűjtsem és elemezzem a BKK nyilvános, facebookos profiljának adatait? Régóta vagyok jelen az interneten, de ilyen kiemelkedő fejlődést mint ami a BKK népszerűségét illetően tapasztalható és még nem láttam.  Miről van szó?  A hozzáférhető adatok alapján a BKK facebookját  2010 október 25.-én hozták létre. Erről bárki könnyen meggyőződhet. Az alapítástól 2012 év végéig mindössze 7000 lájkolót sikerült begyűjtenie. Már ez a szám is nagyon magas, de visszaemlékezve a BKK abban az időszakban nyitott az utasok felé és örömmel válaszolt minden kérdésre. Én is úgy véltem akkor, hogy a BKK jó irányba halad és utasbarát vállalkozássá alakul. BKK_GRAF_1Abban az időszakban népszerű volt, én is örömmel látogattam és olvastam az ott megjelenő írásokat. Tapasztalatom szerint a problémák 2013 év elején kezdődtek, amikor egyre több hiba és probléma  került napvilágra a BKK házatájáról. Egyre több kritikus észrevétel jelent meg a kommentelők tollából, amelyekre a BKK már meg sem próbált válaszolni. Ekkor kezdődtek meg a kitiltások. Pontos adatok nincsenek arról, hogy hány fizető utast és adófizetőt tiltott ki a BKK a facebookral, csak azért mert javító szándékkal felhívta a figyelmet a tapasztalt hibákra, hiányosságokra. Mivel engem is többen megkerestek, így úgy vélem, ez a szám nem lehet alacsony. Érdekes módon a BKK partnerét a VEKE-t is kitiltotta.. Nézzük mi is történt ebben az időszakban. A BKK népszerűsége saját adataik szerint hatalmas lendületű fejlődésnek indult. Egy év alatt 43 000 fővel nőt !  Ami ennél még jóval érdekesebb az az a tény hogy az év utolsó két hónapjában 20 ezer fővel gyarapodott a rajongóik száma.  Reális egy ilyen mértékű rajongói tábor gyarapodás?
Összehasonlításként nézzük a legnépszerűbb és talán a legrégebbi tömegközlekedéssel foglalkozó blog a BKV- figyelő rajongóinak számát. Ez a ránézésre is sok kommentelővel rendelkező facebookos profil 18 800 rajongóval bír . Ez a szám  2010 január 15.-e óta gyűlt össze.  Az INDÓHÁZ rajongóinak száma 5312 fő. A facebookon 2011. május 5. óta van jelen. Az OMNIBUSZ  2012 március 3.-a óta 2150 lájkolót tudhat magáénak, míg a VEKE  3880 rajongóval büszkélkedhet, amelyeket 2009. szeptember 2.-a óta gyűjtött össze.

[soliloquy id=”2164″]


[Frissítve]

Töprengtem egy kicsit a tegnapi bejegyzésemen és eszembe jutott egy lehetőség amely nagymértékű olvasótábor emelkedéshez vezethet. Saját magamból kiindulva, mielőtt elindulok – jobb forrás híján – mindig megnézem a facebookon, hogy közlekedik-e a metró vagy a körúti villamos. Én úgy tapasztaltam, hogy pillanatnyilag a milliárdos FUTÁR fejlesztés ellenére kizárólag a facebook az az egyetlen  és megbízható forrás, amelyre mindig lehet számítani. Amennyiben ez a feltételezésem a helyes és ez indokolja a BKK facebokkjának ilyen hirtelen és nagymértékű lájkolását, az igencsak rossz fényt vet a BKK vezetésére, amely szerintem képtelen megoldani az elvárható, minőségi utastájékoztatást az erre a célra költött milliárdok ellenére.

[nggallery id=11]

Forrás BKK

4 hozzászólás érkezett ehhez : “Hihetetlen növekedés

 1. 1. Bántóak a helyesírási hibáid:
  “a BKK a facebookral”
  “a BKK facebokkjának ilyen hirtelen”
  “alatt 43 000 fővel nőt !”
  “ami a BKK népszerűségét illetően tapasztalható és még nem láttam”

  2. Ez hülyeség:
  “Érdekes módon a BKK partnerét a VEKE-t is kitiltotta..”
  A VEKE nem akar(t) partner lenni, partnerként viselkedni. Nem csak a BKK-val szemben, de senkivel szemben sem. Ezt – úgy vélem – nem kell bizonyítani, bárki odamehet az ő Facebook oldalukra, kifejezheti egyet nem értését és meglátja, hogy mit kap. A stílus elképesztő.

  3. Az ilyen növekedés magyarázata a kritikus tömeg átlépésében keresendő. Nagyon hasonló növekedési pálya van úgy általában a Facebook regisztrációk, vagy mondjuk a mobiltelefon és internet-penetráció esetén is. Lásd kép: http://www.portfolio.hu/img/upload/res/th/int210000.png
  Nem mellékesen, a dolgok össze is függnek: akinek nem volt okostelefonja, az nem Facebookozott menet közben, nem kellett hát neki a BKK oldala. De az okostelefonok is dinamikusan terjednek…

  4. ” Ez a ránézésre is sok kommentelővel rendelkező facebookos profil 18 800 rajongóval bír”
  Egy blogon a kommentelés a lényeg, a BKK profilján nem.

  5. ” Én úgy tapasztaltam, hogy pillanatnyilag a milliárdos FUTÁR fejlesztés ellenére kizárólag a facebook az az egyetlen és megbízható forrás, amelyre mindig lehet számítani.” Nagyon okosat mondtál. A FUTÁR még nem működik, így PERSZE, HOGY nem forrás! Ehhez nem kellett volna elemezgetni itt semmit, jó reggelt. Majd ha a FUTÁR teljeskörűen működik és még mindig csak a Facebook a hírforrás, na akkor jöhet a milliárdokkal való dobálódzás, addig nyugi. És igen, a FUTÁR megvalósítása késik, de az megint egy külön dolog, más lapra tartozik. Ha ezeket összemosod, akkor demagóg vagy.

  6. Ne felejtsük el, hogy a likeolás vissza is vonható. A VEKE alacsony száma egyértelműen ennek köszönhető.

  7. “igencsak rossz fényt vet a BKK vezetésére, amely szerintem képtelen megoldani az elvárható, minőségi utastájékoztatást”
  Szép körmondat, kár, hogy semmi értelme. A mai utastájékoztatás minden igénynek megfelel, leszámítva a valós idejű helymeghatározást. Az azonban számos járműnél (villamos ágazat) még nem is létezik. Kicsit olyan ez a mondat, mintha azt írnád, hogy az indiai vasút képtelen megoldani a helyjegyváltást…

  8. Lerí, hogy ez az egész eszetlenség, amit összehordtál a te kitiltásodból fakad. Nem látod át, hogy az idiótákat tiltják ki az oldal értelmezhetősége, célja érdekében. Az idiótákat, mint te és a haverjaid. Nem vagytok sokan, csak ismeritek egymást…

 2. Palacsinta

  1- A BKK mit az adófizetők pénzéből fenntartott szervezet nem tehetné meg, hogy olyan hangnemben oktasson ki kommentelőket, mint ahogy azt a BKK megtette nem egy ízben! Mindketten tudjuk, ki moderálja a BKK facebookját!

  2- Én úgy tudom (lehet tévedek), hogy a BKK és a VEKE hivatalosan is partnerek. Egy aláírt szerződés esetén fel sem merülhet, hogy a partnert véleményét nem hallgatom meg! Amennyiben a véleménykülönbség leküzdhetetlen, fel kell bontani a szerződést! Nem az oviban vagyunk ahol ujjal mutogatunk egymásra!

  3- Nem tartom valószínűnek, hogy mindenkinek okostelefont vitt volna az idén a Mikulás és ez okozta volna a népszerűségnövekedést .

  4- Próbálj meg tényekkel alátámasztott véleményt leírni a BKK facebookján. Előbb rád uszítják a trollokat, majd ha nem változik a véleményed kitiltanak!
  Emlékszel, hogy engem miért tiltott ki a BKK? Azt mertem írni, hogy a metrópótlás idején a buszokon és a köztéri kijelzőkön tájékoztatni kellett volna az utasokat arról, hogy a metró leállt, ne szálljanak le a buszokról. Keressenek más útvonalat. Ez a BKK szerint a FUTÁR-on keresztül megoldható lett volna, de nem tették meg!

  5- FUTÁR
  Ez egy oldalakat betöltő vita alapja lehetne. Te is jól tudod, hogy a BKK nem vette meg/át a teljes rendszert. Én úgy tudom, hogy a referenciaként rendszeresen feltüntetett Berlin (és még több város) rendszerének csak kb 60%-át vette meg a maradék 40%-nak semmi köze az eredetihez. Ebből adódnak a hibák.
  A folyamatosan kitolódó határidők a Futárt is olyanná tették az utasok körében, mint a négyes metrót, amely talán soha sem fog teljes egészében megvalósulni. A BKK nagyon jó részeredmények felnyagyításában és publikálásában -ez érthető- , de sajnos a jól látható hibák tagadása megkérdőjelezi szavahihatőségét. Eég ha megnézed a közleményeiket és az azokra érkezett kommenteket.
  Ismét kiemelem, hogy a személyeskedő, rasszista hangvételű kommentelőket a BKK megtűri, de azokat akik egy javítható hibára hívják fel a figyelmet kitiltja.

  6- Igen a lájkolás visszavonható, de a BKK esetében a hiretelen növekedés a téma és nem a csökkenés.

  7- Szerinted teljesen megfelelő és magas színvonalú utastájékoztatás ez:

  – Az elsőajtós buszok jelölés nélkül közlekednek
  – A járművek többsége teljesen kiszámíthatatlan menetrend szerint közlekedik
  – A járművek egy részén olvashatatla a viszonylat száma és a végállomás
  – A járművek egy részén a belső kijelzők (FUTÁROS) olvashatatlan feliratokat jelenítenek meg vagy már nem is működnek (több Citaro monitor már fekete)
  – Forgalmi zavarokról a BKK egyáltalán nem tájékoztatja az utasait, pedig ennek lehetősége adott – FUTÁR
  – A tájékoztatás gyakran szakszerűtlen vagy életszerűtlen
  – A BKK.hu oldalon a menetrend sokak számára nehezen elérhető, vagy egyáltalán nem érhető el
  – … stb

  8- a BKK Facebookján sem személyeskedtem soha mint te és ezt itt sem teszem. Hidd el soha nem voltam bosszúálló. Mindig tények alapján fejtettem ki a véleményemet. A Te stílusod viszont egyértelműen felismerhető itt és a facebookon is. Hidd el nincs harag, te csak a munkádat végzed.

 3. Jéé, visszajött Palacsinta!
  Igen, persze. Mindannyian tudjuk, hogy a BKK/BKV háza táján a létezésük óta a legnagyobb rend van.
  Az utasokat inzultáló ellenőrök/biztonsági őrök, az anno lezuhant márványlap, metróból potyogó alkatrészek…
  Most: FUTÁR, M4-es metró, kigyulladó Citaro, hadd ne soroljam…

  Helyesírási hibák: tipikus grammarnáciskodás, ha nem tudunk mibe belekötni, kössünk bele egy elírásba!
  Egyébként a kitiltáshoz annyit, hogy sokkal többen vannak mint gondolnád.
  No mindegy, látom még egy oldal, ahova beszivárogtatok. (BKK, BKV-figyelő, Indóház, Vonatösszeállítás az eddigiek…)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .