Hajrá Magyarok !

hajraMeglepve és értetlenül állok az előtt, hogy feltehetően annak az embernek az utasítására, aki tönkre tette Budapest közösségi közlekedésének magyar nyelvű utastájékoztatását ma délután az összes FUTÁR kijelzőn megjelent a ” HAJRÁ MAGYAROK!” felirat. Aki esetleg nem sportrajongó annak elárulom vízilabdáról van szó. Nem tudom önkéntes  kezdeményezésre vagy utasításra tette, de gyanítom az utóbbiról lehet szó. Egy olyan ember aki levelében a “magyartalanítást” azzal indokolja, hogy az a külföldiek érdeke, véleményem szerint nem kezdi önként buzdítani a hazai csapatot. Lássuk  hogyan is ártott anyanyelvünknek.

 •  Megszüntette a jól érthető teljes mondatos utastájékoztató hangbemondásokat
 •  Bevezetett egy a magyar fülnek idegen hibridnyelvet
 • Teljesen megszüntette a magyar nyelvű, a felszállás befejezésére felszólító utastájékoztató hangbemondást a metrók esetében.
 • Teljesen eltörölte a magyar nyelvű , az ajtók záródására figyelmeztető utastájékoztató hangbemondást, amely közkedvelt volt és  már  teljesen beépült Budapest imázsába.
 • Erőltetett módon vezette be a  brit nyelvű utastájékoztatást, olyan esetekben is amikor erre egyáltalán nincs szükség.
 • Néhány esetben  a brit tájékoztatás nyelvtani helyességére nagyobb hangsúlyt helyezett, mint a magyar nyelvűre.
 • A brit utastájékoztatás esetében a tökéletes kiejtésre és szóhasználatra törekszik, miközben a magyar nyelvű tájékoztatás esetében  egy  hibridnyelvet, ” újmagyart” használ.
 • Német mintára nevezett át több tucat megállót oly módon, hogy azok neve magyartalan és FUTÁR rendszer számára is kezelhetetlenül hosszú lett.
 • Teljesen figyelmen kívül hagyja Budapest több évtizedes hagyományait, amelyek szerves részként beépültek a magyar kultúrába. Ki ne ismerné a “Kérem vigyázzanak az ajtók záródnak! ” mondatot. Ez nem csak egy hang épp úgy mint London számára a ” Mind the gap”

Bízom benne, hogy a BKK élére hamarosan egy olyan vezető kerül aki előnyben fogja részesíteni  anyanyelvünket a Magyar nyelvet az utastájékoztatás területén és több környező ország mintájára a hazai gyártású járműveket is ! Egy a nemzeti összefogásra építő kormány, nem tűrheti el, hogy az adófizetők pénzén bárki is épp a nemzet érdekeinek ártva tevékenykedjem.

Kép: BKK


 

 

5 hozzászólás érkezett ehhez : “Hajrá Magyarok !

 1. Itt egy ellenpélda a külföldi tájékoztatásról:

  Debrecenbe sok külföldi (főleg kelet ázsiai) hallgató jár az egyetemre tanulni, akik egy szót sem tudnak magyarul. De amikor az Egyetem főépülethez mennek mindenki le tud szállni a DÓCZY JÓZSEF UTCA megállónál. A menetrendben sincs jelölve, hogy itt lenne az Egyetem főépület. | http://www.dkv.hu/uploads/files/menetrendek/menetrend_23Y/23Y-v-mh19.pdf |

  Mégis meg tudja mindenki jegyezni. BKK módra lehetne a megálló neve Debreceni Egyetem főépület, Dóczy József utca, de ez túl hosszú lenne és nem lehetne megjegyezni. A sima Egyetem elnevezés meg már foglalt, és az is zavaró lenne ha 2 ugyanolyan nevű megálló is lenne.

  Nincs semmilyen angol szöveg mégis megértik a külföldiek.
  http://www.youtube.com/watch?v=GEVE10z5DUM

  *

  Ezek után nem kell okoskodni.

  *

  De Bécsben is hasonlóan okosak voltak, és nekem egyértelmű volt, hogy ha egyik irányból jövet a Sipitalgasse megállónál szálltam le, akkor visszafele is ott kell, mert a vele szembe lévő megállóról feltételeztem, hogy az a neve. Na végül kiderült, hogy egy megállóval előbb szálltam le, csupán azért mert elcsúsztatták a megállóneveket a szerint a szabály szerint, hogy a villamos jobb oldalán lévő utcáról kapja a megálló a nevét.

  1. Igen, aki az esetedben Debrecenbe készül egyetemre az előtte tájékozódik és meg is fogja találni a megfelelő megállót.
   A kétnevű megállók esetében külön probléma, hogy a járművek kijelzőin nem férnek el egy szorban. Egyszerűen túlságosan hosszúak.

  2. Egy Debreceni – viszont Debrecen esetében zavaró a reklám. Túl sok az információ a kijelzőn.

 2. Igen, a reklám miatt a megállók felsorolása szinte csak nagyítóval látható.
  De ez a sárga csík úgy működik, mint a FUTÁR kijelző alsó csíkja. Ha van valami forgalom változás, akkor /elvileg/ ott adnak tájékoztatást. Azon kívül meg a vízilabda meccs eredménye is betehető, ez tényleg egy jó ötlet.

  Szerintem így lenne ideális egy kijelző elrendezése: http://www.kepfeltoltes.hu/140728/K_p1_www.kepfeltoltes.hu_.png

  Aztán a reklámok egy másik monitoron mehetnek.

  *

  A legnagyobb hiányosság, amit vehetünk a ” Megszüntette a jól érthető teljes mondatos utastájékoztató hangbemondásokat” pontba a végállomás jelzése. Ez szinte mindig probléma, hogy az utasok nem tudják, hogy le kell-e szállni, vagy nem. Mert vannak olyan buszjáratok, amik hurokban fordulnak és egy kijelölt megállóban vár néhány percet, mert késés esetére ráhagytak néhány percet. Ilyenkor ez lenne a fontos, amit angolul és magyarul is elmondhatnának:

  -1
  Le kell-e szállni

  -2
  Mikkor indul tovább a járat

  -3
  Kell-e új jegyet váltani áthaladáskor

  De amikor azt halljuk, hogy Széll Kálmán tér, metróállomás, végállomás akkor én sem tudom, hogy mit kell csinálni, nem hogy a nem magyar anyanyelvűek. Itt lenne hasznos az angol nyelvű tájékoztatás.

  1. A reptéri járaton bemondják angolul, hogy a busz innen még megy egy megállót, de mégis leszállnak azok akiknek a következő lett volna az ideális megálló.

   Nagy hiba az azonos nevű megálló. Ilyen pl. a Keleti pályaudvar és a Keleti pályaudvar. Az első a troli Kerepei úti megállója, míg a második a pályaudvar oldalsó bejárata melletti megálló. Aki trolival jön át a Nyugatitól és meghallja, hogy Keleti pályaudvar és a troli megáll a Keletinél a Kerepesi út túloldalán az ott le is száll, mert nem tudja, hogy a troli nem egyenesen megy majd tovább az Aréna felé, hanem balra bekanyarodva ér el a végállomására. Gyakran látom a bőröndöt cipelőket lemenni az aluljáróba, hogy a túloldalon felmásszanak, miközben a troli végállomása a pályaudvari bejárat előtt van..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .