HÉV és a Hungaroring

hev_orsÍgy a tél közepén jó visszagondolni a nyárra, amikor nem a hó és a fagy volt az úr Budapest utcáin, hanem a nyár, a vidámság és a Forma 1.  Hogy kapcsolódik ez a közlekedéshez? Gyorsan kiderül. Több ismerősöm is fanatikusan rajong a benzingőzért és a motorzúgásért . Egész évben gyűjtenek a nagy nyári őrületre és irány a Hungaroring.  Volt szerencsém összefutni pár ilyen ismerőssel az Örs vezér terén a HÉV állomáson. A BKK nagy erőkkel készült a bliccelők kiszűrésére. A végállomás ki és bejáratánál nyüzsögtek a biztonsági emberek. Gondolom az ellenőrök életében is nagy lehetőség egy több milliós tömeget vonzó rendezvény, a pótdíj lemaradás pótlására. Bizony van is lehetőség a tájékozatlan külföldi utasokat “bliccelésen” kapni. Hogyan? Én rég utaztam HÉV-vel városhatáron kívülre, gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Akkoriban  még vettem egy  jegyet a célállomásig, amit menet közben kezelt a jármű személyzete. Az Örs Vezér terén a nyáron szembesültem azzal, hogy ez már nincs így.  A pénztáros első kérdése az volt, hogy van-e “Pesti jegyünk”. A társaság összenézett… Ezt a pénztáros nemnek értette és elkezdett letépni pár vonaljegyet egy tömbből. Ezt látva a társaság megértette az előbbi kérdést és mutatta, hogy olyanjuk van, amire a pénztáros kiállított három kiegészítő jegyet. Rájöttünk, hogy a Hungaroringre, egy járművön utazva két jegyet használva  juthatunk el, amelyből az egyiket felszállás után kell kilyukasztani, míg a másikat majd a kalauz kezeli. Vajon ezt a pénztáros, hogy magyarázza el a külföldieknek, akik ugye nem kis számban igyekeztek a Forma 1-re? Természetesen értem én a BKK logikáját , hogy így kevesebb előrenyomtatott jegyre van szükség, de  az utazás kényelme ezzel romlik. Ez nem egy utasbarát jegyrendszer.

Még van idő az idei nyár rendezvényeire való felkészülésre. Nem volna értelme, legalább a Forma 1 idejére egyszerű akár alkalmi jegyet kiadni?  Nem feleslegesen túlbonyolított a pillanatnyi rendszer?  Én sokkal jobbnak tartom a régebbi, a vasúti jegyárusítási rendszerhez közelálló jegyértékesítési rendszert. Ez a téma az átlag bérletes budapestit nem érinti, hiszen ő a bérletéhez kér kiegészítő jegyet, ha a városhatáron kívülre szeretne utazni. Nem szabad viszont még a BKK-nál sem megfeledkezni arról, hogy Budapesten sok vidéki és külföldi is utazik és az ő tájékoztatásuk is fontos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .