Hatékony vagy felesleges?

A legtöbb Budapesten tömegközlekedő utast irritálja az állandó jegy és bérlet ellenőrzés. Miért van ez így? A válasz egyszerű. Az ellenőr is valahol legbelül ember, aki félti saját és családja testi épségét , ezért úgy tesz mintha a munkáját rendesen végezné, miközben csak túlélni próbál. Ha ez nem így lenne, akkor nem tapasztalnánk nap mint nap, hogy jegyre csak vékony testalkatú kaukázusi nőknek és gyerekeknek van szükségük.  Amikor én a Keleti pályaudvartól a Gyöngyösi utcáig utazom metróval, néha 3-szor is ellenőrzik a bérletem meglétét, miközben a metróállomás elosztófolyosóján  egy kislány üvöltve népdalt énekelve koldul (feltehetően jegy nélkül). Ez még csak az utam kezdete. A metróra szállva egy hajléktalan szaga miatt az egyik metrókocsi kiürül . A Deák téri átszálló folyosón  mindennapi vendég a hegedűvel kolduló úriember (feltehetően jegy nélkül). Ők vajon hogy jutottak át  jegy nélkül a szigorú ellenőrzésen??

Pár éve a bkv-figyelő végzett egy rövid felmérést a bemeneti ellenőrzés hatékonyságát illetően. A papírzsebkendőtől a rajzolt bérletig szinte mindennel gond nélkül lejutottak a metróba. Igen, itt merül fel, hogy ténylegesen van-e értelme ennyi ellenőrt foglalkoztatni?  Hatékony munkavégzésről szó sincs, csak látszat tevékenységről. Tudom, már hevesen tiltakoznak páran, hogy több száz ember munkájáról van szó. Ez igaz, de az én meg a ti pénzetekből fizetik ki a tényleges munkát nem végző csoportot. Sokkal hatékonyabb és népszerűbb lenne az elektronikus beléptető rendszer. Számoljatok csak utána. A kapuk ára hamarabb megtérülne, mint azt az ellenzők gondolnák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .