Hasznosíts újra és utazz !

uvegA héten megjelent egy ötlet a Bkv-Figyelőn, amelyben egy levélíró óránként  egy ingyenesen igénybe vehető buszt javasol az esélyegyenlőség jegyében a szegények részére. Én soha nem támogattam az ingyenes dolgokat, mert azok rossz irányba visznek és nincs nevelő hatásuk. Nem tudom, hogy próbálta-e már valaki elmagyarázni egy gyereknek, hogy nekünk miért kell lyukasztanunk a buszon, másnak meg miért nem.  Ezt a kellemetlen  helyzetet segítene elkerülni egy Kínában bevezetett ötlet, amelyről a múlt héten számolt be a Busword. Kína fővárosának forgalmas Shaoyaoju metróállomásán helyezték üzembe az első olyan palack visszaváltó automatát amely a palackok méretének függvényében 5-15 cent összegű leutazható feltöltést ír a kártyánkra. Az üvegvisszaváltással összegyűjtött feltöltést, ezt követően leutazhatjuk. Hírek szerint az első ilyen automatát további 99 berendezés követi majd  Pekingben.  Az automaták üzemeltetője az Incom  állami vállalat szeretné, ha az összes metróállomáson és több autóbuszmegállóban is helyet kapnának ezek a természet védelmében nagy szerepet játszó berendezések.

[soliloquy id=”2164″]

Én Budapesten is  nagyon hasznosnak találnám az ilyen jellegű megoldásokat. Valamit , valamiért elven működő közösségi közlekedés jó példaként szolgálhat gyermekeinknek is annak megértetésében, hogy az utazásért mindenkinek fizetnie kell, de nem feltétlenül készpénzben. Az utazás munkával is megváltható lenne. Amiért fizetünk, arra talán egy kicsit jobban is vigyázunk.

Amit kevesen tudnak. Minden olyan  munkanélküli aki a munkaügyi központtal együttműködik és részt vesz továbbképzésen, jogosult utazási költség térítésre. Nem igaz, hogy a munkanélküliekre ne gondoltak volna.

Forrás:  Busword

2 hozzászólás érkezett ehhez : “Hasznosíts újra és utazz !

 1. Én 25 éves “fiatalember” vagyok és amikor állástalanság miatt bementem munkanélküli hivatalba ( XVIII. Darus utca) nekem teljesen mást mondtak.
  Állást nem tudnak adni ott van kitéve falra ilyen szórólap tessék azt nézegetni… 3 azaz 3 darab BKV jegyet lehet igényelni persze ha tényleg igazolod állásinterjúra mentél…(felhívható telefonszám pecsét aláírás) Kötelező időpont pedig 1 órás várakozásból és 5 percből állt amiben beleírta legközelebb mikor jöjjek. Tanfolyam tovább képzés bárminemű segítség kérdésemre teljesen bambán néztek azt mondták amíg jár segély az van utána önkormányzat…
  Szóval az érdekelne honnan vetted ezt oktatás meg bérlet meg ilyen fejedelmi luxus? Diplomás munkanélküli központ?

 2. PETYUS Gyorsan végig néztem a támogatott képzési lehetőségeket és az oldal profiljába vágó AUTÓBUSZ-VEZETŐ képzés is indul, sok más mellett.

  Képzésben résztvevő álláskeresők támogatásának módjai:

  Képzési támogatásként a regisztrált álláskeresőnek:
  keresetpótló juttatás és képzési költség adható.

  A képzési támogatás keretében az alábbi költségek téríthetők meg:
  -képzési költség és a vizsga díja,
  -utazási költség megtérítése a képzés helyszíne és a lakóhely között,
  -étkezési költségtérítés,
  -szállás költségtérítés.

  Nekem több ismerősöm is részt vett ilyen képzésen és még étkezési jegyet is kapott az anyagi támogatás mellett. Léteznek képzések, csak lehet rossz helyen érdeklődtél. Ahogy én tudom kőművestől bérszámfejtőig több ágazat részére képeznek munkavállalókat. AZ egyik kolléganőm egy ilyen 3 hónapos átképzés után került az Államkincstárba és a mai napig ott dolgozik. Nagy valószínűséggel a kulcsszó az adható.

  A támogatás jogszabályi alapja:
  A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény.
  A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény
  6/1996. (VII.16.) MüM rendelet a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról, valamint a Munkaerő-piaci Alapból foglalkoztatási válsághelyzetek kezelésére nyújtható támogatásról
  A felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .