Hibás szemlélet a BKK-nál

9esTöbbször felhívtam a BKK figyelmét arra, hogy “újításaikat” elhibázott alapfeltevésekre alapozva vezetik be.  Ez sajnos nem csak egy-két estre vonatkozik, hanem a tevékenységük nagyrészére igaz.  Természetesen az észrevételek közzétételéért kitiltás jár a BKK facebookos oldaláról.  Sajnos, vagy szerencsére ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül .  Lássunk erre pár aktuális példát. A BKK a héten tette közzé, hogy újabb, Budapesten  eddig  ismeretlen járműtípust szerez be. Ezt a BKK természetesen pozitív fejleményként, előrelépésként mutatja be. Mi ezzel véleményem szerint a probléma?  Először is az, hogy lassan már nincs ember ebben a városban, aki fel tudná sorolni azt a megszámlálhatatlan típusú járművet, amellyel utasokat szállítanak a BKK megbízásából. Aki még emlékszik a BKK megalakulása környéki időpontban döntés született az egységes arculat kialakításáról, mert az megkönnyíti az utasok tájékozódását. Ebből az egységes arculatból mit tart elsőrendű célnak a BKK?  Én úgy látom, hogy csak a járművek “kékrefestését” .  Ez segít az utasoknak? Ettől kényelmesebb lesz az utazás?  NEM !
Aki ismer, jól tudja, hogy gyakran utazom a 9-es buszon a kőbányai végállomás és a Bazilika között. Ezen a szakaszon 5 (!) különböző típusú autóbusz közlekedik. Nézzük mit kell tudni egy utasnak aki utazni szeretne ezen a vonalon.  Először is jó tudni, hogy hol találja az ajtónyitó gombot. Itt felszállásnál az alábbi variációk jöhetnek szóba. Az ajtó jobb oldala, az ajtó bal oldala, magán az ajtó testén, az ajtótól távolabb egy bemélyedésben,  vagy sehol. Leszállásnál a következő lehetőségek közül kell kiválasztani a megfelelőt. Az ajtó felett, az ajtó mellett a kapaszkodón vagy magán az ajtótesten.  Hol van itt az egység ???  Annak aki kisgyerekkel szeretne utazni még több információval kell rendelkeznie. Fontos megtanulni, hogy melyik ajtónál tud felszállni az anyuka a babakocsival. Nézzük!  Ikarusoknál ez vagy a második, vagy a negyedik ajtó. Mindkettő sohasem. Volvónál a második és a harmadik ajtó, míg a legújabb Mercedeseknél ez csak a második ajtó. Itt felmerül egy megoldhatatlan gond. megállóA megállóhelyek kialakítása nem lehet egységes, hiszen minden járműre más ajtónál kell felszállni gyermekkocsival  vagy kerekesszékkel.  Ennek a jelenségnek az áldozata a Szent István Bazilika , Óbuda irányú megálló. Ebben a megállóban, ha a Mercedes C2 az előírásoknak megfelelően áll meg – a táblával egy vonalban van a jármű eleje- akkor a második ajtónál a következő tárgyak akadályozzák a leszállást:  parkolójegy kiadó automata , villanyoszlop és egy két méter magas fatörzs amelynek levágták a koronáját. Mivel minden nap ebben a megállóban szállok le, tudom vannak rendes járművezetők akik a BKK előírásait megsértve úgy állnak be a megállóba, hogy az utasok ki tudjanak szállni.  A BKK feladata nem az utasok kényelmes utazásának biztosítása lenne? Nem az egységes járműtípus? Nem az segíti a családok utazását, ha már a megállóban tudják, hogy az érkező jármű melyik ajtaján tudnak felszállni gyerekkocsival vagy kerekesszékkel?  A megállókat nem az azt használó járművekhez kéne kialakítani?  A példában szereplő Szent István Bazilika egy májusban kialakított új megálló, mégsem vették figyelembe azt, hogy a megállóban az akkor forgalomba állított új Mercedes C2 mozgásukban korlátozott vagy babakocsis utasai nem tudják használni az erre a célra kijelölt ajtót !

Nézzünk egy másik remek példát arra, hogy a BKK szakemberei hibás feltételezésre alapozva miként tájékoztatják az utasokat. Maradjunk a 9-es viszonylaton. Köztudott, hogy megkezdődött a hármas villamos pályafelújítása és emiatt villamospótló buszokkal lehet közlekedni. Több utas átszáll a 9-es buszról a 3-as villamosra. Ezzel a BKK is tisztában van, de mint tapasztalatom szerint mindig, most is rossz alapokra építi az utastájékoztatását.  Én úgy vélem, a BKK kizárólag arra alapoz, hogy csak állandó utasai vannak és soha nem téved arra idegen, helyismerettel nem rendelkező utas. A 9-es buszról a villamospótlóra való átszállásra felhívó szöveg volt, de ezt a BKK beszüntette. A helyes megoldás az lett volna, ha egy rövidebb utastájékoztató szöveget alkalmaz a tótlás teljes ideje alatt. Én a következő szöveg meghagyását tartanám logikusnak: ” Liget tér. Itt szállhatnak át kényelmesen a villamospótlóra”.  Tudomásul kéne venni, hogy Budapesten rengeteg vidéki ember is megfordul és az ő pontos tájékoztatásukra kéne több energiát fordítani!   Sajnos én úgy látom, hogy a BKK folyamatosan csak a külföldiekkel foglalkozik, miközben Magyarország adófizetőit mellőzi! Nincs olyan budapesti aki a város minden szegletének közösségi közlekedését  ismerné. Olyan utastájékoztatásra van szükség amely a MI , budapesti és vidéki adófizetők elvárásait teljesíti.  Ha csak a fent leírtakra, vagy  az idén átnevezett 160 (!) megállóra gondolok , egyáltalán nem a szakszerűség és a szakértelem jut az eszembe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .