Használj anonim bérletigazolványt

személyiA BKK napokon belül bevezeti a bérlet -vagy egyéb- igazolvány számának a bérletszelvényre történő nyomtatását az értékesítés folyamatában. Ezzel nincs is probléma, sőt én magam is javasoltam ennek bevezetését több mint egy évvel ezelőtt.  A BKK hangsúlyozza, hogy az igazolványt a vásárlás folyamatában nem kell a pénztárosnak sem átadni, sem bemutatni ezzel biztosítottnak látva a személyes adatok védelmét. Van azonban egy apróság amelyről a BKK mindig megfeledkezik. Tény, hogy az értékesítés részeként nem kell bemutatni – legalábbis ma ezt állítja a BKK– a személyazonosító igazolványunkat, vagjogositvanyy útlevelünket, de ellenőrzés céljából már igen. Ez praktikusan azt jelenti, hogy  személyes adatainkat önkéntesen ugyan de naponta több embernek is átadjuk utazásunk során. Kik azok a személyek, akiknek megmutatjuk személyes adatainkat?
Elsősorban a metróbejáratoknál dolgozó beléptetőszemélyzet, az elsőajtós autóbuszok járművezetői, a BKK jegyellenőrei. Természetesen, sokan megfeledkezünk arról, hogy az új járművek biztonsági kamerái rögzített és tárolt felvételt készítenek a járműveken folyó minden tevékenységről, így a bemutatott bérleteinkről is.  Nézzük, milyen adatokat adunk meg , amennyiben nem anonim bérletigazolványt, hanem egyéb arcképes igazolványt (személyi, jogosítvány) használunk bérletszelvényünk mellé.

 • Ma használt vezeték és keresztnév
 • Édesanyánk születéskori neve
 • születésünk helye
 • születésünk ideje
 • állampolgárságunk
 • igazolványunk száma
 • igazolványunk lejárati ideje
 • hiteles aláírásmintánk
 • kiállítás helye- ez állandó lakóhelyünk, Budapest esetében a kerületet is

Mindenki nézzen bele pénztárcájába és vegye szemügyre az igazolványain szereplő adatokat. Ezután döntse el, hogy szeretné-e számára ismeretlen embereknek ezen személyes adatait átadni és tud-e megfelelően védekezni az esetleges visszaélések ellen.  Én senkinek nem ajánlom, hogy bérlete mellé hatóság által kiállított személyazonosításra alkalmas okmányt használjon.

bkk_berletA BKK pénztáraiban, azonnal kiváltható anonim bérletigazolványhoz, mindössze egy darab igazolványképre van szükségünk. Semmilyen személyes adat megadása nem feltétel. A BKK pénztáraiban kiváltott anonim bérletigazolvány 100%-ban biztonságosan használható, hiszen az nem tartalmaz semmilyen visszaélésre alkalmas adatot sem! Az anonim bérletigszolvány hivatalos elnevezése: ” Általános bérletigazolvány” Kiállítási díja 250 Ft.  Érvényessége 10 év.

Mindazoknak akik lusták és nem kívánnak anonim  bérletigazolványért sorban állni javasolom, hogy a bérletszelvény mellé használt személyazonosításra használt okmányukon, személyes adataikat takarják el, egy az igazolvány és a bérlettok közé helyezett papírlappal, úgy, hogy az ellenőr csak az utas fényképét és az igazolvány sorszámát láthassa.  Az adatvédelmi szabályozás értelmében, mindig cél eléréséhez szükségen legkevesebb adatot szabad csak kezelni. A BKK esetében, a bérletszelvény átruházásának tilalmát biztosítandó, tökéletesen elegendő egy fénykép és a hozzá tartozó  igazolvány száma.

Természetesen személyes adataink elrejtésére szolgáló papírlap sem nyújt védelmet abban az esetben, ha az ellenőr erőszakkal kitépi a bérletet a kezünkből és elfut vele. Ilyen esetben csak a minden  személyes adatot nélkülöző , a BKK pénztárakban beszerezhető anonim bérletigazolvány nyújt teljes biztonságot az esetleges visszaélésekkel szemben.

A hőpapírra nyomtatott bérletszelvények esetében bennem felmerül a tartósság kérdése. Én éves 12 lapos bérletet használok, amelyet részemre a munkáltató biztosít. A 2014-évre érvényes bérlettömböt 2013 novemberében megkaptam, ez azt jelenti, hogy a hőpapírra nyomtatott bérletszelvénynek 13 hónapon – több mint egy éven-  keresztül olvashatónak és tökéletes eredeti állapotát megőrzőnek kell lennie.  Van ilyen hőpapír?

5 hozzászólás érkezett ehhez : “Használj anonim bérletigazolványt

 1. Nem gondolom, hogy ha valaki egy ember adataira kíváncsi, akkor beáll bérletpénztárosnak és reménykedik, hogy majd jön. Erre az adatlopós célra ott van a Facebook.

  Az első ajtós felszállás során a sofőr éppen annyit lát a néhány másodperc alatt, hogy vásárlási kupont vagy bérletet mutatok, nem hogy még meg is nézze a többi dolgot. Egy buszt figyelő kamerával meg nem tudják kiolvasni a betűket. Egy ellenőrnek is van elég dolga és nem fogja megjegyezni 2-5 másodperc alatt az adataimat úgy, hogy közben menni kell a többi utashoz is. Megnézi az arcképemet, az azonosítószámomat majd megy tovább. Legalábbis az én kezemből még nem tépték ki az igazolványomat.
  ______________________________________
  Szerintem a hamisítással nem tudnak mit kezdeni, mert az ellenőrök nem fogják mikroszkóppal vizsgálni a menetjegyemet. Maga az ellenőrzés módja sem lehet tökéletes.

  -1 (Pl: Miskolc)
  Láthatósági mellényben felszállnak az ellenőrök az első ajtón, a hátsón meg leszállnak a bliccelők

  -2 (Pl: Miskolc)
  A leszállókat is ellenőrzik, majd végig mennek a járművön. Persze miután minden leszálló előkotorja a jegyét nagyon sokat késik a járat

  -3 (Pl: Budapest)
  Felszállás előtti ellenőrzés
  Úgy hülyeség ahogy van. És ez vonatkozik a metróból kijövő ellenőrzésre is

  -4 (Pl: Debrecen)
  utasként felszáll az ellenőr, majd ajtózárás után veszi fel a karszalagot
  Én már a legtöbb ellenőrt megismerem arcról, de az újoncoknál/átcsoportosítottaknál is vannak árulkodó jelek. Itt tényleg csak a becsületességemen múlik, hogy megveszem minden hónapban a bérletet. Ha akarnám az összes ellenőrzést megúszhatnám

  EZ ELLEN LENNE JÓ AZ ELEKTROMOS JEGYRENDSZER

 2. Egy Debreceni- Az ellenőrzéssel egy hatalmas probléma van. A rossz bérezés és a negatív társadalmi megítélés miatt, kizárólag kényszerből megy el valaki ellenőrnek. A kényszerből végzett munka, meg olyan is.

  Az utasnak nincs együttműködési kötelezettsége az ellenőrrel. Simán átnézhet rajta, vagy kikerülheti.

  Ezért vezették be, hogy az ellenőrök mellé beállítanak egy hatósági személyt , sárga mellényben. Ennek hatása, hogy a megállóba érkező buszról a jól látható sárga mellény hatására leszáll minden bliccelő.

  Én kitartok amellett, hogy talpraesett és a feladat ellátására alkalmas dolgozókkal hatékony lenne az ellenőrzés.. A MÁV-nál egy szőke kalauzlány meg tudott fékezni egy vasúti kocsinyi FRADI szurkolót, akkor a BKK ellenőrének is meg kéne tudni birkózni egy jegy nélkül utazóval.

  Sajnos a BKK ellenőrei kerülik a “veszélyes” útszakaszokat és -tapasztalatom szerint – kizárólag az együttműködő utasokat pótdíjazzák, apró hiányosságok miatt

 3. Akkor itt minden teljesen más.
  Van egy csomó jó fej, vidám és néhány vicces ellenőr is, aki a hatalmas viharban esernyő nélkül is áll a megállóban. Olyan is van, aki az ilyen apró hiányosságokat el szokta engedni, mint Pl: az ideiglenes igazolvány néhány nap lejárt. Ha meg valaki nem adja adjad a személyijét, akkor leszállnak vele és megvárják míg kijönnek a rendőrök.
  Igaz a módszer itt nagyon sok helyen rossz, de a jegyellenőrökön, troli/villamosvezetőkön látszódik, hogy szeretik a munkájukat.
  Akkor itt miben mások a dolgok? Ott mért vannak hülye ellenőrök?
  ________________________________________
  Ha lenne elektromos jegy, akkor így is meg lehetne oldani:
  -1 az ellenőr el megy egy adott megállóba
  -2 Rádión szól a következő járat vezetőjének, hogy mondjon be egy olyan előre felvett szignált, ami kéri az utasokat, hogy kotorják elő jegyüket
  -3 Ajtónként 2 ellenőr odamegy a járathoz.
  -4 ők felszállnak utolsóként, majd végignézik a járatot.

  Ez szinte kijátszhatatlan és működőképes módszer lehetne, de elektromos jegy nélkül semmit nem ér. Hollandiában egy ehhez hasonló elven végzik az ellenőrzést.

  Az első ajtós felszállást én meg csak a kis forgalmú járatokon támogatom.

 4. Egy Debreceni– az elektronikus jegyrendszer nem csökkenti a bliccelést és az ellenőrzést is lassítja.
  A brit Oystert is hamisítják, nem csak a BKK papír bérletszelvényeit.

  A ma használt bérletek esetében a rutinos ellenőrök többsége messziről ránézésre megmondja, hogy az utasnak van-e érvényes jegye vagy bérlete. Az elektronikus jegyrendszernél minden egyes bérletet be kell olvasni és ellenőrizni annak érvényességét.

  Itt kezdődnek a gondok. Magán a kártyán nem látható, hogy az érvényes-e vagy nem. Az utas azt álltja, hogy érvényes, az ellenőr meg az ellenkezőjét. Ki tesz igazságot? A helyszínen nem lehet a vitát eldönteni.

  Még nincs olyan működő rendszer amelyet majd a BKK is 100 %-ban át fog venni 2-4 éven belül. Nehéz megmondani, hogy milyen is lesz.

  Egy példa:
  Pozsonyban az elektronikus bérletnek nem kell tartalmaznia a megvásárolt elektronikus bérletszelvény adatait.
  Magyarul, csak bérletigazolvánnyal utazol, amelyen nem mindig van feltöltve a tárgyhavi bérletszelvény.
  Az ellenőr, ellenőrzés során tölti fel az összes az ellenőrzés pillanatáig megváltott bérletszelvény adatait, utólag a kártyádra. Tehát a bérleted soha nem naprakész, hiszen a naprakész adatokkal a szolgáltató rendelkezik.
  Az utas csak az interneten töltögeti a kártyáját (veszi meg bérletszelvényét).

 5. Egy Debreceni – volt próbálkozás a busz két megálló közötti megállítására és az utasok ellenőrzésére.Ez hatékony, de csak egy napot élt meg. Rengeteg volt az utaspanasz és jogszabályi aggályok is felmerültek.

  Biztosan emlékszel rá, pár éve körbe kordonozta a BKK a 80-as troli végállomását és minden utast leszállítottak, ellenőriztek . A BKK-t kötelezték utólag a beszedett pótdíjak visszafizetésére, mert az ellenőrzés nem volt jogszerű.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .